Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Terugblik workshop Italiaans mousserend

De afgelopen weken stonden in het teken van een nieuwe workshop, drie avonden volledig gewijd aan mousserende wijnen uit Italië.

Onder deelnemers diverse ervaren geïnteresseerden, zowel particuliere liefhebbers als professionals uit handel, pers en horeca. De kleinschalige opzet (maximaal 14 personen) zorgde ook nu weer voor maximale betrokkenheid en aandacht en volop ruimte om de brede selectie wijnen uitgebreid te proeven en te bespreken.

Aan de hand van uitgebreide presentaties met allerlei details over de verschillende technieken en de belangrijkste appellaties met mousserende wijn uit Italië, leerden de deelnemers een ongekend aantal bijzonderheden over de wijnen en hun herkomstgebieden.

Speciale aandacht ging uit naar enkele van de belangrijkste Italiaanse mousserende wijnen, zoals die uit de DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco, Franciacorta DOCG en Trentodoc, aangevuld met klassiekers van Contratto en een prachtige reeks Lambrusco.

De zeer grote reeks wijnen uit de DOCG Conegliano Valdobbiadene Prosecco bewees dat er een enorm verschil is tussen de wijnen uit deze DOCG en die uit de DOC Prosecco en dat de variatie aan stijlen veel te bieden heeft, ook in de gastronomie. Tot enkele van de meest gewaardeerde wijnen behoorden die van Le Colture, Bisol, Malibran, Serre, L’ Antica Quercia, Marsuret en Nino Franco, maar alle wijnen bevestigden wel de toegevoegde waarde van deze DOCG.

Ook de serie wijnen uit de DOCG Franciacorta bood een grote overeenkomst in kwaliteit en een fraaie verscheidenheid aan stijlen. De wijnen varieerden van speels, toegankelijk en breed inzetbaar (van ondermeer Elisabetta Abrami, Contadi Castaldi, Berlucchi ‘61 en Ricci Curbastro) tot rijk en complex met een hoofdrol voor speciale cuvees van o.a. Monte Rossa, Ca’ del Bosco (Annamaria Clementi 2008 en Dosage Zero 2013) en Bellavista (Pas Operé en Vittorio Moretti).

De wijnen uit Trentodoc bewezen dat deze relatief jonge doc een enorm potentieel heeft, niet in kwantitatief opzicht, maar wel qua kwaliteit. Dé klassiekers uit de streek komen uiteraard van het onvolprezen wijnhuis Ferrari, waar de familie Lunelli het erfgoed van Giulio Ferrari op overtuigende wijze voortzet. Hun Perlé 2012 voldoet aan alle eisen die we aan mousserende wijnen mogen stellen en de Giulio Ferrari Riserva del Fondatore 2005 behoort tot de beste mousserende wijnen ter wereld.
De cursisten waren echter ook onder de indruk van de Altemasi Riserva Graal 2010, de Giulio Larcher Clou Pas Dosé 2013 van Maso Corno en de Piancastello Riserva 2013 van Endrizzi. Persoonlijk was ik (weer eens) buitengewoon enthousiast over de Methius Riserva 2012 van Metius (onderdeel van Dorigati); een werkelijk fantastische wijn de helaas maar in zeer kleine hoeveelheden gemaakt wordt.

De serie klassiekers werd deze keer vertegenwoordigd door verschillende wijnen van Contratto het bedrijf dat zich afficheert als oudste producent van metodo classico wijnen in Italië. Deelnemers aan de workshop waren vooral onder de indruk van de For England Rosé, Pas Dosé        2012.

De workshop werd afgesloten met een intrigerende reeks Lambrusco’s, de wijn waarvan de echte kwaliteiten bij zo weinig mensen (ook professionals) bekend zijn en daarom nog altijd niet wordt begrepen. De nieuwe generatie Lambrusco’s blinken uit in finesse, doordrinkbaarheid en inzetbaarheid in de gastronomie  en verdienen zonder enige twijfel meer aandacht en respect. De gehele selectie kreeg de nodige waardering van de cursisten, maar imponerend bleken verschillende wijnen van o.a. Medici Ermete (Concerto) Paltrinieri (Radice) en Cantina della Volta (met o.a. de uiterst exclusieve DDR met maar liefst 84 maanden rijping sur lie).

Voor diegenen die ook nader kennis willen maken met mousserende wijnen uit Italië: begin 2019 wordt de workshop herhaald. Data worden binnenkort bekend gemaakt. Voor meer informatie: www.fred-nijhuis.nl of fred@fred-nijhuis.nl


De workshop kwam mede tot stand door een nauwe samenwerking met producenten, importeurs en de betrokken Consortia; mijn dank aan hen is groot.

Consorzio Tutela del Vino Conegliano Valdobbiadene Prosecco
www.prosecco.it
www.facebook.com/ConeglianoValdobbiadeneProseccoDOCG

Consorzio per la tutela del Franciacorta
www.franciacorta.net

Istituto TRENTO DOC
www.trentodoc.com