Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Hubrecht Duijker Croatian Wine Ambassador 2019

Tijdens een bijeenkomst in de Kroatische ambassade in Den Haag werd wijnschrijver Hubrecht Duijker benoemd tot Croatian Wine Ambassador 2019. Saskia Schurink (geëerd als Sommelier van het Jaar 2016 door restaurantgids Gault&Millau) was namens Nijhuis Consultancy & Services aanwezig en tekende het volgende verslag op.

Gastvrij ontvangen door het ambassade personeel maakte ik kennis met Mario Pranić en Diederik Swart, eigenaren van Croatian wines.com en de ambassadrice van Kroatië, Andrea Gustović-Ercegovac. De ambassadrice roemde het werk van Diederik en Mario als importeur van Kroatische wijnen naar Nederland én de eerste en enige exporteur van Kroatische wijnen naar Curaçao. Via een live verbinding met Curaçao werd contact gelegd met Arie Pieter Imhoff van wijnhandel ‘Servir Frais’, die onderscheiden werd met de eretitel Ambassador of Croatian wines on Curaçao.

Tot Nederlandse ambassadeur werd Hubrecht Duijker benoemd, die de titel dankbaar aanvaarde en het een privilege en eer noemde om tot Ambassadeur voor de Kroatische wijnen te worden uitgeroepen. Excellentie Andrea Gustović-Ercegovac roemde de vele artikelen van Duijker over Kroatische wijnen, waarvan de eerste al in 1975 werd gepubliceerd. Zijn invloed is van grote betekenis voor de bekendheid van Kroatië als wijnland in Nederland; aldus de ambassadrice.

Sascha de Lindt, de half Kroatische winnares van Masterchef 2011, verzorgde net als voorgaande jaren het culinaire gedeelte, waarbij diverse Kroatische wijnen uiteraard niet ontbraken. Tijdens een kort, gemoedelijk gesprekje met de zeer charmante ambassadrice werd duidelijk hoe trots ze was ons te mogen ontvangen en dat de passie voor haar land haar titel en functie eer aandoet.

Pranić en Swart van Croatian Wines benadrukten de unieke positie van Kroatië als wijnland, waar wijnbouw al ruim 2500 jaar bestaat en wordt gekenmerkt door een weinig geëvenaard aanbod aan autochtone druivenrassen. De wijnen worden inmiddels in diverse gerenommeerde Nederlandse restaurants geschonken en worden regelmatig geroemd in publicaties als de Perswijn Koopgids en Winelife.

Croatian Wine Ambassador is een initiatief van de ambassade van de Republiek Kroatië in Den Haag in samenwerking met Croatiangrapes.com en C&W Snijtechniek (producent van de award).

Croatian Grapes http://www.croatiangrapes.com

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn