Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Ik ben dit jaar zelf niet in de gelegenheid om de Vinitaly te bezoeken. Maar ik heb begrepen dat dat voor de organisatie geen reden is om de beurs af te gelasten 😉 Voor wie de komende dagen wel richting Verona afreist, heb ik een paar tips.

Van de vele producenten die op zoek zijn naar een (nieuwe of aanvullende) zakenpartner in Nederland ken ik er verschillende en een aantal breng ik graag (en zonder enige financieel belang) onder de aandacht van diegenen die daarin geïnteresseerd zijn.

Fattoria Zerbina
Zo is er bijvoorbeeld Fattoria Zerbina uit (Emilia-)Romagna. Eigenaresse Christina Geminiani wordt gezien als de aanjager van de omslag van kwantiteit naar kwaliteit in de regio en haar wijnen behoren zonder enige twijfel tot de allerbeste wijnen uit de streek. Jaarlijks worden (zowel nationaal als internationaal) hoge scores toegekend aan verschillende van haar wijnen, waarbij de Scaccomatto steevast tot de allerbeste zoete wijnen uit Italië wordt gerekend. Deze laatste wijn had ik geselecteerd voor de proeverij voor mijn 25-jarig jubileum in 2016 en maakte een ongekende indruk op de 75 professionals die die dag aanwezig waren.  
Fattoria Zerbina is te vinden in hal 7 stand E3.

Gianni Brunelli
Onlangs maakte ik wijnminnend Nederland er via Facebook nog eens op attent hoe geweldig de wijnen van het wijnhuis Gianni Brunelli uit Montalcino zijn. Ik schreef: “Als je alle recensies van de mondiale pers bij elkaar optelt (en commerciële, politieke en andere bedenkelijke belangen buiten beschouwing laat), dan blijft er een beperkt aantal wijnproducenten uit Montalcino over waarover de meningen niet verschillen. Tot deze selecte groep behoren o.a. Baricci, Fuligni, Poggio di Sotto, Salicutti, Salvioni en…. Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto. Het kan geen kwaad om nog een keer te benadrukken dat er sinds 1 maart geen exclusieve importeur meer in Nederland is voor dit wijnhuis.
Gianni Brunelli, le Chiuse di Sotto di Maria Laura Vacca-Brunelli: Hal 9 B8

Agenturen en meer.
De wijnwereld telt vele belangverenigingen, consortia, wijnagenturen en andere samenwerkingsverbanden. Vrijwel elke wijnregio heeft zijn eigen consortium en het is zeer efficiënt om daar de wijnen van de meeste leden te proeven. Ik stop altijd om de wijnen van beroemde producenten (o.a. Elio Grasso, Domenico Clerico, Giovanni Almondo, Paolo Scavino, Parusso en Malvira’) te proeven in de stand van Consorzio Export Langa In (Hal 10, E2) en mag ook graag de stands bezoeken van wijnagenturen, waaronder Enoteca Nederland (hal 8, A5) en Selezione Fattorie (pad. D, stand E4/F4).

Speciale aandacht
Die gaat voor mij altijd uit naar minder grote specialisten, zoals David De Ranieri en Riccardo Gabriele.

De eerste werkt onder de naam ‘The Crystal Sip‘ (info@thecrystalsip.it +39 3398914678) en behartigt belangen van wijnhuizen met interessante en betaalbare wijnen, ook uit minder bekende wijngebieden zoals Ligurië (Anfosso) en Oltrepo Pavese (Marchesi de Montalto).
Anfosso – Dolceacqua: Pad 12 B4
Lano – Langhe: Pad 10 D3/5
Bussoletti – Umbria: Pad 2 A9/E10
Case Paolin – Asolo: Pad 8 G10/7

Met zijn PR Vino vertegenwoordigt Riccardo Gabriele een groter aantal wijnhuizen met verschillende van mijn persoonlijke favorieten waaronder Poderi Boscarelli, Capezzana, Giacomo Fenocchio, Tua Rita en Girolamo Russo. Bezoek hem in hal 9 stand A2 of benader hem via +39 338 7317637 of rg@pr-vino.it.

Interessant
Zeer interessant zijn ook de rond of tijdens Vinitaly georganiseerde evenementen waaronder Summa in Magrè, de presentatie van de wijnhuizen van Marc de Grazia Selections in Villa Alessandri net buiten Verona, ViniVeri (‘natuurwijnen’) in Cerea en VinNatur in de Margraf Showroom te Gambellara.

De laatste weken is mijn mailbox volgestroomd met uitnodigingen om allerlei producenten te bezoeken, wijnen te proeven of deel te nemen aan andere relevante activiteiten, zoals door Miriade & partners, Vinotype , Studio Cru, Civilta del bere en Sopexa Italia.

Ik heb ze allemaal laten weten dat ik dit jaar helaas moet bedanken, maar dat er volgend jaar ongetwijfeld weer een Vinitaly in Verona is met nieuwe kansen om te genieten van… heel veel…

Ik wens diegenen die wel gaan veel zakelijk succes, sterkte met het verkeer en parkeren en in de tussentijd uiteraard ook veel plezier.

Doe iedereen maar de groetjes van me, in het bijzonder Noemi Pizighella van Le Guaite di Neomi Hal 8 G8/G9 tafel 19 😉

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn