Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Update CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2019

Het laatste nieuws...

Over een kleine twee weken sluit de inschrijvingstermijn voor het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2019.
Teams kunnen nog inschrijven tot 1 mei 2019 via de site:  klik hier

In de tussentijd zit de organisatie uiteraard niet stil en met gepaste trots kunnen we de samenwerking met enkele nieuwe partners melden.

Nieuwe supporting partner: GRATTAMACCO

Grattamacco
Zo’n 30 jaar geleden was de Toscaanse kust nog een gebied, waar de malariamug weliswaar verdwenen was, maar verder weinig tot niks te beleven viel, zeker niet in relatie tot wijn. De streek telde vooral veel wilde zwijnen, wat bos en verder enkele weinig inspirerende badplaatsen. Dat Italianen de regio kenden is vooral toe te schrijven aan Giosuè Carducci die de Viale dei Cipressi van de Via Imperii/Aurelia naar Bolgheri in een gedicht vereeuwigde. Wat weinigen zich toen konden voorstellen, was dat de streek zich in relatief korte tijd ontwikkelde tot één van de meest bejubelde Italiaanse wijnstreken. De bron van dat succes was een kleine experimentele wijngaard, in de jaren ’40 van de vorige eeuw aangelegd door Marchese Mario Incisa della Rochetta, telg uit het Della Gherardesca-geslacht, grootgrondbezitters in de regio. Hij plantte er (o.a.) wat cabernet aan en creëerde er uiteindelijk Sassicaia, misschien wel de beroemdste Italiaanse wijn aller tijden.

Het duurde 30 tot 40 jaar voor Sassicaia wereldwijd een begrip werd en al die tijd bleef de Toscaanse kuststreek onontgonnen en onbekend. Enkele pioniers herkende de kwaliteiten van de streek en als een soort cowboys, niet gehinderd door al te veel kennis of ervaring op het gebied van wijnmaken, begonnen Eugenio Campolmi, Michele Satta en PierMario Meletti Cavallari er kleine wijnbedrijfjes. Toen ook hun wijnen de aandacht van de wereldpers trokken, vestigden nog veel meer wijnmakers zich in de streek en werd Bolgheri het symbool van de moderne Italiaanse wijnbouw. De Toscaanse kust werd een ware goudkust waar de internationale pers al snel punten tekort kwam om de wijnen te waarderen.

Grattamacco is één van de wijndomeinen uit de beginjaren van de streek (in 1977 de tweede na Tenuta San Guido om precies te zijn) en was er bijvoorbeeld al eerder dan Tenuta dell’Ornellaia. De naam verwijst naar de vele stenen in de bodem, ‘sassi’ in het Italiaans genoemd en ‘macco’ in het Etruskisch). In de eerste jaren werden er vooral wijnen gemaakt gebaseerd op sangiovese, maar in de loop van de jaren werden betere resultaten behaald met andere rassen, vooral cabernet sauvignon. De regio telt vele microterroirs (minimaal 27 volgens recent onderzoek) waardoor men ook bij Grattamacco koos voor meerdere druivenrassen, waaronder merlot, cabernet franc, petit verdot and vermentino en aangepaste snoeiwijze, zowel cordone speronato, Guyot als alberello. Sangiovese is nog altijd aanwezig, maar heeft nu een meer dienende rol.

In 2002 werd Grattamacco gekocht door de familie Bertarelli-Tipa en net als het fameuze domein Poggio di Sotto in de DOCG Brunello di Montalcino onderdeel van ColleMassari Wine Estates. In nauwe samenwerking met wijnmaker Luca Marrone en consultant Maurizio Castelli werden veranderingen doorgevoerd die de wijnen van Grattamacco op een hoger kwaliteitsniveau brachten en sindsdien tot de beste uit de streek behoren.

De 14 hectaren op gemiddeld 100 meter hoogte leverden jaarlijks zo’n 80.000 flessen wijn op, een fractie van de productie van diverse collega’s, maar een heel bewuste keuze, net als het assortiment.
Afgestemd op de kenmerken van de microterroirs brengt Grattamacco vier wijnen op de markt; Grattamacco Vermentino, Bolgheri  Rosso, L’Alberello en Grattamacco Rosso. De eerste drie wijnen onderscheiden zich door een toegankelijker karakter met veel drinkplezier voor de kortere termijn; de Grattamacco Rosso heeft een meer complexe persoonlijkheid en blijkt ook prima te kunnen ouderen en dan fraaie rijpingsaroma’s te ontwikkelen. De 300 zonnige dagen per jaar staan garant voor een optimale rijping, waarbij de winderige, hogere ligging (de wijngaarden van de meeste andere wijngaarden in de regio liggen vrijwel op zeeniveau) voor een spanning zorgen die uniek te noemen is in de regio. Grattamacco is biologisch gecertificeerd.

Le Vin en direct
Exclusief importeur van Grattamacco (en Poggio di Sotto) is Le Vin en direct en speciaal voor het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven, schenken Henk Maas en zijn team na de wedstrijd Grattamacco uit een groot formaat  fles, dit met behulp van de high-tech decanter van Apouro.

BOOT KOFFIE

Met veel genoegen kunnen we ook de samenwerking met Boot Koffie bevestigen. Boot is al sinds 1973 bezig met mooie koffies, gedreven door een passie die we ook kennen van wijnliefhebbers. Koffie is namelijk minstens zo interessant als wijn en wie de producten van Boot proeft, weet direct dat ook hier sprake is van complexe aroma’s die hun oorsprong vinden in het type boon, hun terroir en de productiemethoden.

Boot streeft naar excellentie, hetgeen ook tot uitdrukking komt in de relatie met de boeren die ze op allerlei wijzen ondersteunen. Zo importeert Boot zoveel mogelijk Direct Trade, waardoor de boeren 30% tot 50% meer geld ontvangen dan bij Fair Trade en meer wordt bijgedragen aan betere levensomstandigheden, scholing en huisvesting. Veel koffiebessen worden inmiddels ook biologisch gecertificeerd verbouwd, met alle aandacht voor milieu en duurzaamheid.

Vanuit de Boot koffiewinkel in Baarn, ook wel bekend als ‘The Golden Coffee Box’ bedient Boot zowel de particuliere als de zakelijke markt. In 2018 eindigde de dependance van Boor Koffie in Amersfoort op de eerste plaats van de Koffie Top 100 2018 van Misset Horeca, met lovende kritieken over de Panama Finca Hartmann Natural en de Hartmann Birdsong.

Boot Koffie richt zich op een specifieke doelgroep: mensen die delicate, complexe geuren en smaken waarderen. Dat verklaart ook de toenemende aandacht voor Boot Koffie uit de tophoreca, daar waar men dagelijks werkt met de allerbeste producten voor de fijnste smaakbeleving. Na afloop van de wedstrijd stelt Boot Koffie alle deelnemers aan het CONCOURS LE VIN EN DIRECT in staat om persoonlijk kennis te maken met enkele van de mooiste koffies die in Nederland te verkrijgen zijn.

LEON MAZAIRAC

De Utrechtse chef Leon Mazairac, gekroond tot ‘Belofte van het Jaar 2016’ door restaurantgids Gault&Millau, in 2017 winnaar van de internationale wijn-spijs competitie ‘Copa Jerez’ en bekend van het TV-programma ‘BinnensteBuiten’ zorgt tijdens de proeverij na de wedstrijd voor het nodige culinaire vermaak. Mazairac behoort tot de nieuwe generatie Nederlandse topchefs en is, na een uiterst succesvolle periode in restaurant Podium onder de Dom, nu in afwachting van de oplevering van een nieuw, eigen restaurant.

BinnensteBuiten - KRO-NCRV

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn