Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

I Vini del Piemonte in Rotterdam Hilton

Nijhuis Consultancy & Services mocht op zondag 28 april 2019 in opdracht van I Vini del Piemonte een uitgebreide proeverij organiseren met onbekende Piemontese wijnen voor de Verenigde Vinologen Nederland.
De zaal staat klaar; presentatie van Fred Nijhuis over de Nederlandse markt voor de deelnemende producenten

Op zondag 28 april 2019 verzamelde zich een tiental Piemontese wijnproducenten zich in het Rotterdam Hilton.
Buiten is het stil, velen zijn ‘druk’ bezig om bij te komen van ‘Koningsdag’ of genieten elders rustig van stille of bedachtzame momenten. Binnen wordt hard gewerkt aan de laatste details om weer een exemplarisch evenement neer te zetten. Na de jubileumproeverij van Fred Nijhuis in 2016 heeft Nijhuis Consultancy & Services de lat voor zichzelf hoog gelegd en niets wordt aan het toeval overgelaten. Later die dag blijkt uit enthousiaste reacties van de aanwezigen dat we in onze opzet zijn geslaagd. Altijd fijn om te horen, want het e.e.a. komt niet zomaar aanwaaien… Gelukkig kunnen we rekenen op de steun van collega’s en andere professionals, waaronder een team van Schoolrestaurant ‘En garde’ o.l.v. Remco Faasse en onze rots in de branding: superprof Saskia Schurink. Ook de equipe van Rotterdam Hilton zit niet stil en de dames van I Vini del Piemonte laten zich evenmin onbetuigd.

De Nederlandse markt
Voor de grote proeverij (de grootste masterclass die I Vini del Piemonte ooit heeft laten organiseren) van start gaat, praat Fred Nijhuis de producenten bij over de Nederlandse markt. Allerlei aspecten passeren de revue, onze wijnconsumptie, onze eetcultuur, hoe en waar we wijnen kopen en drinken, prijzen etc. etc. Het feit dat we ook zelf wijn maken wordt uiteraard niet vergeten. We maken jaarlijks misschien ‘iets’ minder wijn dan de Italianen, maar we zijn er trots op.

De zittende proeverij (ook wel master class genoemd)
Bijna 90 leden (en bijna-leden) van de Verenigde Vinologen Nederland (VVN) proeven 11 wijnen die worden toegelicht door de producenten en het is al snel duidelijk dat de proeverij zijn doel niet mist. Vrijwel iedereen proeft diverse wijnen waar men amper of niet van gehoord heeft en die men zeker niet regelmatig proeft. Fred Nijhuis gaat in op ‘de andere witte en rode druiven’ uit Piemonte om duidelijk te maken dat de streek zoveel meer te bieden heeft dan Barolo en Barbaresco.  De selectie imponeert, waarbij het opvallend is dat enkele van de meest gewaardeerde wijnen beslist niet de duurste zijn, zoals de Ruchè van Crivelli bijvoorbeeld of de Sansoero, een grignolino van Marchesi Alfieri. Ook buitengewoon goed in de smaak vallen de Rive Gauche, de mousserende arneis van Malvirà, de stille arneis van Cascina Boschetti Gomba, de Nascetta ‘Pasinot’ van Le Strette en de Dolcetto van Costa di Bussia–Tenuta Arnulfo.

Een groot deel van de wijnen dwingt respect af, niet alleen vanwege hun bijzondere herkomst of samenstelling, maar ook op grond van pure kwaliteit. De “Anas-Cëtta” van Elvio Cogno bijvoorbeeld of de “Ray”, de Albarossa van Colle Manora. Stil zijn de VVN-ers als ze de “La Bogliona”, de topcuvee barbera van Scarpa proeven om vervolgens onder de indruk te zijn van de zeldzame “Uceline” van Cascina Castlet, gemaakt van de amper nog aanwezige Uvalino.

Fred Nijhuis bespreekt nog veel meer onbekende Piemontese druivenrassen alvorens de laatste wijn te presenteren. Deze niet van onbekende druiven, maar wel uit een gebied dat nog altijd wordt ondergewaardeerd. De zittende proeverij wordt afgesloten met de Ghemme “Collis Breclemae” van topproducent Antichi Vigneti di Cantalupo. Het blijkt een waardige afsluiting en een bevestiging dat professionals en particuliere liefhebbers nog volop te ontdekken hebben in Piemonte.

Smakelijk
Om het nuttige met het aangename te verenigen, heeft Nijhuis Consultancy & Services voor een buffet gezorgd , samengesteld in overleg met de keuken van restaurant Joelia (*). Er wordt met veel enthousiasme van de gerechten genoten, niet zelden in combinatie met ‘een goed glas’. Hoewel het water van SanPellegrino/AcquaPanna bijzonder op prijs wordt gesteld, schenkt menig VVN-lid een glaasje Piemontese wijn in om wijn en liefhebber helemaal in hun element te laten zijn.
Het laatste deel van de middag staat in het teken van een nadere kennismaking met de andere wijnen van de aanwezige producenten. De tafels worden goed bezocht, er wordt veel geproefd en uitgebreid met de wijnmakers gesproken.
Tegen het einde van het evenement wordt de (eerder die middag) beloofde verloting van een exclusieve magnum verricht. De brede grijns op het gezicht van winnaar Paul Lindeboom geeft aan dat hij de middag zeer zeker niet snel zal vergeten ;-)
Langzaam maar zeker keren de gasten naar huis met een ervaring en de nodige kennis rijker. I Vini del Piemonte is blij en praat tussen alle bezigheden door al over een nieuwe editie; wij werken daar weer graag aan mee.

Deze middag ligt weer achter ons en we kijken er met veel genoegen op terug.
Voor wie nog wat herinnering wil ophalen; Fotostudio Ingrid Driessen maakte een uitgebreide fotoreportage…

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn