Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Terugblik op CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2019

CONCOURS LE VIN EN DIRECT, NK Blindproeven 2019

Impressies van het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven op zondag 26 mei 2019 in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg.
Fotostudio Ingrid Driessen

Het ‘CONCOURS LE VIN EN DIRECT’, het Nederlands Kampioenschap blindproeven 2019, leverde op zondag 26 mei een felle strijd op tussen twee Brabantse teams. De uiteindelijke winnaar bleek Team ‘WZN’ (Wijnproevers zonder naam), op de voet gevolgd door de ‘Brabants Wijnsociëteit 2’ en Team ‘Halfdroog’. In de monumentale Ceciliakapel van het Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg reikte Henk Maas, eigenaar van wijnimport ‘Le Vin en direct‘ en premium partner van het NK, de hoofdprijs van € 1000,00 uit aan Anton Silletti, Martin Fennema, Rik Boom en Jarno de Graaf. Zij zullen Nederland vertegenwoordigen tijdens het Wereldkampioenschap op 11 en 12 oktober in Frankrijk, daar dan duidelijk herkenbaar aan een hemd en gilet van modehuis OGER.

Respect
De wedstrijd werd gekenmerkt door scores die varieerden van 22 tot 125 punten. Dat verschil lijkt enorm groot, maar is in de praktijk vaak kleiner dan wellicht wordt gedacht. De marge tussen een wijn net wel of net niet goed determineren is soms erg klein want wijnen kunnen nu eenmaal meer of minder typisch zijn dan de samenstelling, herkomst of oogstjaar doen vermoeden. Voor dit laatste is vooral de wijnmaker verantwoordelijk, want deze bepaalt wat er uiteindelijk gebotteld wordt. De enorme verscheidenheid aan natuurlijke en menselijke factoren maken een blindproeverij altijd lastig, maar gelukkig ook leuk en leerzaam. De teams die deelnamen aan het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2019 onderscheidden zich zonder enige uitzondering door een indrukwekkende inzet. Velen oefenden frequent en zagen hun inspanningen geheel of gedeeltelijk beloond. Nijhuis Consultancy & Services kan niet genoeg benadrukken dat alle prestaties respect verdienen, of ze nu aan de eigen verwachtingen van de teams voldeden of niet.

Typiciteit
Dit jaar werd gekozen voor een twaalftal wijnen met kenmerken van de druif of zijn terroir die over het algemeen goed werden herkend. Onder de wijnen diverse die door meerdere teams feilloos werden herkend, zoals de Saar Riesling van Van Volxem, de Beaujolais, Morgon Côte du Py van Dominique Piron en de Tawny Port, 20 years van Graham’s. Goed werd gescoord op de Sauvignon blanc van Hannes Sabathi, de Chenin blanc van Langlois-Chateau, de Chianti Classico Gran Selezione Villa Rosa van Famiglia Cecchi, de Sonoma Heritage Vines Zinfandel van Rancho Zabaco en de Cabernet sauvignon Mas la Plana van Torres, hoewel de druif wel regelmatig in een ander land werd geplaatst. Opvallend veel moeite hadden velen met de l’Églantière Chablis Fourchaume van Jean Durup en de  Grande Cuvée, Pic St Loup van Domaine L’Hortus. Een geweldige wijn die voor de nodige verwarring zorgde was de Aged Release Semillon van de iuliis; opgenomen in de selectie omdat het WK regelmatig dergelijke verrassingen geeft. De wijn die het minst werd herkend was de Château Heritage Family Reserve uit Libanon, een blend van gelijke delen cabernet sauvignon en syrah in de stijl van dit huis (en daarmee geheel anders dan bijvoorbeeld Chateau Musar). In ieder geval werd de algehele kwaliteit zeer gewaardeerd, zo blijkt uit de vele complimenten die we mochten ontvangen.

De drie beste teams:

 1. WZN (Wijnproevers Zonder Naam)
  Rik Boom
  Jarno de Graaf
  Martin Fennema
  Anton Silletti

 2. Brabantse Wijnsociëteit 2
  Eric Hoepelman
  Martijn de Groot
  Willem-Jan Withagen
  Diederick Swagemakers

 3. Halfdroog
  Juliette Zandbergen
  Jesper Moonen
  Jaap Baan
  Maxime Zandbergen

Voor de volledige uitslag, klik hier

Nog meer te proeven
Na afloop van de prijsceremonie en de verloting van 5 cd’s van  J.F. Mugnier en 3 exemplaren van ‘Le Domaine de la Romanée-Conti’ (allen ter beschikking gesteld door Le Vin en direct), maakten de deelnemers kennis met wijnen van premium partner Le Vin en direct, waarvan heel bewust geen wijnen waren opgenomen in de selectie voor de wedstrijd. Bij Le Vin en direct ging speciale aandacht uit naar de wijnen van het Toscaanse wijnhuis Grattamacco, waarvan een dubbelmagnum werd uitgeschonken met behulp van het ingenieuze decanteersysteem van Apouro. Veel aandacht kreeg Pardon Taguzu die zelf ook deelnam aan het WK (namens Zimbabwe) en in Soesterberg de wijnen van African Wines presenteerde. Serena Rettori liet diverse wijnen van Famiglia Cecchi proeven, de selectie waarmee dit Toscaanse wijnhuis pas sinds dit jaar op de Nederlandse markt is (verkrijgbaar bij Sligro). Hun Chianti Classico Gran Selezione Villa Rosa werd ook tijdens de wedstrijd geschonken, een reden waarom hun aanwezigheid niet vooraf werd benadrukt.

Vignobles & Signatures
Voornoemde geldt ook voor een buitengewoon fraaie reeks wijnen van Vignobles & Signatures, het samenwerkingsverband van verschillende Franse producenten dat ook enkele wijnen voor de wedstrijd ter beschikking stelde. Op tafel stonden wijnen van Domaine Paul Blanck (Elzas), Domaine Cauhapé (Jurançon), Couly-Dutheil (Loire), Coume del Mas (Roussillon), Jean Durup (Chablis), Figuière (Provence), Guilbaud (Muscadet), Alain Jaume (Rhône), Domaine de L’Hortus (Languedoc), Domaines Dominique Piron (Beaujolais). Domaine Roux (Bourgogne) en Château de Tracy (Pouilly Fumé). Velen van hen zijn al vertegenwoordigd in Nederland, maar Guilbaud en Lesgourgues zoeken nog naar een Nederlandse partner. De snelheid waarmee de flessen werden ‘leeggeproefd’ gaf aan dat de gasten bijzonder te spreken waren over de kwaliteit van de wijnen… 

Nog meer gewaardeerde partners
Zoals was aangekondigd serveerde Boot Koffie haar onderscheiden koffie, Bender het glaswerk van Spiegelau en Stan Hill (die de Nijhuis wisseltrofee creëerde) een nieuw kunstwerk. Chef Leon Mazairac verzorgde de culinaire omlijsting, terwijl Earth Water verfrissende momenten voor haar rekening nam en Fotostudio Ingrid Driessen de fotoreportage.

NK 2020
De eerste plannen voor de derde editie van het NK Blindproeven liggen al klaar en op zondag 24 mei 2020 zullen Nijhuis Consultancy & Services en haar partners bekende en onbekende teams met genoegen verwelkomen. Er zijn allerlei ideeën over de verdere ontwikkeling van het evenement, maar voorlopig zijn onze ogen vooral gericht op de Nederlandse kampioenen van team WZN die binnenkort naar OGER in Antwerpen afreizen om daar hun wedstrijdkleding te laten aanmeten. We wensen Rik Boom, Jarno de Graaf, Martin Fennema en Anton Silletti veel plezier in Antwerpen en uiteraard succes met de voorbereidingen op én hun deelname aan het WK in Frankrijk.

Nijhuis Consultancy & Services dankt alle deelnemers voor hun enthousiasme en deskundigheid en alle partners voor hun betrokkenheid en ondersteuning.

De medewerking van José van Eijk en de studenten van Hotelschool Aventus te Apeldoorn (Colin Verhaaf, Lieke de Bree, Isabel Vrielink en Robin Damen) was fenomenaal, mede dankzij de supervisie van topprofessional Saskia Schurink!

Een speciaal woord van dank gaat uit naar René Giel van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten die het CONCOURS LE VIN EN DIRECT een ambiance gaf die gerust uniek genoemd mag worden.

Stan Hill maakte de volgende reportage over het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2019.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn