Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Abruzzo

Van 28 tot 31 mei stelde Abruzzo zich open om NCS weer eens het karakter van de regio te laten ervaren. De driedaagse rondreis werd georganiseerd door het Consorzio Tutela Vini d'Abruzzo en persbureau Zedcomm en toonde de ware aard van de regio met veel zon, zee, natuur, cultuur en als gevolg daarvan: heerlijk eten en veel boeiende wijnen.

Nog maar net hersteld van het zonnige Sicilië en haar cuisine (klik hier voor onze impressies), trotseerde NCS, ditmaal vertegenwoordigd door Nicky Nijhuis, het centraal gelegen landschap van Abruzzo, bekend om de Montepulciano en Trebbiano d’Abruzzo, vaak in grote hoeveelheden geëxporteerd. De streek is weliswaar al volop vertegenwoordigd in allerlei supermarkten, maar kenners tippen de regio nog altijd als herkomstgebied voor nog onbekend goud, dus we begaven ons met genoegen op een speurtocht naar verborgen schatten.

De reiskoffer werd geladen met de ambitie om nader kennis te maken met de bijna 30.000 hectare aan wijngaarden die Abruzzo de titel van zevende meest producerende regio in Italië oplevert. Uw ‘wijnschrijver in spe’ verruilde  met genoegen zijn thuisland voor een nieuw avontuur en nieuwe bestemmingen in een ander deel van het altijd intrigerende Italië.

Abbazia di Propezzano
Badend in zonlicht stijgt  de abdij Abbazia di Propezzano boven de ochtendmist uit. Producent Paolo de Strasser vertelt ons tijdens een rondleiding door de voormalige kerkgronden dat het land sinds 1871 in bezit is van de huidige eigenaren en hoe ze het erfgoed (met o.a. originele muurschilderingen) beschermen.

De gedachte om de geschiedenis in stand te houden, dringt volgens hem ook door in de wijze waarop ze hun wijnen maken. Sterker nog: het motiveerde de producent juist om de abdij te renoveren en de kelders wederom te vullen met wijnen gemaakt van inheemse druivenrassen.

Sinds 2012 produceert het huis hun vise op wijnen van de autochtone Passerina en Pecorino, beiden onder de IGT classificatie. Daarnaast willen ze zich onderscheiden door hun druiven met de hand te plukken en deels op te voeden in anfora’s. Ook maakt men een frisse rosé (Cerasuolo d’Abruzzo DOC die uitstekend bij schaaldieren gaat), een Trebbiano d’Abruzzo en vanzelfsprekend hebben ze hun eigen kijk op de Montepulciano d’Abruzzo.

Emidio Pepe
Na ruim vijftig jaar is het klein begonnen familiebedrijf uitgegroeid tot één van de meest bekende huizen in de Abruzzo. Emidio Pepe, bijgestaan door de hele familie, legt uit hoe zijn filosofie het wijnhuis zijn unieke (en exclusieve) karakter heeft gegeven. Er zijn veel producenten die geloven dat wanneer men goed voor de druiven zorgt (bijvoorbeeld door ze met de hand te plukken), dit uiteindelijk de kwaliteit van de wijn ten goede zal komen. Dat klopt natuurlijk, maar Emidio Pepe gaat veel verder. Hij is van mening dat praktisch alles met de hand dient te geschieden; zijn wijnen verdienen in elk stadium maximale persoonlijke aandacht. Zo worden de druiven niet machinaal geperst en krijgt elke fles voor hij de kelder verlaat eigenhandig gecontroleerd. Alle flessen worden geopend en beoordeeld, waarna uitsluitend goedgekeurde wijnen worden overgeschonken in een nieuwe fles om sediment te verwijderen en de kans op onvolkomen flessen op de markt tot een minimum te beperken.

Om te bewijzen dat zijn wijnen gemaakt en in staat zijn om te ouderen, schenkt Emidio een 1983 Montepulciano d’Abruzzo in. De wijn bewijst zijn gelijk; verrassend veel kleurbehoud en een explosie van aroma’s waarvan de intensiteit toeneemt naarmate de wijn meer zuurstof krijgt. Ook na vijfendertig jaar geeft de wijn nog altijd het pure, ietwat rustieke karakter van de Montepulciano druif weer, met vleugjes zwarte bes en peper en een aangenaam lage zuurgraad. Wie ziet hoe de familie Pepe omgaat met haar land en druiven en met welke aandacht ze hun wijnen maken, twijfelt er niet aan dat Emidio Pepe zijn plek in de regio niet zal verliezen. Het wijnhuis is en blijft een fenomeen en vertegenwoordigt de absolute top in de Abruzzen.

Nicodemi
Na het plotselinge overlijden van hun vader in 2000, besloten broer en zus Alessandro en Elena het bedrijf in Notaresco over te nemen. De ruim 38 hectare aan wijngaarden in de Colline Teramane (eigen bezit) voelen de lokale invloeden van enerzijds de berg Gran Sasso en anderzijds de zee die de vallei verkoeling geeft in warme perioden. Nicodemi richt zich primair op het maken van Montepulciano d’Abruzzo Colline Teramane DOCG en zowel Cerasuolo als Trebbiano d’Abruzzo DOC’s. Ze werken bio-dynamisch en produceren jaarlijks circa 200.000 flessen met een moderne signatuur.

La Valentina
Met een prachtig uitzicht op de heuvels van Spoltore, vlakbij Pescara, zijn de eigenaren Sabantino, Roberto en Andrea Di Proporzio sinds 1994 bezig om hun wijngaarden te optimaliseren voor het maken van hoge-kwaliteit DOC wijnen. Met drie lijnen (Linea Terroir, Linea Classica en Binomio) onderscheidt het wijnhuis zich van andere producenten, uiteraard altijd gebaseerd op het gebruik van inheemse druivenrassen. Sabantino: “Vooral met onze ‘superiore DOC’ wijnen willen we het publiek kennis laten maken met de nog (relatief) onbekende kant van de Abruzzo. We willen aantonen dat onze eigen druiven tot veel meer in staat zijn dan anoniem gebruik in bulkblends voor de export”. De stijgende trend om uitsluitend gebruik te maken van inheemse druivenrassen is duidelijk zichtbaar bij La Valentina. Het huis maakt geen enkele blend en produceert dus alleen wijnen van 100% Trebbiano, Pecorino of Montepulciano (ook als Cerasuolo).

NB
Dit wijnhuis is nog niet vertegenwoordigd op de Nederlandse markt en komt graag in contact met geïnteresseerde importeurs.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn