Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Geproefd: Travaglino

NCS proefde de wijnen van Travaglino, wijnhuis in de Oltrepo Pavese.

De Oltrepo Pavese is één van de meest onbekende en ondergewaardeerde wijnstreken in Italië. Oltrepo Pavese, het land aan de andere kant van de Po (vanuit Milaan gezien) biedt een boeiende variatie aan druivenrassen en wijnen met een fantastische prijs-kwaliteit verhouding. Toen ik de regio bezocht raakte ik onder de indruk van het fraaie, heuvelachtige landschap, de wijngaarden, de wijnmakers en hun wijnen. Ik proefde er heerlijk wit, fraai rood en mousserende wijnen die eigenlijk in geen enkel assortiment mogen ontbreken.

Druiven:
Op het gebied van blauwe druiven is de pinot noir voor mij de absolute ster in het gebied, maar onderschat de kwaliteiten van de wijnen van of met de croatina (vaak bonarda of uva rara genoemd, maar daar niet aan verwant), bonarda, uva rara, barbera en vespolina niet; smaakvol en buitengewoon koopwaardig. Voor witte wijnen gebruikt men overbekende rassen als de chardonnay en sauvignon blanc, maar ook cortese, malvasia, moscato en zowel de ‘echte’ riesling (alias Rhein riesling, Johannisberger riesling, white riesling, Rhine riesling en riesling Renano) als de riesling Italico (alias welschriesling, laški rizling, ryzlink vlašský en graševina).

Veel interessante producenten
Ooit vroeg Marchesi di Montalto me om hun wijnen te proeven en ik deelde mijn enthousiasme destijds met verschillende importeurs. Ze bleken onder de indruk, maar wisten hun waardering niet in concrete zaken om te zetten. Jammer, want de wijnen waren (en zijn) beslist de moeite waard.

Travaglino
Een tijdje geleden ontvang ik verschillende flessen om te proeven van een andere producent uit de Oltrepo Pavese, Travaglino. Formeel bestaat dit wijnhuis sinds 1868, maar de geschiedenis van het domein gaat veel verder terug. De eerste vermeldingen stammen uit 1111, opgetekend in het testament van priester Gisulfo, die naar Johannis de Travalino verwijst naar wie het oude klooster was vernoemd. In documenten uit de 13e eeuw is op te maken dat er sprake is van wijnbouw in de regio, terwijl de Villa Travaglino in de 17e eeuw haar huidige vorm kreeg. In 1868 komen de Villa Travaglino en 53 hectare aan land in handen van de Milanese Cavaliere Vincenzo Comi, de basis voor het huidige domein. Vincenzo Comi, de gelijknamige kleinzoon van de oprichter van Travaglino richt zich in 1965 op de wijnbouw en maakt als eerste in de regio een duidelijke indeling van zijn bezittingen door wijngaarden te onderscheiden en te benoemen. In de jaren daarna neemt hij ook de kelder onder handen en introduceert moderne vinificatietechnieken en -materialen, waaronder temperatuur gecontroleerde roestvrijstalen gistingstanks.

Teamwork
Sinds 2013 wordt Travaglino geleid door Cristina Cerri Comi, vanaf 2017 bijgestaan door haar broer Alessandro die nu samen de vijfde generatie in het familiebedrijf vertegenwoordigen. Ze zijn verantwoordelijk voor de exploitatie van de 200 ha aan bossen, 80 hectare aan wijngaarden, 120 ha aan land voor andere agrarische activiteiten en de herberg met restaurant en kamers. Belangrijkste druivenrassen zijn de pinot noir en riesling renano, met Achille Bergami als wijnmaker en Donato Lanati als consultant.

Ik proefde:

Montecérésino Rosé Metodo Classico Brut, Cruasé/Pinot Nero Rosé Spumante DOCG, 2013

Vicenzo Comi, Riserva del Fondatore, Oltrepo Pavese Metodo Classico Brut DOCG, 2010

Ramato, Pinot Grigio, Oltrepo Pavese Pinot Grigio DOC, 2018

Campo della Fojada Vigna Riesling, Oltrepo Pavese Riesling DOC, 2017

Campo di Ciliegi, Barbera, Provincia di Pavia IGT, 2016

Pernero, Pinot Nero, Pinot Nero dell’Oltrepo Pavese DOC, 2018

Het is opvallend hoe goed de natuurlijke kwaliteiten van de verschillende druivenrassen in de wijnen naar voren komen. De pure, eigen aroma’s maken duidelijk dat de vinificatie in dienst staat van de druiven en er geen sprake is van designer wijnen met de signatuur van de consultant of wijnmaker. Alle wijnen blinken uit in doordrinkbaarheid met veel fraîcheur en een eerlijke fruitexpressie. Persoonlijke favorieten zijn de barbera en de pinot nero, allebei wijnen waarvan de fles heel snel leeg is; het grootste compliment dat je een wijn kunt geven.

Travaglino heeft inmiddels wereldwijd een meer dan keurige reputatie opgebouwd, waarbij vooral de ongekunstelde stijlen velen bekoort. Ik kan me voorstellen dat er ook in Nederland importeurs zijn die hun klanten met dit soort wijnen een groot plezier kunnen doen.

Voor meer informatie: https://www.travaglino.com/it/

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn