Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Fred proeft wel eens wat met….. Bernard Tesink Deel 3 (van 3): Tenuta degli Sforza

Ik proef graag met andere professionals, want dat is leuk en leerzaam en geeft naar mijn idee een meer afgewogen mening over de wijnen.

Bernard Tesink is een all-round professional, begenadigd proever, meestergastheer, eigenaar van o.a. Grandi Vini en ‘3 Keuken en Bar’, naar verluidt een liefdevolle vader en echtgenoot en nog veel meer. Tijdens de ‘Nacht van de Wijn’ spraken we af samen enkele wijnen te proeven die me waren toegestuurd voor een kritisch oordeel of om andere redenen.

We proefden wijnen van Ruffino, Tenuta di Fessina en Tenuta degli Sforza en concludeerden het volgende:

Tenuta degli Sforza

Een gloednieuw domein, zo nieuw dat de website nog uitsluitend het emailadres vermeldt.

Ik werd op hun bestaan gewezen door David de Ranieri van The Crystal Sip, wijnagent en PR-professional. Uit zijn mail begreep ik dat de eigenaren er alles aan doen om wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau te maken en met die wijnen het enorme potentieel van Romagna wereldwijd kenbaar willen maken. Nu hoeven mensen mij persoonlijk niet te overtuigen van de kwaliteiten van Romagna als wijngebied, maar het is een feit dat de streek mondiaal gezien nog wel wat aandacht kan gebruiken.

Om onderscheid te maken met hun reguliere wijnen, brengt deze producent uit de regio Imola een nieuwe reeks wijnen op de markt onder de naam Tenuta degli Sforza. Voor een aparte lijn en naam is gekozen om duidelijk te maken dat de streek naast een grote hoeveelheid betaalbare wijnen op ‘normaal’ niveau voor de thuismarkt (< € 10,00 voor de consument), ook in staat is om topkwaliteit te bieden voor de internationale wijnwereld.   

De wijnen worden gemaakt van een selectie van de beste cuvees en krijgen doorgaans een andere opvoeding, zowel qua duur als soort. Hout rijping in barriques speelt daarbij een belangrijke rol, want grote groepen wijnschrijvers en zowel zakelijke als particuliere liefhebbers, hebben daar nu eenmaal een zwak en voorkeur voor.

Het project werd in 2010 gestart en richt zich primair op de Amerikaanse en Aziatische markt, maar de stijl is er een die veel mensen aanspreekt. Ook in Nederland zijn talloze fans van dit type wijn te vinden, en dat is uiteraard alles behalve een (negatief) waardeoordeel.

David de Ranieri heeft momenteel nog geen contact met Nederlandse agenten of importeurs, maar staat natuurlijk open voor wie geïnteresseerd is in de wijnen van Tenuta degli Sforza.

We proefden:

Tenuta degli Sforza, Borghese dei Legni, Colli d’Imola Bianco DOP, 2013
Productie: 2500 flessen
BT: veel kleur en geur, duidelijk barrique, maar ook duidelijk goede kwaliteithout, goed fris, veel sap en smaak, afgeronde stijl, gekonfijt fruit, goede zuren, vrij direct, goed gemaakt in een internationale stijl

Tenuta degli Sforza, Baronello, Romagna Sangiovese Superiore DOP, 2014
Productie: 7000 flessen
BT: ook hier is de houtopvoeding goed te merken, mooie toasting, zwoel, donker fruit als bramen, goede finesse van de sangiovese, mooie frisse zuren, saprijk en smakelijk, goede balans, complete wijn, spreekt veel mensen aan

Tenuta degli Sforza, Marchesano, Colli d’Imola Cabernet Sauvignon Riserva DOP, 2013
Productie: 2500 flessen
BT: overduidelijk cabernet, zwart fruit en mint, ook gebrande koffiebonen en mokka, toost van het hout, goede zuren, veel sap en smaak, mondiale stijl, minder zwoel en zoet dan cabernets uit de VS, goede zuren, ook weer zacht en afgerond, heel soepel, smaakvol en direct, in de afdronk wat laurier.

Voor meer informatie: David de Ranieri; david.deranieri@gmail.com

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word