Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Nieuwe workshops

Een nieuwe reeks workshops met bijzondere wijnen in een hoofdrol. We staan stil bij de geschiedenis van de wijnen, de druiven, hun terroir, de oogstjaren en vinificatie en proeven er altijd minimaal 15 van gerenommeerde wijnhuizen.

Donderdag 12 september 2019: Montefalco Sagrantino
Bijna vergeten, maar weer volop in de belangstelling en niet zonder reden. De Sagrantino is een heerlijk eigenwijze druif en wie de moeite neemt om de druif te begrijpen en weet om te gaan met zijn soms norse karakter, die wordt beloond met eigenzinnige wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. Een zeer ruime selectie wijnen staat garant voor een uitgebreide introductie of nadere kennismaking met deze wijn die ook internationaal steeds meer aanzien krijgt.

Donderdag 26 september 2019: Cahors
De zwarte wijn, de wijn met een lange geschiedenis, een geweldige reputatie en toch zo onbekend. We maken kennis met de Côt, de druif die de basis vormt voor de wijn, de terroirverschillen en de visie van allerlei wijnmakers op aspecten als oogst en vinificatie. Zeer fraaie selectie in nauwe samenwerking met de producenten zelf.   

Donderdag 10 oktober 2019: Heroische wijnmakers en hun extreme wijnen
Sommige wijngebieden kennen bizarre omstandigheden waar wijnmakers enorme inspanningen moeten leveren om er wijnen. We gaan in op verschillende van deze bijzondere wijngebieden en de heroische wijnmakers die er extreme wijnen maken. Denk aan de steile hellingen langs de Moezel, op eilanden als Samos en Madeira, in Alto-Adige, Valtellina en Zwitserland. Een unieke selectie, geïnspireerd op de competitie van Cervim.

Donderdag 31 oktober 2019: Vins de Savoie
Eén van de meest intrigerende Franse wijnstreken. Eigen druivenrassen, zeer fraaie terroir en vele fraaie, uitdagende wijnen. Ik bezocht de streek verschillende keren en was telkens weer onder de indruk van rassig wit en spannend rood. Een mooie ontdekkingsreis door dit mooie, boeiende wijngebied.  

Donderdag 14 november 2019: Solo Sangiovese.
De sangiovese is één van de mooiste druivenrassen ter wereld en brengt talloze fenomenale wijn voort. Tot de beroemdste behoren illustere Super Tuscans en fameuze Brunello di Montalcino, maar ook de klasse van 100% sangioveses uit het Chianti Classico district en Montepulciano mogen niet vergeten worden. Daarnaast geeft de sangiovese ook prachtige wijnen in Romagna, terwijl we ook buiten Italië interessante wijnen van deze druif aantreffen. We gaan in op de kenmerken van de druif, zijn voorkeuren voor terroir en vinificatie en proeven een ruime selectie wijnen van enkele van de meest toonaangevende producenten. Een leerzame en aangename nadere kennismaking met de belangrijkste blauwe druif in Italië.

Donderdag 28 november 2019: Port in al zijn facetten
In de afgelopen 30 jaar werkte ik mee aan diverse artikelen over port, bezocht of organiseerde ik proeverijen en evenementen waar port centraal stond, maakte ik wijnreizen naar de Douro en was ik ooit nauw betrokken bij de organisatie van de Grahams’ Trophy. Tijdens al die momenten leerde ik port kennen als een veelzijdig en boeiend product waar meer over te vertellen en te leren is dan menigeen verwacht. De verschillen in stijl (en kwaliteit) lopen enorm uiteen, het gevolg van blends, terroir, vinificatie en oogstjaren. Gedurende een kleine drie uur, verdiepen we ons in port, proeven we diverse tawny’s, late bottled vintage- en uiteraard ook vintage port en ervaren we waarom port tot de meest intrigerende wijnen ter wereld behoort.

De workshops zijn allen op SDEN-4+ niveau en daardoor een mooie uitbreiding van kennis en ervaring van vinologen en SWET-cursisten. Ook minder ervaren liefhebbers zijn van harte welkom; door de opzet van de workshops zijn ze voor een ieder goed te volgen. Alle deelnemers krijgen hand-outs van de presentatie.

De workshops zijn steeds van 19.30 tot 22.00 uur in het Dorpshuis van Tuil, Sint Antoniestraat 5, 4176 BH Tuil.
Tuil ligt zeer centraal, bij de kruising van de A2 en de A15 bij de brug van Zaltbommel (afslag Waardenburg)

Kosten: op aanvraag. Trouwe deelnemers en leden VVN en NWG hebben recht op 10% korting.

Minimaal aantal deelnemers: 10, maximaal 25

Voor informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl

Wijnclubs, andere groepen liefhebbers en bedrijven kan ik nog enkele exclusieve workshops aanbieden.

  • Tweeluik Montepulciano, de druif versus de wijn (Montepucliano d’Abruzzo versus Vino Nobile)
  • Nebbiolo (diverse landen en streken met werkelijk alle info over deze druif)
  • Italiaans mousserend (diverse wijnstreken, druiven en stijlen)
  • Amarone della Valpolicella (alles over deze intrigerende wijn

Deze workshops in principe voor minimaal 8 en maximaal 12-14 personen; plaats, tijd en condities kunnen we in overleg bepalen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn