Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Fred proeft wel eens wat met... Bernard Tesink (deel 1 van 3)

Zoals ik al eerder heb aangegeven, proef ik graag met andere professionals. Dat is niet alleen leuk, maar ook leerzaam en het geeft naar mijn idee een meer afgewogen mening over de wijnen.

Bernard Tesink is een all-round professional, begenadigd proever (en dus ook deelnemer aan het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK blindproeven), voortreffelijk gastheer, succesvol ondernemer, een liefdevolle en meestal oplettende vader (zo werd me ingefluisterd, waarbij ook gevraagd werd geen aandacht te besteden aan een pindakaas-moment…) en nog veel meer. Tijdens de ‘ Nacht van de Wijn’ spraken we af samen enkele wijnen te proeven die me waren toegestuurd voor een kritisch oordeel of om andere redenen.

We proefden wijnen van Ruffino, Tenuta di Fessina en Tenuta degli Sforza en concludeerden het volgende:

Deel 1 (van 3): Ruffino en haar duurzame, biologische wijnen

Grotere wijnhuizen hebben het imago vooral industriële wijnen te maken, maar verschillende hebben inmiddels ook hun weg gevonden naar duurzame, biologische wijnen. Beide begrippen kennen weliswaar ruime kaders, maar iets is beter dan niets en er moet nu eenmaal ergens mee worden begonnen in het streven naar een betere balans tussen natuur en consumptie.

Het wijnhuis Ruffino werd opgericht in 1877 en behoort tot de grootste producenten in Toscane. Ook in andere delen van Italië bezit men wijngaarden en domeinen, o.a. in de Veneto. Enige tijd geleden meldde Ruffino dat de organisatie momenteel over 200 hectare aan biologische wijngaarden beschikt die bovendien duurzaam worden onderhouden. Belangrijk was de aankoop van Poderi Ducali in 2018 waardoor men 126 ha aan biologisch gecertificeerde wijngaarden in de Prosecco DOC aan hun areaal wist toe te voegen. Aansluitend daarop werden in Toscane de wijngaarden van Greppone Mazzi in Montalcino en Poggio Casciano in de DOC Chianti gereed gemaakt voor biologische wijnbouw. Bij deze initiatieven blijft het overigens niet. Ruffino heeft tot doel gesteld dat in 2021, ruim 40% van alle wijngaarden voldoen aan voorwaarden voor biologische druiventeelt, passend bij hun beleid naar ‘corporate social responsibility (CSR)’ en gebaseerd op drie pijlers: duurzaamheid, verantwoordelijke consumptie en ‘giving back’, de balans tussen nemen en (terug-)geven van sociaal-economische en ecologische aspecten.

De duurzame en biologische benadering blijft uiteraard niet beperkt tot de wijngaarden, ook in de kelder is het nieuwe beleid merkbaar met hergebruik van water en andere materialen en het steeds verder beperken van CO2-uitstoot. In 2018 ontving Ruffino al het certificaat ‘Biodiversity Friend’ van de World Biodiversity Association, volgens algemeen directeur Maurizio Bogoni  een goed voorbeeld van de natuurlijke ontwikkeling van het bedrijf naar meer gezonde praktijken en producten.

Op dit moment brengt Ruffino drie wijnen biologische wijnen op de markt:

Prosecco Treviso DOC
BT: Zit technisch en commercieel goed in elkaar; zoet fruit als appel, peer en ook wat perzik; opvallend zoet voor een brut. Niet mijn ‘ding’, maar heel veel mensen vinden dit erg lekker.

Pinot Grigio delle Venezie DOC 2018
BT: Zuiver en neutraal; voor mij wat te weinig karakter en vooral spanning, maar technisch correct en heel onschuldig

Chianti DOCG 2018
BT: Prima voor wat het is; prettig in neus en smaak; eenvoudig, maar goed gemaakt met lekker frisse zuren en vooral veel fruit, heel toegankelijk en doordrinkbaar.

De wijnen van Ruffino worden in Nederland geimporteerd door Oud Reuchlin & Boelen.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn