Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Geproefd: Château Haut Selve en Château Le Bonnat

Tijdens het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2019, werden enkele wijnen ingezet van producenten die tot het samenwerkingsverband Vignobles & Signatures behoren. Meer wijnen van de leden konden na de wedstrijd worden geproefd, o.a. enkele van de familie Lesgourgues.

Denis Lesgourgues vroeg me naar mijn mening over twee van hun wijnen de Château Haut Selve, en de Château Le Bonnat, allebei rode wijnen uit de Graves en van het oogstjaar 2016. Tijdens een aangename en leerzame avond in restaurant Le VIN ‘x te ’s Hertogenbosch (hierover later meer op deze site) proefde een select gezelschap de wijnen en wisselende we er van gedachten over. De meningen delen we graag met een ieder, net als een korte toelichting op de familie en haar wijnen  

De familie Lesgourgues bezit (of beheert) momenteel vijf domeinen:

  • Château Haut Selve (Graves)
  • Château Le Bonnat (Graves)
  • Château Peyros (Madiran)
  • Château Loumelat (Blaye)
  • Château de Laubade (Armagnac)

Château Haut Selve is een nog jong domein dat pas in 1993 van niets werd opgebouwd door Jean-Jacques Lesgourgues. Hij verwierf rechten om te planten, kocht grond en bouwde een gloednieuw château. De 43 hectare aan wijngaarden zijn beplant met merlot en cabernet sauvignon. De vinificatie is traditioneel met een gisting en weking van drie weken en een lagering van 12 maanden in barriques van Frans eiken (1/3 nieuw en van diverse leveranciers). De productie bedraagt circa 120.000 flessen.

Château Le Bonnat is een kleiner domein op ongeveer 3 kilometer van Haut Selve. Voorheen werd het beheerd door Château de Fieuzal, maar sinds 1991 is het in bezit van de familie Lesgourgues. De 23 hectare aan wijngaarden zijn beplant met merlot, cabernet sauvignon en kleine delen cabernet franc, semillon en sauvignon blanc.

De familie Lesgourgues is sinds 2018 lid van Terra Vitis en heeft het certificaat HVE level 3 (Haute Valeur Environnementale, zie: https://hve-asso.com/hve-quesako/) o.g.v. van hun duurzame manier van werken.

In 2018 startte ook hun samenwerking met de befaamde oenoloog Stéphane Derenoncourt. Eveneens het vermelden waard is het feit dat de wijnen van de familie Lesgourgues niet via de bekende négociants in Bordeaux worden verhandeld, maar gewoon rechtstreeks.

We proefden:

Château Haut Selve, Graves, 2016
Fraaie, jeugdige kleur en geur; nog jong en onstuimig, maar met mooi rijp fruit, veel bessen, verse tuinkruiden en goed verweven houttonen als tabak en wat toost; in de mond sappig en smaakvol met een fijne, niet te heftige structuur; kortom, een elegante en doordrinkbare Graves.   

Château le Bonnat, Graves, 2016
Vergelijkbare kleur, iets dieper qua geur, meer aardse tonen, zwarte kersen en ander donkerder fruit; mondvullend met veel sap en smaak, tabak en een fijne kruidigheid, prima lengte; meer structuur, diepgang en lengte dan de Haut Selve; erg fijne wijn.

Voor beide domeinen zoekt de familie Lesgourgues een partner in Nederland

Voor meer informatie: www.famille-lesgourgues.com

Denis Lesgourgues: d.lesgourgues@maisonleda.fr

 

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn