Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Wine Wolf Awards

Korte impressie van een bijzondere dag waar ik een bescheiden bijdrage aan mocht leveren....

Op maandag 7 oktober 2019 vond de eerste WineWolf-dag plaats, een eerbetoon aan Lotte Wolf die in 2018 kwam te overlijden. 
In The Grand in Amsterdam troffen familieleden, vrienden, collega’s en bekenden elkaar om getuigen te zijn van haar nalatenschap: talloze mooie herinneringen, door haar gemaakte wijnen, gerechten van chefs waar ze mee heeft samengewerkt en Awards die haar leven en werk eer aandoen en anderen inspireren. Ik mocht als jurylid meewerken aan dit prachtige initiatief waarin haar partner Bjorn van Aalst en vriend Willem Blankestein een centrale rol spelen. Stan Hill creerde o.g.v. het logo van Lotte (gebaseerd op een schets van Erica Verweijen) een indrukwekkend kunstwerk, dat in aanwezigheid van de familie van Lotte werd onthuld. Kleine exemplaren van het beeld werden uitgereikt als WineWolf Awards.

Stan Hill maakte een korte video-impressie, ik hanteerde onderstaande tekst bij de uitreiking van de awards.

WineWolf Awards
Erica Verweijen, Willem Blankenstein en ik kregen van de Wine Wolf Foundation het verzoek iemand te selecteren wiens werk, positie en betekenis overeenkomsten toont met hetgeen Lotte kenmerkte en betekende. Iemand wiens werk gestimuleerd én gewaardeerd mag en moet worden met de WineWolf Award, een onderscheiding in de geest van Lotte.

Als criteria werden genoemd:
– Werkzaam als jonge, vrouwelijke sommelier, bij voorkeur in Nederland
– Werken met ‘natuurlijke’ wijnen en affiniteit met Zuid-Afrikaanse wijnen
– In staat zijn vakgenoten te inspireren en te stimuleren
– Werken in overeenstemming met het gedachtegoed van Lotte
– En daarmee dromen te verwezenlijken

Het samenstellen van een lijst met potentiele kandidaten leek een onmogelijke opgave, want Lotte was nu eenmaal een uniek fenomeen. Toch had de jury al snel een serieuze lijst met vakvrouwen die zich duidelijk hebben onderscheiden in de Nederlandse, en soms ook buitenlandse, gastronomie en de bijbehorende wijnwereld. Bij de bespreking van de kandidaten viel het de jury op dat Nederland een aanzienlijk aantal jonge vrouwelijke professionals telt en dat kiezen niet gemakkelijk zou worden. Toch wist een tweetal jonge vakvrouwen extra aandacht op zich te vestigen, hetzij door een prachtig potentieel, hetzij door een nu al indrukwekkende positie. Uiteindelijk werd voorgesteld ze beiden te belonen. De een op grond van al langer bewezen resultaten, de ander om te laten zien dat haar jeugdig enthousiasme, inzet en toewijding veel respect verdienen. De Wine Wolf Foundation nam ons advies ter harte en besloot een extra aanmoedigings-Award uit te reiken.     

 
 

Aanmoedigings-award
Voor deze aanmoedigings-award koos de jury voor een superjong talent; in meerdere opzichten een voorbeeld voor nieuwe collega’s en in staat om zich verder te ontwikkelen tot een professional in de geest van Lotte. Tijdens haar opleiding tot sommelier was ze “the best of class” en al eerder won ze de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs. Ze deed ervaring op bij o.a. de Treeswijkhoeve, Zarzo en La Provence en is sinds vorige week werkzaam in wat zomaar dé culinaire hotspot van Nederland kan worden, Kasteel Heemstede in Houten. We hebben het dan uiteraard over Liz Barents.

WineWolf Award 2019
Dat Lotte velen nog altijd inspireert blijkt regelmatig. Haar naam en werk worden vaak genoemd, haar wijnen overal genoten en “Wine director” is dankzij Lotte (ook in Nederland) een bekende titel geworden. Wine director is een breed begrip en geeft o.a. aan dat er veel meer wordt gedaan met wijn dan velen vaak denken. Reizen, beleven, proeven, selecteren, leren, adviseren én het overdragen van die kennis en ervaring aan collega’s en gasten bijvoorbeeld. In de ogen van de jury voldeden meerdere kandidaten aan veel van deze eisen, maar zagen we bij één van hen de meeste aspecten van het werk en leven van Lotte op een zeldzame wijze bij elkaar komen. Ook het feit dat ze de medewerkers van een groep horecaondernemingen kan inspireren, sprak de jury bijzonder aan. Als Wine director bij de Horecagroep Breda (Maris Piper, Guts, Breda en Pita Kebab&Falafel) heeft ze al een grote verantwoordelijkheid, maar wij willen haar extra stimuleren om nóg verder te gaan in het gedachtegoed van Lotte. Respect voor natuurlijke wijnen heeft ze al en een persoonlijke kennismaking met het Zuid-Afrika van Lotte is door deze Award slechts een kwestie van tijd (de prijs is namelijk een wijnreis naar Zuid-Afrika). Het verder delen en bevorderen van de passie voor het wijnvak in de meest brede zin van het woord is een uitdaging waarbij de jury haar graag ondersteunt.  Daarom is de WineWolf Award 2019 voor Elske Mostert.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word