Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Veelzijdige wijnen uit de IGP Pays d'Oc

Proeverij Pays d'Oc IGP bij Pitch PR te Amsterdam

Pitch Communicatie & PR nodigde media, importeurs en horeca uit om de ‘unieke Collection Pays d’Oc IGP 2019’ te komen proeven in hun kantoor te IJburg Amsterdam. Maar liefst 47 topwijnen konden er geheel vrijblijvend en in alle rust worden geproefd. Ik bezocht Pitch op vrijdag de 13e en miste dus de SPECIAL CRAZY CHRISTMAS BATTLE op woensdag onder begeleiding van Edwin Raben, maar daar was ik ook niet helemaal naar op zoek. Ik genoot van een lekker rustige proeverij, geen toestanden met (altijd goed bedoelde) lunches of diners, geen hijgende vertegenwoordigers, sales- of marketing manager in je nek; gewoon efficiënt en effectief. Dat had Pitch prima ingeschat en volledig onder controle; complimenten!

Het aangenaam proeven werd mede mogelijk gemaakt door Coravin, waardoor de wijnen langere tijd fris blijven en in optimale conditie konden worden geproefd. Het is natuurlijk jammer dat niet iedereen begrijpt dat Coravin niet bedoeld is voor wijn die met een schroefdop zijn afgesloten, maar goed, je kunt niet alles weten. Dat laatste heeft ook betrekking op weten wat je zoal proeft. Een mede-proefgenoot was (terecht) onder de indruk van een wijn van Gérard Bertrand en toonde zich wel genegen om met deze wijn te werken; zijn specialiteit is namelijk ‘wijnen van kleine, ambachtelijk werkende wijnboeren’. Een korte toelichting op het wijnhuis deed zijn bubbel uiteenspatten….. Gelukkig vond hij de wijn toch al opvallend duur voor een ‘Pays d’Ocje’, dus veel verdriet had hij er niet over. Voorbeelden van het feit dat een ‘bescheiden’ appellatie ook fenomenale wijnen kan voortbrengen, maakte helaas weinig indruk. Sommige vervelende voordelen zijn lastig de wereld uit te helpen…

De meeste wijnen die ik proefde presenteerden zich naar verwachting; aangename ‘middle of the road’ wijnen met een goede expressie van de druif. Druivenrassen als de rolle (vermentino), petit verdot, grenache (in alle kleur-varianten) en cabernet voelen zich prima thuis in de Languedoc, iets wat ik overigens niet proefde in verschillende chardonnays en enkele pinot noirs. Slechts bij één wijn vroeg ik me zelfs af waarom deze in vredesnaam gebotteld en geselecteerd was. Gelukkig betrof het een wijn van de Wijnbeurs en die hebben mij niet nodig om hun bulkbagger te promoten; ze hebben andere gekken al voor dat karretje gespannen.

Uiteindelijk bleek aan goed aantal wijnhuizen hun reputatie weer volledig waar te maken. Gayda (importeur Pasteuning) en Domaine Clavel (de Logie) zijn voor mij een absolute aanraders en Laurent Miquel (te koop bij de Wijnkring) een betrouwbare leverancier van meerdere goedgemaakte, toegankelijke wijnen. Domaine Paul Mas (in Nederland vertegenwoordigd door Poot Agenturen) was eveneens aanwezig in mijn lijstje met goed scorende wijnen, terwijl ook de wijnen van Domaine de Cigalus (nog geen importeur) Bruna Andrea (Drinks & co) en Domaine les Yeusus (Résidence Wijnen) prima smaakten.

Veel ‘leuke’ wijnen dus en meestal te koop voor een nog altijd redelijke prijs. Dat voor de Cigalus Blanc van Domaine de Cigalus (onderdeel van de Gérard Bertrand – groep) een kleine 30 euro betaald moet worden is misschien even schrikken, maar de wijn is die prijs beslist waard, zelfs al is het maar een Pays d’Oc… 😉

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word