Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Deelnemers NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2021

Een nadere kennismaking met de teams die op 29 augustus 2021 gaan strijden om de 'Nijhuis trofee' en de eer om Nederland te mogen vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk.

A-TEAM

Coach:
– Akiko Wai Yi Tang-Tanaka: restaurant-eigenaar, Neerlands eerste vrouwelijke Aziatische leermeester en sake-specialist.

Proevers:
– Lars Baak: levensgenieter, die zijn liefde voor wijn vooral op reis heeft opgedaan. Er zijn zoveel verschillende plekken, zoveel verschillende wijnen. Daar wilde hij meer over weten. Inmiddels is hij – na afronden van SDEN2 en 3 – bezig met SVH4 wijn.
– Rik Boom: eigenaar Jéroboam Wijn, groot liefhebber van grootse wijnen in grote flessen.
– Victor Koppelaar: eigenaar Victor Vinum en een échte wijnkenner, een autoriteit met een enorme parate kennis over wijnwijn maken en wijnproeven
– Rien van der Meulen: Register Vinoloog, Dip. WSET, Weinakademiker, Liquorist en aanbevolen Wijndocent van de Wijnacademie

Tijdens het vorige NK Blindproeven maakte Rik Boom deel uit van het team dat Nederlands kampioen werd. 
Onder de bezielende leiding van Akiko wil Rik ook dit jaar weer kampioen worden, uiteraard bijgestaan door nieuwe, maar vooral zeer ervaren teamgenoten. 
De teamnaam kan op verschillende manieren wordt geïnterpreteerd, met een knipoog naar Anonymous en Akiko.

TEAM BRABANTSE WIJNSOCIETEIT 1 

– Noël Geisen
– Berry Marinussen
– Peter van den Besselaar
– Maarten Drop

Trouwe deelnemers aan diverse proefcompetities en vaak met mooie scores!

TEAM BRABANTSE WIJNSOCIETEIT 2

– Eric Hoepelman
– Martijn de Groot
– Willem-Jan Withagen
– Diederick Swagemakers

Altijd in voor een sportieve proeve van  bekwaamheid. 
Normaal gesproken lieve proefmaatjes van BWS 1, maar tijdens competities zoals het NK;  keiharde concurrenten ;-) In 2019 eindigden ze op de 2e plaats!

TEAM BRICCO

Wij zijn Team Bricco uit Dordrecht/Rotterdam. Een stel vrienden, wijnliefhebbers en bourgondische levensgenieters. Door de jaren heen proberen we onze kennis van wijn te vergroten door allerlei studies, cursussen, masterclasses, wijnreizen en proeverijen te volgen en te bezoeken. Regelmatig organiseren we ook thuis thema-avonden/proeverijen. Ook doen we veel met wijn/spijs. We zijn een team met veel lol maar toch bloedserieus en fanatiek.

– Karin Muires:
Geboren in Gouda, wonend in Rotterdam. In het dagelijks leven werkzaam als eigenares/kok van het door Michelin met een Bib Gourmand beoordeeld restaurant Kwiezien in Rotterdam. Karin heeft een heleboel opleidingen gevolgd voornamelijk met betrekking tot de gastronomie maar uiteraard ook in de wijn. Karin bezit WSET 3, SDEN 3, is registervinoloog van de Wijnacademie (SDEN 4), is nu bezig met het Magister Vini traject (SDEN 5) en geeft ook les voor de Wijnstudio. In 2018 behoorde Karin tot het team dat de eerste editie van het NK Blindproeven won (en dus Nederland vertegenwoordigde op het WK, zie foto), maar nam in 2017 al deel aan het WK met het team dat werd uitgezonden door de Wijnstudio. Karin is breed georiënteerd is heeft kennis van alle druivenrassen, terroir en vinificatietechnieken.

– Eric van Meerwijk:
Geboren in Nieuwer-Amstel, wonend in Dordrecht. In het dagelijks leven werkzaam als commercieel manager. Eric heeft de studies SDEN 1, 2 en 3 bij Het Wijninstituut voltooid en de basiscursus Wijn/Spijs bij De Wijnstudio. Eric bezoekt ook veel proeverijen en volgt geregeld masterclasses en cursussen. Zijn vakanties worden elk jaar zodanig gepland dat er minstens twee wijngebieden worden bezocht. Eric is breed gespecialiseerd maar voornamelijk in de Loire, de zuidelijke wijngebieden van Frankrijk en Italië en de Veneto.

– Sander Schaap:
Geboren in Rotterdam en wonend in Dordrecht. Werkzaam als ICT’er bij Defensie. Sander heeft SDEN 3 gevolgd en is nu in opleiding tot vinoloog van de Wijnacademie (SDEN 4). Ook bezoekt hij regelmatig proeverijen en workshops. Sander is aangesloten bij allerlei proefgroepjes en wijnsociëteiten. Sander is onze Bordeaux-, Cahors-, Champagne en jaargangen specialist!

– Michel Verboom:
Geboren en wonend in Dordrecht. Werkzaam als manager operations. Michel heeft de studies SDEN 2 en 3 bij Het Wijninstituut gevolgd en bezoekt regelmatig proeverijen en workshops. Michel gaat juist op vakantie waar de wijn duur betaald wordt (Ibiza, Marbella, Saint-Tropez). Michel is onze Bordeaux- en Duitslandkenner!

– Michael Kardienaal:
Geboren en wonend in Dordrecht. In het dagelijks leven werkzaam als grafisch technicus en eigenaar van Bricco Wijnadvies. Michael heeft de studies SDEN 1, 2 en 3 afgerond bij Het Wijninstituut, de basiscursus Wijn/Spijs en WSET 3 bij De Wijnstudio en is nu bezig met de vinologenopleiding van de Wijnacademie (SDEN 4). Michael bezoekt ook veel professionele proeverijen, cursussen, masterclasses en workshops. Al zijn vakanties worden vaak gecombineerd met bezoeken aan bekende wijnhuizen en wijnstreken in bv. de Barolo/Barbaresco-, Montalcino- en Valpolicella regio. Michael is breed georiënteerd maar de focus ligt voornamelijk op Bourgogne, Rhône, Piëmonte en Toscane.

TEAM CHARDONJA

– Arno Aartsen
– Demi van de Sande
– Ellen Broks
– Sherena Tempelaars

Meesterproever Arno Aartsen is in goed gezelschap. Gaat hij een nieuwe hoofdprijs aan zijn prijzenkast toevoegen?

Op de foto het team waarmee hij in 2018 deelnam. 

TEAM CORSÉ

– Margareth Nederstigt
– John Nederstigt
– Henriëtte Deurloo
– Hanneke van Bruggen

Altijd aanwezig op proeverijen en andere wijnevenementen. Ervaren en zeer kundige wijnliefhebbers.

TEAM DE 4 VAN 3

– Sander Kwakkenbos
– Laurens van Adrichem
– Bastian van der Velde
– Bernard Tesink

Een sterrenteam, een combinatie van kennis en ervaring en jeugdig enthousiasme. 

TEAM DE KLEINE KASCOMMISSIE

Daan Jonker
– Vincent Disselkoen
– Paul Brakefield
– Eddy van der Meijden

Twee Prof(fie)s en twee Meesters in de wijn. Met hun vele jaren ervaring (minimaal 240 jaar) gevaarlijke ouDsiders. Natuurlijk niet meer te vangen met jong en fruitig, maar experts in geduld en bewaren. Als leden van kascie controleren ze nog regelmatig de voorraad op hun houdbaarheid.

TEAM DE OUDE KEUKEN

– Nicoline van der Velden Erdbrink
– Doeke van der Molen
– Linda Driebergen
– José van Eijk

Het was even spannend of iedereen er bij kon zijn, maar het team is nu compleet!

Voor alle zekerheid is José van Eijk aan het team toegevoegd. José weet namelijk hoe het werkt, want ze proefde al mee tijdens de eerste editie van het NK Blindproeven en was 1 van de schenkers in 2019. 

TEAM DE PAREL VAN HET ZUIDEN

– Stelle Barvelink
– Willem Wittebol
– Jacques van Gils
– Paul de Rijk

Mooie parels, fijne parels…..
Weten ze de parels van het NK 2021 feilloos te benoemen?

TEAM DE WITTE TONNIES

– Martijn Stoops
– Victor Gravemaker
– Kees Gravemaker
– Emile Gravemaker

Ook dit jaar weer van de partij en ze hebben zeer zeer goed voorbereid, o.a. met hun deelname aan de online proefsessies!

TEAM DRC

DRC is natuurlijk een welbekend begrip in de wijnwereld en iedereen kent het. Iedereen weet dan ook dat DRC staat voor:
De Rotterdamse Campinggasten.

Een viertal no-nonsense mannen die van wijn houden, maar op hun eigen manier: relaxt, luchtig, vrolijk, uitbundig, humorvol, uitgesproken en genietend van het leven.
Wij hebben ook een variant op de Rotterdamse uitspraak “Niet lullen, maar poetsen”
Die van ons is: “Niet lullen, maar inschenken!”

Dit oer-Rotterdamse team bestaat uit:
– Unico Wilkens,
– Maarten Theuns,
– Christian Verzijl
– Peter Duijn.

TEAM GRAPPE D’ÓR

– Jeroen Dourenstouter
– Theo Snijder
– Eric de Kievit
– Yvonne Zohar.

 

Hard geoefend de laatste tijd; eens kijken of ze er echt klaar voor zijn…

TEAM HALFDROOG

– Juliette Zandbergen
– Jesper Moonen
– Jaap Baan
– Kim van der Linde-Bruggink

In 2019 op de 3 plaats geëindigd en potentiële winnaars, hoewel de online proefsessies het zelfvertrouwen geen goed heeft gedaan…

TEAM IN VINO VERITAS

– Sjef Sanders
– Bas Lodewijks
– Melissa van Veenendaal
– Tim Meeles

Geïnspireerd door de eloquentie en bekwaamheid, betreffende de subtiele kunst van het wijnproeven van het wijnensemble van de heer Lodewijks, zijn de wijnproefsessies onder leiding van teamcaptain, tevens Register Vinoloog, Sanders geïnitieerd. Doorgewinterde deelnemers mevrouw Van Veenendaal en de heer Meeles representeren nu samen met hun meester Sanders en inspiratiebron Lodewijks een veelzijdig palet aan smaken en kwaliteiten. Deze groep van vier wiskundigen weet de dieperliggende patronen te doorgronden en met analytische nauwkeurigheid de eigenschappen van de wijnen aan de juiste druiven toe te schrijven…

TEAM LE BOUCHON

– Danny van Lamoen
– Lonneke de Bruijn
– Coen Pollaert
– Michael de Rooij

Samen goed voor enorm veel proefervaring, de basis voor succes!

TEAM LE CRACHEUR DE VIN

 Daniëlle Zuiderwijk
– Jan-Jaap Altenburg
– Nadien de Visser 
– Richard Dietz

Nieuwe gezichten op dit NK, maar hun  deelname is uiteraard geen toeval, want ze kennen de kneepjes van het vak.

Extra aandacht (eerlijk is eerlijk) gaat uit naar Nadien de Visser, genomineerd voor de titel “Wijnvrouw van het Jaar 2021”. 
Weet zij jurylid Magda van der Rijst (“Wijnvrouw van het Jaar 2020”) te overtuigen van haar klasse?
Voorzitter van de jury Fred Nijhuis ziet toe op een eerlijke beoordeling! ;-) 

TEAM LES GENTS HEUREUX

– Timo Kester
– Reinier Persoon
– John Dame
– Joeri Kester
– Joost Heemskerk

Een nieuw team dat zich minutieus heeft voorbereid en zich daarbij ook heeft verdiept in de details van de de wedstrijdreglementen; handig om te weten of “Bourgogne” net zo veel punten scoort als “Bienvenue-Bâtard-Montrachet” bij het benoemen van de appellatie…..     

TEAM LES ROSES DE VIGNOBLES

– Willem Hellevoort
– Monique Haagmans
– Alexander Boersen
– Maud Servaas

Geen wijngaard zonder rozen, geen rozen zonder doornen. Kunnen ze het koren van de druiven scheiden en de ballonnetjes van het NK doorprikken?   

TEAM OLEE

– Edger Groeneveld
– Oscar Reitsma
– Luc Linnenbank
– Eline Groenendijk

Toppers in alle opzichten en in staat om te excelleren op het NK. We zijn benieuwd naar hun scores!

TEAM VOLGEND JAAR BETER!

– Arend van der Kam
– Lucas van der Kam
– Rosa van Leeuwenstijn
– Mark Kahmann

Na de nodige wisselingen (en traumatische ervaringen tijdens de NK Blindproeven proefsessies die NCS organiseerde), lijkt het team z’n vaste vorm te hebben gekregen. Samen met een goede vriend van het team, zijn ze het avontuur aangegaan om wijnproeverijen op maat aan te bieden via hun bedrijfje WijnFans.  

Misschien gaat het dit jaar al goed!

TEAM WIJN OP DRONK

– Ruben van Dam, directeur Hosman Vins in Schiedam, groot kenner van Amerikaanse wijnen en nog veel meer.
– Niels van Laatum, bekend van Nezpourvin en schrijver van het boek ‘Natuurwijn’
Lucien Bisambahr, wijnklas.nl
– Alex Klein, all round professional die de Grand Prix Saint Hubert ooit won ondanks (of dankzij?) een gebroken neus.

In 2019 waren de neuzen van Team Halfdroog net iets langer (beter) dan die van Ruben & Co. en eindigden ze op de 4e plaats. Laten ze dit jaar de prijzen niet door hun neus boren?

TEAM WINE NERDS

Op de foto nog het team in 2019; dit jaar bestaat het team uit:

– Marion Burger
Was het slachtoffer van een team dat ineens desintegreerde, maar kan haar proeftalent nu inzetten voor de Wine Nerds.
– Margot Boerefijn:
Eigenaresse Brasserie Springer. “Ik hou van wijn en niet alleen om te drinken. Ik vind het leuk om wijnen te ontdekken en wil alles over wijnen weten”.
– Steven van den Heuvel: 
Vinoloog, importeur bij Creative Beverage Company
– Jos van Schaik: 
Interim CFO, vinoloog en wijnliefhebber.

Ze zijn allen leden van de Proefclub WineNerds & Fanatics, die nu uit 15 personen bestaat, en doen alweer voor de derde keer mee.
In 2018 eindigden ze op de 8ste plaats, in 2019 werden ze 6e, dus er zit progressie in. Wie weet bereiken ze dit jaar de top-3!

TEAM WZN

Eigenlijk weten we nog steeds niet hoe of wat er nu precies gebeurd is. Maar ach, blindproeven is een leuke invulling van een druilerige zondagmiddag en met het resultaat waren we best tevreden ;-) We doen het dus gewoon nog een keer en wie weet? Misschien zit er toch enige kunde in ons team en komt het weer goed.

Wie zijn we:
– Sarinah Clauwens-Leezer: eigenaresse Wijnhandel Pandora’s Bottle en all-round wijnprofessional. Heeft de plaats ingenomen van Rik Boom die nu een eigen team heeft (zie hieronder)
Anton Silletti: Eigenaar Silletti VOF Italiaanse wijn en delicatessen
– Martin Fennema: Mede eigenaar MijnWijnPlein met Franse pareltjes, veelal BIO.
– Jarno de Graaf: Graaf van Dussen, de ultieme consument.

Jarno heeft een enorme kennis van wijnen uit alle delen van de wondere wijnwereld. Martin is liefhebbende connaisseur, handelaar, fotograaf, druivenplukker en transporteur, tja de spil van het team. Anton groeide op met Italiaanse wijnen en kan buiten Italië alleen voor (nuttige) verwarring zorgen.

O ja, wij zijn de regerend Nederlandse kampioenen blindproeven en eindigde op de 9e plek tijdens het WK in 2019.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn