Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Gianni Brunelli, Le Chiuse di Sotto, Brunello di Montalcino, 2014

Voor wie slim en snel is....

Men zegt wel dat je de beste wijnmakers leert kennen in lastige jaren. Dan komt hun talent nóg beter naar voren en onderscheiden ze zich overduidelijk van de middelmaat.

In Montalcino (en grote delen van de rest van Toscane, Italië en Europa), staat 2014 te boeken als een ‘minder perfect’ jaar en toen ik in 2019 ter plaatste ettelijke Brunello’s proefde, werd dat zonder enige twijfel bevestigd. Natuurlijk, er waren best aardige wijnen bij, maar over het algemeen was er een structureel gebrek aan inhoud en reliëf. En toch waren er wijnen die op hun manier imponeerden. Niet op grond van kracht en macht, maar door hun souplesse en de eerlijke expressie van het jaar. Niet gemanipuleerd in de kelder, maar het resultaat van uiterst zorgvuldig werk in de wijngaard en respect voor het fruit van 2014 tijdens de vinificatie en lagering. Eén van de wijnen die zo’n positieve indruk maakte was de Brunello van Le Chiuse di Sotto, gemaakt onder leiding van Maria Laura Vacca, de weduwe van de onvolprezen Gianni Brunelli.

Verrassing
Enkele dagen geleden kreeg ik zomaar ineens een glas wijn voorgezet en uiteraard bekeek, besnuffelde en proefde ik hem. Ik zie mezelf eerder als een proever die meer geïnteresseerd is in de emotionele aspecten van een wijn dan de technische. Het interesseert me niet zoveel hoeveel alcohol, zuren of kleur een wijn heeft, wel vind ik het belangrijk of dat in balans is met de andere bestanddelen en vooral of ze de wijn uiteindelijk beter maken of niet.

De wijn die me werd ingeschonken was relatief licht van kleur, niet dun, maar transparant rood met een warme, bruine gloed. De neus was zeer fraai en straalde rust uit. Die rust geeft voor mij aan dat het een klassieke wijn is, een zogenaamde terroirwijn en dus geen ‘gemaakt’ technisch product dat je toeschreeuwt hoe geweldig hij wel is. Angelo Gaja omschreef dat ooit als hij de nebbiolo en de cabernet sauvignon moest typeren. De cabernet is in zijn ogen de John Wayne; groot, breed en zich presenterend, dominant met veel kracht, macht en lawaai. De nebbiolo ziet hij als Marcello Mastroianni; beslist aanwezig, maar ingetogen en bescheiden, intrigerend en mysterieus, juist door het ontbreken van de brute aandacht die een cabernet opeist.

Rust
Toen ik de wijn rook, voelde ik me thuis, op mijn gemak en gerustgesteld door een wijn die zich niet koste wat kost moet bewijzen. De wijn was er en had verder niets nodig. Het mondgevoel bevestigde hetgeen ik verwachtte; souplesse, elegantie, een perfecte balans en vrijgevig, geen gereserveerde tonen (meer), maar klaar om genoten te worden. De wijn presenteerde zich als soepel en heel doordrinkbaar, zonder grootse structuur, enorme complexiteit of indrukwekkende lengte, maar eerlijk en verteerbaar met een perfecte balans. Slank, maar niet mager, op dronk, maar met nog de nodige reserve (restantje in de fles deed het na 2 dagen nog prima), opwekkend met delicate fruitaroma’s en de buitengewoon aangename kruidigheid van zoete specerijen, aangevuld met florale details en de zachte ondersteuning van een opvoeding in grotere eikenhouten vaten. Ik kreeg direct visioenen van allerlei gerechten met kwartel of ander gevogelte, zeebaars uit de oven, gegrilde groenten en lamskoteletjes. Wat een ideale wijn om nu in een restaurant te serveren! Perfect op dronk en…. heel betaalbaar; mijns inziens ideaal voor restaurants die in meerdere opzichten willen ‘scoren’ met zo’n wijn.

De vorige importeur van deze wijn heeft nog een paar doosjes ‘in de aanbieding’. Sla je slag en geniet van één van de allerbeste Brunello’s uit 2014. En als je dan toch bezig bent; ook de 2017 Rosso is warm aanbevolen en ook daar zijn nog wat flessen van te koop. Stuur me een mail, whatsapp of ander bericht en ik geef je de contactgegevens van de betreffende importeur. Ik handel zelf niet in wijn en heb geen enkel belang bij de verkoop, anders dan dat ik een ieder fraaie wijnen wens en liefhebbers er graag op attendeer.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn