Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Castello di Meleto

Of ik drie wijnen van Castello di Meleto wilde proeven... Nou dat wilde ik wel ;-)

In de gemeente Gaiole in Chianti, langs de weg van Florence naar Siena ligt Castello di Meleto, het stoere, robuuste, middeleeuwse kasteel, waarvan wordt aangenomen dat de Benedictijnse monniken van de  Coltibuono abdij er al in de 11e eeuw een onderkomen hadden. Strategisch gelegen op de top van een heuvel uitkijkend over de Massellone vallei, kent het kasteel een lange, een vaak onstuimige geschiedenis, gedomineerd door talloze confrontaties tussen de troepen van Florence en Siena.
Eeuwenlang was het in het bezit van de familie Firidolfi die al sinds de 9e eeuw grote hoeveelheden land en diverse bezittingen verwierven in Toscane. In de loop van de tijd werden er in de familie twee takken onderscheiden, de Firidolfi’s en de Ricasoli’s, de laatste bekend van Castello Brolio en Bettino Ricasoli, degene die ooit het recept voor Chianti vastlegde. De Firidolfi’s vormde de burcht in de 18e eeuw om tot een luxueus woonverblijf met o.a. een uniek huistheater, fresco’s, plafondversieringen, open haarden en kroonluchters. De stoere bastiontorens en originele kelders bleven ongewijzigd, maar dienden nu een minder oorlogszuchtig doel. In 1968 kwam het domein met zijn 1400 hectare in bezit van ‘Viticola Toscana’, een organisatie met 1600 aandeelhouders, het resultaat van (waarschijnlijk) de eerste crowd funding actie ter wereld. De nieuwe eigenaren renoveerden de bezittingen en maakten het toegankelijk als vakantiebestemming en voor allerlei evenementen waaronder bruiloften. Ook werd een eigen restaurant geopend, La Fornace di Meleto, waar uiteraard allerlei eigen producten worden gebruikt, waaronder olijfolie, honing, vlees van de befaamde Cinta Senese en….wijn.

Wijn
Wijn is al eeuwen onlosmakelijk verbonden met Castello di Meleto en ook vandaag de dag levert het
een gewaardeerde bijdrage aan het succes van de Toscaanse wijnbouw. De 160 hectare aan wijngaarden leverden jaarlijks zo’n 700.000 flessen wijn op, gebaseerd op veelal traditionele druivenrassen zoals de sangiovese, vermentino, canaiolo, colorino en mavasia nera. De kern van het assortiment wordt gevormd door Chianti Classico, zowel de reguliere annata als een riserva, gran selezione en een vin santo. Verantwoordelijk voor de wijnen zijn Alberto Stella en Matteo Menicacci, bijgestaan door consultant Valentino Ciarla.

Op het domein worden vijf percelen onderscheiden met ieder hun eigen microklimaat: Meleto, San Piero, Poggiarso, Moci en Casi. Biodiversiteit, duurzaamheid en natuurlijk onderhoud van de wijngaarden maken deel uit van het beleid van Castello di Meleto en microvinificatie op grond van de verschillende eigenschappen van de wijngaarden stelt het team elk jaar weer in staat om een ideale blend te maken. Naast de meer traditionele wijnen, biedt Meleto ook enkele minder conventionele wijnen zoals de Camboi, een 100% Malvasia del Chianti en de Virginia Rosè van uitsluitend Canaiolo Nero. Samen met de Universiteit van Florence werkt men aan het perfectioneren van de aanplant met sangiovese.

Ik proefde de volgende wijnen

–              Borgaio Rosso di Meleto, Toscana IGT, 2018
Eenvoudig, zuiver en correct; in alle opzichten een zeer toegankelijke, alledaagse wijn voor iedereen die niet op zoek is naar ingewikkelde dingen in een wijn.

–              Borgaio, Chianti Classico, 2017
Meer wijn dan de Borgaio Rosso. Erg rustig in zowel geur als smaak, correcte structuur en balans, een weinig tannine voor enige grip, type huiswijn, middle of the road Chianti Classico.

–              Borgaio, Chianti Classico Riserva, 2017
Een wijn met de inhoud, spanning en lengte die je van een goede middenklasse Chianti Classico mag, kan en moet verwachten. Goed gemaakt met de juiste balans, mooi rijp fruit en frisse zuren die de wijn voldoende energie geven; nu prima op dronk en dat houdt hij nog wel een jaartje vol. Aangename wijn die uitnodigt een volgend glas te nemen.

De wijnen van Castello di Meleto zijn in Nederland te koop bij Gall&Gall en via Wijntransport

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn