Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Château de Sales, Pomerol, 2019

Geproefd: de (waarschijnlijk) eerste fles Château de Sales 2019 in Nederland

Château de Sales, Pomerol, 2019

Kort geleden ontving ik via VINCONNEXION een persbericht met de aankondiging van de 2019 Château de Sales. Toen ik voorstelde om de wijn te proeven, was de reactie in eerste instantie terughoudend, maar uiteindelijk zeer positief. Na een paar dagen ontving een proeffles en de nodige informatie.

Château de Sales is na ruim 5 eeuwen nog altijd eigendom van de nazaten van Bertrand de Sauvanelle die het in de 15e eeuw kocht. In 2017 namen 14 neven en nichten het domein over van Bruno de Lambert en brachten het familiebezit onder in de SAS Château de Sale. Daarmee werd leiding door de 25e generatie van directe afstammeling van stamvader Bertrand de Sauvanelle een feit en de belangen van toekomstige generaties veilig gesteld. Marine Treppoz en Vincent Montigaud hebben de dagelijkse leiding in handen, technisch directeur is Frédéric Laborde, bijgestaan door consultants Jean- Claude Berrouet en Gilles Rey. Van de in totaal 90 hectare zijn er 47,6 in gebruik als wijngaard, aangeplant met merlot (73%), cabernet sauvignon (15%) en cabernet franc (12%). Er worden 2 wijnen gemaakt, de Château de Sales en als tweede wijn de Château Chantalouette.

Château de Sales, Pomerol, 2019
72,5% Merlot, 15% cabernet sauvignon, 12,5% cabernet franc; geoogst tussen 20 september en 8 oktober. Rijping van 12 maanden in barriques, 15% nieuw, 85% 1-3 jaar oud. Productie: gemiddeld 135.000 flessen en daarmee de grootste producent in de AC Pomerol.

Ik proefde de wijn samen met drie andere ‘ervaringsdeskundigen’, een voormalig importeur/detaillist/restaurateur en twee particuliere liefhebbers en tekenden de volgende bevindingen op:

Mooie kleur, fraaie geur met veel rijp, donker en rood fruit; in de mond breed, verleidelijk, bijna zwoel door rijpe fruittonen en een rijpe, zachte tanninestructuur; saprijk en goed geconcentreerd met een mooi verweven en goed gedoseerde houtinbreng, jong maar soepel met een prima balans door de juiste zuurgraad; een zeer aangenaam glas, qua stijl en kwaliteit volledig in lijn met de gulle eigenschappen die het oogstjaar 2019 de meeste wijnen in de streek heeft gegeven.

O.a. te koop via:
Hanos
Wijnimport J.Bart

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn