Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

I Vini del Piemonte in Den Haag en Amsterdam

Als ambassadeur voor I Vini del Piemonte laat ik Nederland graag nader kennis maken met de enorme verscheidenheid aan terroirs, druiven, wijnen en hun wijnmakers uit deze gerenommeerde regio in het noordwesten van Italië.

Kleiner 
Er was van alles en nog wat gepland, maar omdat grotere, openbare evenementen niet mogelijk waren, werd naar allerlei alternatieven gezocht. Uiteindelijk werd gekozen voor een reeks kleine, besloten bijeenkomsten (uiteraard Corona-proof), waarvan de eerste inmiddels hebben plaatsgevonden. De komende maanden staan vervolgsessies op het programma, o.a. in samenwerking met diverse afdelingen van het Nederland Wijngilde. Voor de eerste proeverijen was ik te gast bij twee opleidingsinstituten met een uitstekende reputatie: de Horeca Academie in Den Haag en ROCVA te Amsterdam.

Horeca Acadamie
Bij de Horeca Academie koos ik voor de ‘teach the teacher – aanpak’ en liet ik diverse docenten proeven hoe groot en intrigerend de verscheidenheid aan Piëmontese wijnen is. Omdat wijn-spijs nu eenmaal onlosmakelijk verbonden is met de horeca, werd het nuttige met het aangename verenigd en enkele uiterst smakelijke gerechtjes met een exotisch karakter geproefd in combinatie met een gevarieerde reeks wijnen. Het bleek een even leerzame als prettige exercitie; verschillende wijnen bleken een uitstekende partner voor uitdagende gerechten zoals: ‘ceviche van zeebaars’ en ‘beef tataki’.

ROCVA
Als gastdocent bij ROCVA in Amsterdam mocht ik twee leergierige groepen studenten ontvangen en constateren dat Nederland veel talenten rijk is. Enkele van hen werken al op het allerhoogste culinaire niveau (o.a. bij Ciel Bleu) en het was een genot om het jeugdig enthousiasme en de ontluikende kwaliteiten te mogen ervaren. Diverse aspecten van Piëmontese wijnen kwamen aan de orde en ook hier werden de nodige wijnen geproefd. Uit de reacties bleek dat de nadere kennismaking even leuk en lekker als leerzaam was, geheel conform mijn idee over proeverijen en hét motto voor al mijn workshops.

Mijn dank aan Remco Faasse en zijn collega’s van de Horeca Academie en Arend Jans en Bart Visser van ROCVA Amsterdam.

We proefden de volgende wijnen:

Enrico Serafino, Oudeis, Alta Langa Brut Metodo classico DOCG, 2016
Een erg fijne blend van pinot nero en chardonnay, gemaakt met de aandacht die mooie wijnen kenmerkt. Alta Langa lijkt (is?) misschien minder bekend in Nederland, maar wordt niet zonder reden overal ter wereld geprezen. Enrico Serafino behoort tot de beste producenten van dit type wijn en hun Zero140, Alta Langa Riserva Pianeto Terra Pas Dosé kan zich meten met de mooiste mousserende wijnen ter wereld. De Oudeis is een prachtig alternatief voor menig Franse of Spaanse bubbel en verdient het ook om mee te toosten op een geweldig 2021!  
Importeur: Walraven Sax

Réva, Grey, Langhe Bianco DOC, 2018
Bijzondere blend van sauvignon gris met wat sauvignon blanc, gemaakt door een relatief nieuw wijndomein dat nu al wereldwijd furore maakt en hopelijk binnenkort ook in Nederland verkrijgbaar is. Lekker eigenwijs, mooie grip en bite, vullend droog met een groot gastronomisch vermogen; met recht een ideale eetwijn. Importeurs: maak Nederlandse restaurants en hun gasten blij door deze wijn(en) te importeren.    
Voor informatie: Reva Monforte

Canevaro Luca, Ca’ degli Olmi, Derthona Timorasso, 2016
De timorasso druif leiddde na de phylloxera-ramp een bescheiden, anoniem bestaan. Wijnmaker Walter Massa (her-)ontdekte de druif en gaf hem een soort cultstatus; de druif bleek een bron van inspiratie voor menig collega, veel wijnschrijvers en talloze sommeliers. Breed inzetbaar in de culinaire wereld door zijn geheel eigen karakter met veel sap en doorzettingsvermogen. De meesten kunnen prima ouderen, deze 2016 presenteert zich nog jeugdig met veel spanning en lengte.
Importeur: onbekend

Podere Ruggeri Corsini, Autenzio, Piemonte Albarossa DOC, 2017
Fraaie wijn van een minder bekende druif. Type ruwe bolster, blanke pit; beetje ruig, maar zeer goed gemaakt door deze uiterst betrouwbare producent. Rijk aan kleur en donkere aroma’s en met 15,0% alcohol een wijn die zijn mannetje staat. Geweldig om jezelf en anderen mee te verrassen. Weer eens wat anders dan nebbiolo, hoezeer we deze druif ook waarderen.
Importeur: Nog niemand!

La Giribaldina, Cala delle Mandrie, Nizza Riserva DOCG, 2016
Een paar jaar geleden kreeg Nizza zijn eigen DOCG. ‘Kreeg’ is eigenlijk niet het juiste woord, want het was meer dan verdiend. Al decennia komen de beste barbera’s uit de regio rond de gemeente Nizza in het district Asti en het werd tijd dat de inspanningen van de producenten werd beloond. De wijnen onderscheiden zich door een combinatie van kracht en elegante met de fraicheur en finesse die de druif typeert als er topkwaliteit word geleverd. In Nizza uiterst serieuze wijnen op een hoog niveau, zoals deze van La Giribaldina.  
Importeurs: “Open for business in the Netherlands!”

GD Vajra, Claré JC, Langhe Nebbiolo DOC, 2019
Ooit was wijn van nebbiolo simpel, zacht parelend of iets zoet. In de winter staakte de gisting namelijk door het koude weer en als de wijn dan al gebotteld werd, was er soms sprake van wat restzoet. Ook gebeurde het dat de gisting in het voorjaar weer op gang kwam in de fles, met als resultaat een beetje koolzuurgas in de wijn. In het midden van de 19e eeuw vroeg Camillo Benso di Cavour een wijnmaker uit Frankrijk om advies om de vinificatie van de wijnen in de Barolo streek op een hoger niveau te brengen. Dit resulteerde in de stijl barolo zoals we nog altijd kennen en wereldwijd zeer hoog staat aangeschreven. Aldo Vajra behoort tot de beste producenten uit de regio en weet traditie en innovatie op voorbeeldige wijze te integreren. Een aantal jaren geleden stuitte hij op oude documenten waarin de vinificatie van nebbiolo in de 19e eeuw uiterst uitgebreid werd beschreven. Het inspireerde Aldo Vajra en zijn team om een wijn te maken in de originele stijl, dus met een soepel, lichtvoetig  karakter; heel toegankelijk en bijzonder verteerbaar. Superwijn om de maaltijd mee te beginnen, heerlijk tussendoor dus eigenlijk voor altijd en iedereen.
Importeur: Oud, Reuchlin & Boelen 

Monchiero f.lli, Barolo DOCG, 2015
Ogenschijnlijk heeft Barolo, als één van de bekendste wijnen ter wereld, geen introductie meer nodig, maar als lekker eigenwijze en onafhankelijke wijnschrijver heb ik hier zo mijn eigen, afwijkende mening over. Het begrip Barolo kent vele dimensies en aspecten die een nadere kennismaking rechtvaardigen, want velen kennen maar één kant van het verhaal. Tijdens diverse workshops wijd ik er graag over uit en laat ik met genoegen allerlei varianten proeven. Deze Barolo van Monchiero vertegenwoordigt de stijl die we veelal gewend zijn; een wijn met een gemiddelde structuur en een opvoeding in grote houten vaten die hem souplesse en warme kruidige tonen geeft.
O.a. te koop bij: De Wijnbeurs

Cascina Gilli, Gilli, Malvasia di Castelnuovo Don Bosco DOC, 2019
Onbekend maakt onbemind en dat is vaak heel erg jammer. Deze zachte mousserende rode zoete wijn van de malvasia di Castelnuovo, de lokale, blauwe variant uit de grote malvasia-familie is daar een goed bijvoorbeeld van. Met zijn laagdrempelige en vriendelijke karakter met een subtiel, fijn parelend zoet en prima balans is het een wijn die altijd kan en iedereen op een aangename manier zal verrassen. Fantastisch om zomaar mee te proosten of te combineren met delicate nagerechten met zwart fruit en/of chocolade of als uitdagende begeleider van eendenlever paté, bijvoorbeeld met wat donker fruit. De kwaliteiten van en mogelijkheden met deze wijn zijn de moeite van het ontdekken zeker waard!
Importeur: Vinissimo 

Villa Giada, Moscato Canelli, Moscato d’Asti DOCG, 2018
Het is misverstand dat Moscato’s niet kunnen rijpen. Bewaarpotentieel is namelijk primair afhankelijk van de kwaliteit van de wijn en wordt ook in belangrijke mate bepaald door de vinificatie. Voor deze wijn koos wijnmaker Andrea Faccio voor een langere tweede gisting waardoor de wijn wint aan lengte en inhoud en deze zijn duidelijk te proeven. Mooie concentratie en in plaats van onschuldig, springerig fruit, juist zachte afgeronde en volle, sappige zoete tonen met een fijne mousse en uitstekende balans. Zo kan het dus ook!
Importeur: JJC Kwast Wijnkopers

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn