Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Frescobaldi, nog altijd toonaangevend.

Enkele bekende en nieuwe wijnen van dit historische wijnhuis

Ook al gaat hun geschiedenis vele honderden jaren terug, de familie Frescobaldi rust nog altijd niet op hun lauweren. Geïnspireerd door successen uit het verre en recente verleden ontwikkelen ze nog steeds allerlei initiatieven om de toonaangevende positie van het familiebedrijf te onderstrepen. Leonardo Frescobaldi, de huidige CEO, ziet het als een eervolle en uitdagende verplichting jegens de voorouders, het nageslacht én de trouwe schare professionele en particuliere liefhebbers van hun wijnen.

Historisch
Al sinds de 12e eeuw speelt de familie Frescobaldi een belangrijke rol in Toscane, van origine als bankiers met allerlei belangen in zowel Italië als Engeland en Frankrijk, maar ook al ruim 700 jaar leden van een historische wijndynastie. Tot de fans van hun wijnen behoorden o.a. koning Henry VIII, Donatello, Michelozzi en allerlei pausen en ook vandaag de dag worden de wijnen wereldwijd hoog gewaardeerd. Die successen kwamen uiteraard niet zomaar aanwaaien, daar ging veel werk aan vooraf, mede dankzij meerdere baanbrekende initiatieven. Zo bouwde Frescobaldi in 1894 als eerste in Italië een productiefaciliteit die gebruik maakte van zwaartekracht en behoren ze tot de eersten die in Toscane met chardonnay, pinot bianco, pinot grigio, pinot noir, petit verdot, cabernet franc en -sauvignon en merlot werkten.

Meestal goed nieuws
In de jaren ’60 van de vorige eeuw maakte het bedrijf een groeispurt door toen Vittorio Frescobaldi meer dan 500 hectare aan nieuwe wijngaarden in gebruik nam. Lamberto Frescobaldi was destijds verantwoordelijk voor de technische kant van het verhaal en richtte zich o.a. op het perfectioneren van de vinificatie en het verbeteren van het onderhoud van de wijngaarden. Later kwamen ze uitgebreid in het nieuws door de verrassende samenwerking met Mondavi, de spectaculaire overname van Ornellaia en enkele iets minder positieve geruchten over wijnen van Castiglione in Val di Pesa en CastelGiocondo in Montalcino.

Duurzaam
Belangrijker zijn de recente ontwikkelingen ten aanzien van een duurzame bedrijfsvoering op hun 11 domeinen: Castello di Pomino, Castello di Nipozzano, CastelGiocondo, Tenuta di Castiglioni, Tenuta dell ‘Ammiraglia, Remole, Santa Maria, Tenuta Perano en Costa di Nugola in Toscane en Tenuta Conti Attems in Friuli. In totaal beschikt Frescobaldi over bijna 1500 hectare aan eigen wijngaarden, goed voor een productie van ruim 11 miljoen flessen wijn en een omzet van circa 122 miljoen euro, waarmee men een plaats in de top 20 met grootste Italiaanse wijnbedrijven heeft verdiend.

Hout en fruit
Lamberto Frescobaldi (zoon van Vittorio) volgde in 2013 zijn oom Leonardo Frescobaldi op als president van Marchesi Frescobaldi en leidde enige tijd geleden een online proeverij. Hij verhaalde over verschillende projecten die onder zijn leiding (en in nauwe samenwerking met huisoenoloog Niccolò D’Afflitto) worden uitgevoerd, zoals ander houtgebruik (van grote vaten van kastanjehout, via barriques naar steeds meer vaten van 30 hl van Frans eikenhout) en het herplanten van wijngaarden uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. Nieuwe klonen, andere wortelstokken (o.a. Paulsen i.s.m. de Universiteit van Palermo) en een hogere plantdichtheid moeten de effecten van de klimaatverandering opvangen en uiteraard ook een betere kwaliteit fruit geven. “We zien heel duidelijk dat de nieuwe klonen een hele strenge groene oogst overbodig maken, de plant daardoor beter in balans blijft, we later kunnen oogsten en de druiven uiteindelijk veel meer finesse complexe aroma’s geven. Precisie is het sleutelwoord in ons nieuwe beleid met extra aandacht voor de unieke terroirexpressie van single vineyards en microvinificatie. Uiteindelijk is terroir misschien wel belangrijker dan welke druif dan ook, min of meer dan…”

Perano
Met gepaste trots introduceerde hij ook de eerste Chianti Classico van Frescobaldi, afkomstig van het uiteindelijk in 2017 gekochte Tenuta Perano in Gaiole in Chianti. “In 1992 bezochten we het domein al eens, maar bleek het te duur. Toen het in 2014 in een faillissement betrokken raakte, namen we het beheer over om het uiteindelijk in 2017 voor 13,3 miljoen euro over te nemen. Het domein past prima in onze visie om wijnen te maken waarin de ziel van de terroir weerspiegelt. Meer dan enkele decennia geleden streven we nu naar finesse in plaats van kracht, een soort renaissance met een iets scherpere elegantie die overigens niet iedereen aanspreekt. Maar voor liefhebbers van rijkere, ronde wijnen met een ‘Parker-accent’ hebben we uiteraard nog genoeg alternatieven in ons assortiment. Niemand hoeft zich dus zorgen te maken over een al te grote koerswijziging qua stijl, maar we zien de voorkeur van onze klanten wel veranderen en we willen ook andere aspecten van onze wijnen benadrukken. Variatie blijft troef, want elke dag DRC gaat na verloop van tijd toch ook vervelen, nietwaar?”; verklaart hij met een knipoog en dikke glimlach op zijn gezicht.

De wijnen:

Nipozzano Vecchie Viti, Chianti Rufina Riserva DOCG, 2016
Rokerig, kruidig, balsamico, sappig, tabak, mooie zuren, fijne eetwijn.
Frescobaldi: “De pH is 3.2, lekker fris, de pH van veel moderne wijnen is 3.7/3.8; te zwaar voor eten)

Tenuta Perano, Rialzi, Chianti Classico Gran Selezione DOCG, 2016
Eerste oogst 2015; selectie beste trossen uit de 65 ha grote wijngaard op 550 m hoogte.
Erg jong en onstuimig, hout nadrukkelijk aanwezig (veel toost), maar sangiovese toch belangrijker, geeft mooie spanning, prima balans; wijn die tijd nodig heeft.

CastelGiocondo, Brunello di Montalcino DOCG, 2015
Beetje overrijpe tonen, warme aroma’s met o.a. gestoofd fruit en zoete specerijen van traditionele grote vaten; toegankelijke, makkelijke allemansvriend die iets droogt op het einde en bedoeld is om op kortere termijn van te genieten.

CastelGiocondo, Brunello di Montalcino DOCG, 2015
Van wijngaard op 430 m hoogte met veel stenen en altijd vocht in de grond. In 2014 van begin juli tot 20 augustus weinig zon en lagere temperaturen dan normaal; bewust laat geoogst (midden oktober) zodat de druif kon profiteren van het goede weer na 20 augustus en zich kon herstellen.
Mooie neus, duidelijk sangiovese en Brunello, stevig qua tannine, maar rijp en vooral goed fruit en sap; alles behalve mager zoals zoveel brunello’s uit 2014, nette balans en mooie lengte, kruidig met een mooie vulling; zeer geslaagd.

Frescobaldi wordt in Nederland vertegenwoordigd door:  Walraven Sax

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word