Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Barolo DOCG Scarrone Vigna Mandorlo Riserva 2012

Eerste Barolo Riserva van Fratelli Giacosa.

Giacosa Fratelli
Het in Neive gevestigde wijnhuis Giacosa Fratelli staat bekend om wijnen met een buitengewoon aangename prijs-kwaliteit verhouding. Al meer dan 100 jaar maakt men een interessante reeks wijnen, o.a. Arneis, Barbaresco, Barolo, Barbera, Dolcetto, Gavi en Grigonolino. De gebroeders Maurizio en Paolo vertegenwoordigen de derde generatie van het familiebedrijf en presenteerden onlangs hun eerste Barolo Riserva, de 2012 Scarrone Vigna Mandorlo.

Vigna Mandorlo
De druiven voor deze wijn zijn afkomstig van een deel van de gelijknamige wijngaard in de subzone Scarrone in de gemeente Castiglione Falletto, waar de familie een perceel van in totaal 3 ha bezit. De wijngaard (rond 1980 opnieuw beplant) met zijn kalkrijke kleibodem, mariene elementen, mergel en zand, ligt op circa 380 meter hoogte, aan de voet van het kasteel en geniet een zuidelijke expositie. De druiven (zowel Nebbiolo Lampia als Michet) worden met de hand geoogst en ondergaan na het ontstelen een gisting en weking van circa 55 dagen, waarna de wijn eerst ongeveer 46 maanden rijpt in vaten van 30 hl van Frans eiken en tenslotte nog een jaar in tanks van RVS. De totale productie bedroeg slechts 3000 flessen. Om de aparte status van de wijn te benadrukken, is gekozen voor een etiket uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, destijds ontworpen door Leone Giacosa, de grootvader van Maurizio en Paolo, en voorzien van zowel het familiewapen als het logo van de gemeente Neive.

De wijn:

Zoals het een goede barolo betaamd, is de kleur goed intens, maar nog altijd transparant met een fraaie, warme bruinrode gloed. In de neus veel finesse, gedroogde rozenblaadjes, wat teer, rode vruchten en de warme kruidigheid van zoete specerijen. Qua smaak vol en rijk aan zuren, rijpe tannine en massa’s fruit; geconcentreerd en tegelijkertijd verfijnd, heel complex met veel lengte; een klassieker en genot om te mogen proeven.

De wijnen van Giacosa Fratelli worden in Nederland o.a. verkocht door:

Noordman Wijnimport
en
Brand Wijnimport   

Voor meer informatie: Giacosa Fratelli

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn