Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Mooie wijnen van Monterosola

Kennismaking met een relatief nieuw Toscaans wijndomein

Ik probeer mezelf niet te zien als ouwe, chagrijnige en sarcastische cynicus, maar met een zekere regelmaat word ik er door mijn omgeving op gewezen dat mijn gedrag soms iets anders doet vermoeden. Vooral als ik geconfronteerd wordt met allerlei PR-bla bla, verlies ik heel snel mijn geduld en moet ik heel erg hard mijn best doen om nieuwsgierig te blijven en alles te benaderen vanuit een minstens neutraal, maar in ieder geval objectief en liefst positief kritisch oogpunt.

Als wijnschrijver, journalist of hoe je dat ook wilt noemen, ontvang ik vaak persberichten, soms vergezeld van proefflessen. Ik word dan geacht ze te proeven en er over te schijven en dat doe ik doorgaans met heel veel enthousiasme en plezier. Maar, eerlijk is eerlijk, soms kijk ik er een beetje tegenop, zeker als de belangen of verwachtingen erg groot zijn. Soms druipen budget en prestige er vanaf en herinner ik mezelf eraan dat ik onafhankelijk ben, een eigen mening mag hebben en dat niet alles goud is wat er blinkt. Dan voelen de gebruikelijke passie en het plezier ineens als ‘werk’ en wie ziet daar nu op te wachten?

Waarom deze trieste inleiding? Ach, het is maandag, koud, ik ben al maanden niet meer op pad geweest, mijn haar is bijna net zo lang als in mijn diensttijd (straks eens zoeken naar het haarnetje dat ik toen moest dragen) en van het optreden van The Weeknd afgelopen nacht begreep ik werkelijk helemaal niets. Kortom, ik heb vandaag last van menselijke trekjes…

Monterosola
Maar goed, wijn dus.  Ik ontving onlangs een viertal flessen wijn van een relatief nieuw Toscaans wijndomein; Monterosola bij Volterra in Toscane. De bijbehorende brochure bevatte zoveel mierzoete elementen dat het glazuur spontaan van mijn tanden spatte en meteen was mijn gedachte: “Daar gaan we weer…” Ik was bang voor het zoveelste prestigieuze wijndomein met lompe, veel te dure wijnen voor de happy few en massa’s door de commerciële pers toegekende punten. Maar, omdat ik me ondanks alles nog altijd ook als professional zie, werden de wijnen uiteraard geproefd zoals het hoort; geconcentreerd, met een open vizier benaderd en, voor alle zekerheid, in gezelschap van twee onbevooroordeelde secondanten.

En wat bleek? Monterosola maakt keurige wijnen, mooi zuiver en niet overdreven, niet qua techniek en ook niet qua prijs. Ik  werd er zowaar blij van ;-) 

Uit Zweden…
Monterosola werd in 2013 gekocht door de Zweedse familie Thomaeus, eigenaren van investeringmaatschappij Exoro Capital met belangen in o.a. vermogensbeheer en onroerend goed. Ondanks een voorliefde voor Montalcino, kochten ze La Rosola (vernoemd naar klaprozen), een domein in het historische, maar qua wijn nog weinig ontwikkeld deel van Toscane bij Volterra. Wijn werd er al sinds 1993 gemaakt, maar belangrijker waren de investeringen van een Duitse eigenaar die zich vanaf 1999 richtte op het herstel en de uitbreiding van gebouwen rond de toren uit 1480. Bengt en Ewa Thomaeus intensiveren de investeringen, kopen nog eens 120 ha aan land en startten de bouw van een nieuwe productieruimte, suites en zalen voor private dining en andere exclusieve evenementen, terrassen, tuinen, een zwembad en alles wat VIP-gasten nog meer nodig hebben. De productieruimte is verspreid over 5 verdiepingen, gebruikmakend van de natuurlijke zwaartekracht voor het verplaatsen van de most en de wijn en ingericht op duurzame wijnproductie, o.a. dankzij een ingenieus systeem met zelf circulerende lucht, geothermische energie en een eigen systeem om regenwater op te vangen. Het energieverbruik van Monterosola ligt daardoor tot 70% lager dan bij traditionele wijnbedrijven in regio, zo geeft men aan. Mede op advies van consultant Alberto Antonini zijn tulpvormige cementen cuves met een capaciteit van 9600 liter geïnstalleerd. In de wijngaarden (25 ha), waar sangiovese, syrah, cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, manzoni bianco, grechetto, viognier en vermentino zijn aangeplant, hanteert men biologische methoden. Men verwacht binnen enkele jaren circa 140.000 flessen te produceren.

De wijnen:

Cassero, Toscana Bianco IGP, 2019
100% Vermentino; gisting op 10-12°C, gebruik makend van klein deel al gistende most van druiven die iets eerder werden geplukt. Lange rijping ‘sur lie’, geen houtopvoeding.
Strak en fris qua stijl, goede structuur, lekker ontstuimig en uitdagend met een aangenaam bittertje; mooie, slanke vermentino die het prima doet aan tafel. 
Prijsindicatie: € 15,00 in de wijnshop van Monterosola 

Primo Passo, Toscana Bianco IGP, 2018
Grechetto, Manzoni Bianco en Viognier; gisting op 10-12°C, gebruik makend van klein deel al gistende most van druiven die iets eerder werden geplukt. Lange rijping ‘sur lie’, geen houtopvoeding.
Een wijn die zich breder presenteert, met meer geel fruit, rijpere tonen en wat meer kracht; de balans is prima, een wijn voor wat rijkere gerechten met bijvoorbeeld gegrilde vis en gevogelte. 
Prijsindicatie: € 23,00 in de wijnshop van Monterosola 

Mastio, Toscano Rosso IGP, 2018
100% Sangiovese; gisting en weking van 3 weken in cementen vaten; lagering in houten vaten.
Heerlijk toegankelijk glas wijn, op fruit gebouwd, elegant en transparant van stijl, mooie zuren, veel fraicheur en souplesse, subtiele houtinbreng rondt de wijn  af.  
Prijsindicatie: € 15,00 in de wijnshop van Monterosola 

Crescendo, Toscana Rosso, IGP, 2016
100% Sangiovese; gisting en weking van 3 weken in cementen vaten; lagering van 15 maanden in barriques Frans eiken.
Steviger dan de Mastio in vrijwel alle opzichten; mee structuur, meer concentraat, maar ook meer hout dat nu nog op de voorgrond treedt.
Hout mag wat mij betreft iets minder, maar met een hapje eten erbij verdwijnen dat soort bedenkingen doorgaans als sneeuw voor de zon. 
Prijsindicatie: € 27,00 in de wijnshop van Monterosola 

Monterosola wordt nog niet in Nederland vertegenwoordigd.
 

Voor meer informatie:
Tenuta MonteRosola Soc. Agr.
Podera La Rosola 27, Loc. Pignano
56048, Volterra, Toscana, Italia
Phone/Fax: +39 0588 350 62
E-mail: ciao@monterosola.com

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn