Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

'From Spain with Love’ wijnbox

Liefdevolle Spaanse wijnen

From Spain with love…

ICEX/Foods and Wines from Spain verraste me enige tijd geleden met een heuse ‘From Spain with Love’ wijnbox met enkele liefdevol gemaakte wijnen, bedoeld om van te genieten, misschien wel in gezelschap van je geliefde op Valentijnsdag.

De box werd samengesteld uit het assortiment van verschillende importeurs die aan speciaalzaken en/of het horecakanaal op de Nederlandse markt leveren en Spaanse wijnproducenten. Tot de gelukkigen die de box ontvingen behoorden, ik citeer: “een selecte groep Nederlandse opinieleiders, voornamelijk schrijvers gespecialiseerd in wijn en gastronomie”.

Onder de wijnen die ik ontving behoorden:

Cava Sumarroca Brut Reserva 2018 Ecológico
Een wijn van 40% parellada, 30% xarel.lo, 20% macabeo en 10% chardonnay met een rijping van 24 maanden ‘sur latte’. De wijn bleek aangenaam fris met de typische kenmerken van een Cava met deze samenstelling, met impressies van vers stro, brioche, een kruidig accent en aroma’s van rijp wit tot geel fruit; makkelijke, zuivere, uniforme mousserende wijn voor alledag en iedereen.
Te koop bij: Gall & Gall
Indicatie consumentenprijs: € 8,99

Bodega Gordonzello, Kyra blanco, D.O. León, 2017
100% albarín
Gisting in RVS en lagering van 6 maanden in vaten van Amerikaans, Frans en Hongaars eikenhout. Slanke wijn met veel vanille en boterbabbelaars in de neus, gevolgd door strakke tonen en een erg stevig bitter in de mond; had van mij wat jonger en minder hout gedomineerd mogen zijn.
Importeur: De Wijnkelder Almere
Indicatie consumentenprijs: € 13,95

Edetària Selecció Blanc, D.O. Terra Alta, 2018
100% garnacha blanco (wijnstokken van ca. 60 jaar oud) met gisting en rijping van 8 maanden in barriques van Frans eiken.
Fraaie combinatie van weelderig fruit en wat hout met frisse zuren; verleidelijk en compleet met tonen van exotisch en tropisch fruit. Zeer aangenaam en breed inzetbaar; een aanrader!
Importeur: Ad Bibendum
Indicatie consumentenprijs: € 26,70

Miguel Merino, Rioja Alta Reserva, 2013
96% Tempranillo met 4% graciano (75 jaar oude wijnstokken) en een houtlagering van maximaal 2 jaar. Fraaie Rioja Reserva met de kenmerkende, warme geuren van een klassieke Rioja Reserva.  Geen impressies van donker fruit en stevig getoost (Frans) hout, maar afgeronde, warme, kruidige tonen van (verwegend) Amerikaans eiken. Veel souplesse en een uitstekende balans tussen rijp fruit, frisse zuren, een zachte tanninestructuur en hout; erg fijn.
Importeur: Wijnkoperij La Persistance
Indicatie consumentenprijs: € 28,45

Olivares, Dulce Monastrell, Jumilla DOP, 2017
100% Monastrell, ingedroogd; vergist in betonnen cuves;  door toevoeging van alcohol stopt de vergisting voortijdig en blijft er veel restzoet achter. De wijn rijpt daarna in tanks van RVS en na de botteling nog eens 2 jaar in de kelder van het domein.
Het resultaat is een zuivere, serieus zoete wijn met vooral veel intense aroma’s van krenten.
De balans tussen het zoet en zuur is goed; doet het goed bij donkere chocolade.
Importeur: Résidence Wijnen Indicatie consumentenprijs: € 21,95 (fles van 50 ml)

Met dank aan: 
Vinos de Espana
Food and Wines from Spain

ICEX/Foods and Wines from Spain valt in Nederland onder de Economische en Commerciële Afdeling van de Ambassade van Spanje in Den Haag en houdt zich bezig met het verbeteren van de marktpositie van Spaanse wijn en levensmiddelen. Dit gebeurt d.m.v. de organisatie van diverse promotieactiviteiten, het informeren van professionals en consumenten en door educatie.

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn