Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Saved by Coravin; Rocca di Montegrossi en Carpineto

Eventuele vermelding van auteursrechten

Rocca di Montegrossi
De laatste jaren stuurt Marco Ricasoli-Firidolfi me telkens de nieuwe jaargangen van de wijnen van zijn Toscaanse domein Rocca di Montegrossi toe. Een aantal heb ik dan al geproefd tijdens de Anteprima week in Florence, maar thuis rustig proeven is nu eenmaal prettiger dan tijdens grote evenementen waar honderden wijnen de revue passeren, dus…
Dit jaar kreeg ik het nadrukkelijk verzoek om vooral eerste de rosé te proeven en pas over enige tijd de rode wijnen. Deze laatste zijn namelijk gebaat bij zowel wat meer flesrust als hogere temperaturen om in een betere conditie te komen voor een afgewogen oordeel over de wijnen.
De afgelopen dagen proefde ik dus eerst de rosé, niet alleen, maar met enkele andere ervaren liefhebbers. We deden dat (uiteraard) niet allemaal bij elkaar op hetzelfde moment, maar een ieder in zijn of haar eigen omgeving, door gebruik te maken van Coravin. Dit systeem maakt het mogelijk om flessen wijn op verschillende momenten en/of door verschillende mensen te laten proeven zonder kwaliteitsverlies. Door gebruik te maken van argongas wordt vroegtijdige oxidatie voorkomen en blijven de wijnen langer in een optimale conditie; uitermate praktisch en heel pragmatisch.

Rosato IGT Toscana, 2020 (biologisch)
Gemaakt van 100% Sangiovese, afkomstig van de San Marcellino wijngaard die ook de topwijn van het domein levert, de San Marcellino Chianti Classico Gran Selezione. Na een zachte persing rust de most eerst 24 uur op maximaal 6°C alvorens gedurende een maand vergist te worden op 16°C en dan nog eens 3-4 maanden ‘sur lie’ te rijpen op maximaal 10°C, dit alles in RVS. Op deze wijze wint de wijn aan fruit en structuur en ontstaat een rosé die het kwaliteitsniveau van veel andere rosé wijnen overstijgt. De vinificatie op lage temperatuur in RVS geeft de wijn een uitnodigende, fonkelende en jeugdige rozerode kleur met een fruitrijke geur; we ruiken rode vruchtjes als frambozen en aardbeitjes en proeven een goed intens en loepzuiver rosé met inhoud. Van begin tot einde veel fruit, nog heel jong en onstuimig met frisse tonen, aroma’s van fruitsnoepjes en een aangenaam bittertje; de wijn heeft een wat vlezige structuur en is doortastend van smaak, wat hem een prima begeleider maakt van allerlei gerechten. Zo bleek hij bleek erg prettig bij kip met een Mediterraan accent en kreeg ik visioenen van de wijn bij pasta met zeevruchten. 13% alcohol.

Importeur: Eck & Maurick

 

Carpineto
Een andere zending met wijn bleek afkomstig van Carpineto, het in 1967 opgerichte wijnhuis uit Greve in Chianti, een initiatief van wijnmaker Giovanni C. Sacchet en Antonio M. Zaccheo. Carpineto is een moderne organisatie dat Toscaanse wijnen met een internationaal accent maakt, dankzij de laatste technieken en inzichten én het gebruik van mondiale druivenrassen zoals cabernet sauvignon, syrah, chardonnay en sauvignon blanc. Carpineto geeft aan graag wijnen te maken die in hun jeugd al goed drinkbaar zijn, maar tegelijkertijd een rijpingspotentieel van 10 tot zelfs meer dan 20 jaar bezitten. De kwaliteiten van de wijnen zijn niet onopgemerkt gebleven en resulteerden o.a. in een 11e plaats voor hun Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2013 in de top 100 van beste wijnen ter wereld van the Wine Spectator in 2018. De afgelopen 3 decennia proefde ik de wijnen van Carpineto regelmatig en ik noteerde altijd een constante stijl en kwaliteit; wijnen met een goede, gemiddelde structuur, een correcte balans, vaak met een herkenbare inbreng van cabernet sauvignon en hout.

Dogajolo, Toscano Bianco IGT, 2020
Blend van chardonnay, grechetto en sauvignon blanc; 13% alcohol
Groene en gele vruchten, verse kruiden; gemiddelde structuur, iets vlezig, fijn bittertje, anijs, witte peper; redelijke vulling en lengte, correcte eetwijn.

Dogajolo, Toscano Rosato IGT, 2020
12,5% alcohol
Zeer lichte kleur; veel CO2, ingetogen geur, licht rood fruit en rozenblaadjes; onschuldige rosé, correcte balans, laagdrempelig.

Dogajolo, Rosso Toscano IGT, 2018
Blend gebaseerd op Sangiovese, aangevuld met Cabernet en kleinere delen andere druivenrassen; 13% alcohol
Duidelijk hout, mokka en tabak; gemiddelde structuur en lengte, vrij direct van smaak, met wat bitters, laurier.

Chianti Classico DOCG, 2019
Sangiovese aangevuld met Canaiolo en kleinere delen andere druivenrassen; 13% alcohol.
Redelijk wat kleur, bescheiden, kruidige geur, donker fruit, aards accent, wat hout; stevige aanzet, wijn met veel bite en de nodige bitters; vraagt om eten.   

Vino Nobile di Montepulciano Riserva DOCG, 2016
70% Sangiovese, aangevuld met 30% andere druivenrassen; 13,5% alcohol
Vrij veel kleur, krachtige geur, hout is duidelijk merkbaar, getoost, vanille, ook florale tonen en tabak; stevige structuur, frisse zuren peppen de wijn op; hout blijft duidelijk aanwezig, wat tannine in de afdronk, correcte balans en lengte.    

Brunello di Montalcino DOCG, 2016
100% Sangiovese; 14% alcohol
Warme geur, zacht smeuïg, specerijen, tabak en rood fruit; sangiovese in deze wijn veel duidelijker aanwezig en maakt de wijn interessanter; hout knijpt wat, gemiddelde structuur en lengte, iets strakke tannine in de finale, maar blijft alles keurig in balans; als ik moet kiezen uit het assortiment van Carpineto, dan graag deze wijn.

Verkrijgbaar via diverse leveranciers, zoals:
Gavi
Wijnservice
Provino
Schuttelaar Wijnen   

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn