Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Masia Cabellut

Voor rust, luxe en..... wijn

Verscholen in de Catalaanse heuvels bij de het middeleeuwse plaatsje Masllorenç, ligt Masia Cabellut, ooit niet veel meer dan een eenvoudige pleisterplaats, nu een verblijfplaats voor gasten die gesteld zijn op luxe, gemak, privacy en…..wijn.

Verleden en heden
Door koning Filips V van Spanje getekende documenten bevestigen het bestaan van het domein in de 18e eeuw, maar bekend is dat de geschiedenis zeker terug tot de 12e eeuw gaat en dat er waarschijnlijk al in de Romeinse tijd sprake was van bewoning. Josep Bondo de la Bisbal del Penedès legde er in de 1745 de basis voor het huidige Masia Cabellut, destijds een herberg voor pelgrims en andere reizigers langs de Romeinse weg van Montblanc naar Villafranca. In 2013 namen de Deen Peter Johnsen en zijn Litouwse echtgenote Jurate Johnsen-Bilkstyte het domein over van de laatste Spaanse eigenaar, om er in 2019 een breder Europees project van te maken in samenwerking met de Belgische ondernemer Nico van Buitenen.

Teamwork
Waar Peter en Nico voor de nodige financiële inbreng zorgden, nam Jurate de regie van de verbouwing voor haar rekening, gebruik makend van haar ervaring in de constructiewereld. Anse van Buitenen (bio-ingenieur en dochter van Nico) houdt zich bezig met natuurlijke, duurzame, ecologische aspecten op Masia Cabellut, inclusief de productie van olijfolie van zo’n 300 eigen Arbequina olijfbomen. Haar zus Ella (van origine diëtiste) richt zich vooral op de marketing en het welzijn dat Masia Cabellut haar gasten biedt. De families worden ondersteund door Operations Manager Xavier Ortiz die geboren en getogen is in de directe omgeving van de masia en dus alle bijzonderheden van de regio kent. Algemene service is in handen van de multi-inzetbare Roberto Umpiérrez; hij zorgt er o.a. voor dat niemand iets tekort komt waar het eten en drinken betreft. Agronoom en oenoloog Anna Baqués completeert het team en staat garant voor loepzuivere wijnen, de meeste biologisch gecertificeerd.

Resort
Masia Cabellut vinden we op een klein uurtje rijden ten zuiden van Barcelona, amper 20 km van de Middellandse Zee in een kleine vallei die grenst aan de wijnregio’s Tarragona en Penedès. In totaal omvat het 30 hectare aan land, waarvan delen zijn aangeplant met druivenranken, amandel- en olijfbomen en tuinen die werden aangelegd door landschapsontwerper Vaiva Maroziene. De duizenden planten dienen niet alleen een fantastisch uitzicht, maar ook de biodiversiteit voor een ecologisch evenwicht; de wijnen van Masia Cabellut zijn dan ook veelal biologisch gecertificeerd. De masia zelf telt 1000 m², verdeeld over zeven tweepersoonskamers (waaronder een bruidssuite) met en suite badkamers, een ruime woonkamer, lounge- en vergaderruimten, de ruime Montserrat balzaal, een privé-eetkamer, bar en wijnkelder. Niet alleen binnen is het buitengewoon aangenaam vertoeven, want de masia beschikt naast een intieme binnenplaats ook over een infinity-pool. Het zwembad biedt een adembenemend uitzicht over de vallei, waar naast de masia verder geen sprake is van andere bebouwing dan een natuurstenen huisje dat te zijner tijd als proefruimte gaat dienen. De serene omgeving staat garant voor rust en privacy, ideaal voor ultiem genieten van luxe en comfort in de Spaanse natuur.

Te huur
De Masia wordt alleen in zijn geheel verhuurd en is daarmee de perfecte locatie voor zowel bruiloften en andere particuliere feesten en partijen als zakelijke bijeenkomsten, incentives etc. De terrassen en ruimten zijn groot genoeg voor recepties en andere evenementen tot wel 200 personen en op verzoek kunnen allerlei diensten worden geleverd, zoals een privé-kok, yogaleraar, oppas, chauffeurs voor excursies naar Barcelona of andere culturele en culinaire uitstapjes of ander vermaak op maat. Wandelen in de omliggende bossen kan er natuurlijk altijd en rond de oogst zijn uiteraard boeiende ervaringen op te doen voor diegenen die graag zelf willen bijdragen aan de nieuwe oogst van de diverse wijnen. Kortom, Masia Cabellut is een heerlijke bestemming om het nuttige met het aangename te verenigen, ook voor groepen wijnliefhebbers die de regio willen ontdekken. In de nabije omgeving vinden we namelijk ook diverse andere wijnhuizen, waaronder Torres en Pars Baltà.

Wijngaarden
Anna Baqués richtte zich vanaf 2013 allereerst op de renovatie van enkele oude wijngaarden, daar waar de bijna vergane glorie van oudere wijnstokken (xarel.lo, macabeu en parellada van 65-70 jaar oud) langzaam maar zeker de basis werd voor een fraaie wijnen met veel toekomst. Vooral de oudere macabeu planten leveren nu weer druiven op die op meerdere wijzen kunnen worden gevinifieerd. Door te ‘spelen’ met de vinificatie in RVS, anfora’s en vaten van verschillende houtsoorten kan Baqués wijnen maken met een mooie complexiteit en diepgang. Uit haar begintijd bij Masia Cabellut stamt ook de nieuwe aanplant chardonnay, sauvignon blanc, merlot, cabernet sauvignon en garnatxa en het slaan van een eigen, 350 meter diepe waterput. Recent werd ook wat Malvasia de Sitges aangeplant, bedoeld voor de befaamde zoete wijn uit de kustplaats Sitges. De nieuwe aanplant werd uiteraard afgestemd op de onderscheidende kenmerken van de eeuwenoude terrassen door een net iets andere bodemsamenstelling, hoogte en expositie ten opzichte van de zon. Zo is een lager deel van de vallei eeuwenlang gebruikt als weide voor schapen die er de kleibodem zeer vruchtbaar hebben gemaakt, ideaal voor merlot. Een hoger gelegen terras blijkt door zijn koelere, meer schaduwrijke ligging juist prima voor chardonnay terwijl de cabernet sauvignon geniet van grote hoeveelheden zonlicht lager in de vallei, overigens nog altijd op 300 meter boven zeeniveau. Zeewind houdt de wijngaarden droog en gezond en ook al beschikt men over een eigen waterput, irrigatie is er niet of nauwelijks nodig. Hoge temperaturen in de zomer zorgen ervoor dat de druiven niet alleen perfect rijpen, maar ook een milde zuurgraad ontwikkelen die een malolactische gisting meestal niet nodig maakt.

En de wijnen?
Anna Baqués maakt een interessante reeks wijnen, allen technisch perfect en geschikt voor een breed publiek. Ondanks de relatief kleine productie is het prijsniveau van de wijnen volledig in balans met de kwaliteit, waarbij de wijnen bovendien voorzien zijn van elegante, herkenbare etiketten, ontworpen door een Belgische kunstenaar. De opvallend frisse chardonnay (met een decente houtinbreng) en de vriendelijke merlot zijn perfect voor de bijeenkomsten op het domein, waar iedereen uiteraard allereerst ontvangen wordt met een glas van de eigen mousserende wijn, de Nansella Pure. Deze klassieke blend van macabeu, aangevuld met xarel.lo en parellada rijpt meer dan 16 maanden ‘sur latte’ en dat geeft de wijn een mooi breed smaakpalet. Naast de opwekkende Xarello en de toegankelijke Zara Josephine, een slanke, goed droge rosé van garnatxa en merlot, verdienen ook de Ella Charles (macabeu met wat sauvignon blanc) en de 100% Garnatxa de nodige aandacht. Deze laatste wijn is een mooi voorbeeld van een warmbloedige Spaanse wijn met veel sap, smaak en karakter. Opvallend is ook de Cabernet sauvignon; rijk en weelderig, maar met de juiste zuurgraad en veel rijp fruit die het ruime alcoholpercentage netjes compenseren. Baqués zal in de nabije toekomst ongetwijfeld experimenteren met wijngaardmanagement (snoei, groene oogst etc.) om de juiste balans tussen fruit, fraîcheur en alcohol nog meer te benadrukken. Microvinificatie in de (nu nog externe) wijnkelder draagt hiertoe duidelijk bij; de verschillende kleinere vaten bieden veel mogelijkheden voor ideale blends. Fijne bijkomstigheid van deze manier van werken is ook dat er unieke kleinere hoeveelheden unieke wijn gebotteld kunnen worden voor bijzondere klanten waaronder bedrijven en wijnclubs.

Emotie
Masia Cabellut is geen speeltje van of voor investeerders, maar een project van mensen, mensen met emoties. Er is dan ook sprake van menselijke, levendige discussies over allerlei aspecten. Zo moeten er bijvoorbeeld nog besluiten genomen t.a.v. de bouw van een eigen bodega, een boeiende uitdaging. Maar wat overheerst zijn een gezamenlijk enthousiasme en gemeenschappelijk geloof in het verwezenlijken van een droom met vertrouwen in de toekomst en gepaste trots en vreugde over reeds gerealiseerde successen. Het zijn vooral deze laatste gevoelens die overheersen en Masia Cabellut een prachtig, reëel en lovenswaardig avontuur maken.

Nederland
Hoewel de wijnen van Masia Cabellut al in enkele Belgische en Nederlandse restaurants worden geschonken, is Nico van Buitenen zeer geïnteresseerd in de samenwerking met importeurs die willen bijdragen aan een bredere en meer structurele distributie van de wijnen. Daarnaast biedt de verhuur van de masia uiteraard ook interessante mogelijkheden voor allerlei nieuwe relaties, zowel zakelijke als particuliere.

Voor meer info: www.masiacabellut.com

Contact: anse@masiacabellut.com

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word