Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Team ‘Halfdroog' na prolongatie titel op NK Blindproeven naar het wereldkampioenschap in Frankrijk

Zondag 29 mei werd team Halfdroog tot Nederlands kampioen uitgeroepen tijdens het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2022. Daardoor zullen Jesper Moonen, Kim van der Linde-Bruggink en de wijntweeling Juliette en Maxime Zandbergen Nederland vertegenwoordigen op het WK in Frankrijk.
Foto: Fotostudio Ingrid Driessen

Absolute top
Ook tijdens deze editie van het NK Blindproeven weer indrukwekkende prestaties van proevers die vaak al jaren bewijzen tot de absolute top in en buiten Nederland te behoren. Dit jaar heel veel respect voor team Halfdroog dat een extreem hoge score wist te behalen en met overmacht hun titel uit 2021 prolongeerde. Ook al was het verschil met team Halfdroog groot dit jaar, de prestaties van de andere medaillewinnaars mogen niet worden onderschat, ook zij maakten indruk met zeer goede beoordelingen die waardering en respect verdienen.      

  1. Goud en Nederlands Kampioen Blindproeven 2022: TEAM HALFDROOG (141 punten)
    – Juliette Zandbergen
    – Maxime Zandbergen
    – Jesper Moonen
    – Kim van der Linde-Bruggink

  2. Zilver: BRABANTSE WIJNSOCIETEIT 1 (86 punten)
    – Noël Geisen
    – Berry Marinussen
    – Peter van den Besselaar
    – Maarten Drop

  3. Brons: TEAM BRICCO (83 punten)
    – Michael Kardienaal
    – Willem van Gaasbeek
    – Karin Muires
    – Sander Schaap
    – Michel Verboom

Kwaliteit
In Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg streden maar liefst 25 teams om de hoogste eer, onder hen vele gelouterde professionele en semiprofessionele wijnproevers uit handel en horeca en leden van diverse wijnclubs. Het niveau van zowel deelnemers, het glaswerk van Spiegelau (de prestigieuze Definition serie) als de wijnen was zeer hoog, passend bij het internationale karakter van de competitie, uniek in Nederland.

Jury
De deskundige en zeer ervaren jury met Charlotte van Zummeren, Magda van der Rijst en Fred Nijhuis was onder de indruk van de prestaties van team Halfdroog, want met een werkelijk fenomenale score bewezen ze op wereldniveau te kunnen meedingen naar de hoofdprijzen. De jury had veel respect voor de prestaties van alle teams, die daarnaast ook konden rekenen op sportieve lof van de andere proevers en uiteraard ook mooie prijzen. Het kampioensteam ontving een hoofdprijs maar liefst € 2.500,00, ter beschikking gesteld door premium partner Le Vin en direct, importeur van diverse gerenommeerde wijnhuizen. Daarnaast werden waardevolle producten toegekend door o.a. Airtender, Coravin, Alliance Gastronomique en Les Rosés de Terroirs, terwijl modehuis OGER ervoor zorgt dat het team stijlvol gekleed zal verschijnen op het WK in oktober.  

Wijnen
De selectie kende zoals gebruikelijk een groot deel klassiekers, aangevuld met enkele verrassingen, zoals men ook op het WK zal tegenkomen. De hoge score van team Halfdroog toonde onomstotelijk aan dat de selectie ‘uitdagend, maar niet onmogelijk ’ was en aansluit op hetgeen op wereldniveau mag worden verwacht. De wijnen die door vrijwel alle teams zo goed als perfect werd beoordeeld, waren de Condrieu van Domaine Christophe Pichon Père & Fils, gevolgd door de gerijpte Riesling uit Duitsland van J. Wegeler en de traditionele Pessac-Leognan van Chateau de France (waarvan vorig jaar een andere jaargang werd geserveerd). Meer moeite hadden de deelnemers met de Altesse, één van de kenmerkende specialiteiten uit de Savoie en de Mavrud van Miroglio, één van de bekendste en beste wijnen uit Bulgarije. Prachtig, maar lastig te determineren bleken de 2007 Verdelho Douro, een wijn die het wijnhuis Quinta de Romaneira speciaal voor het NK ter beschikking had gesteld en één van de ware klassiekers uit Italië, de wereldwijd breed gerespecteerde Marsala Vergine Baglio Florio. Onder de klassiekers verder nog de fenomenale Franciacorta Dosage Zéro 2015 Vintage Collection van Ca‘ del Bosco, een typische Blaufränkisch uit Oostenrijk, de ook in Nederland breed verkrijgbare Malbec van Catena uit Argentinië en de eveneens zeer bekende Corbières van Château de Lastours.

Aanvullend
Het NK Blindproeven is niet zomaar een wedstrijd, maar een evenement met een onderhoudend aanvullend programma. Zo werden alle deelnemers na de wedstrijd vergast op koffie van Boot Koffie uit Baarn, hapjes van JRE Restaurant Cèpes uit Otterlo met rosé van Rosés de Terroirs en kazen van Bourgondische Lifestyle met Sherry’s van D.O. Sherry. Airtender verzorgde een boeiende presentatie van hun producten, terwijl de trailer van de meervoudig onderscheiden documentaire ‘Blind Ambition’ zowel intrigerend als inspirerend werd genoemd.    

Champagne en meer
Premium partner Le Vin en direct maakte het mogelijk dat een toost kon worden uitgebracht op alle deelnemers met Champagne van Philippe Gonet en alle deelnemers verliet de monumentale Ceciliakapel met een ‘goodiebag’, gevuld met producten van ‘Vrienden van het NK’, waaronder JRE, Winelife, SMAAKmag, het Informatiebureau voor Duitse wijn, Valderrama olijfolie en ‘Burp het andere wijnboek’. Henk Maas, eigenaar van Le Vin en direct, benadrukte de waarde van het NK Blindproeven en legde uit waarom hij het NK ondersteunt, dit jaar met een extra verrassing voor de winnaars, een ontvangst met lunch bij Champagne Philippe Gonet na afloop van het WK.

Stan Hill
De organisatie had een speciaal moment ingelast voor Stan Hill, de veelzijdige kunstenaar die de Nijhuis wisseltrofee heeft ontworpen. Hij legde uit hoe hij de opdracht had vertaald in een ontwerp waarbij een druiventros de vorm van een glas heeft gekregen en is voorzien van een blinddoek. De opdracht heeft hem geïnspireerd om meer wijn-gerelateerde kunstwerken te maken, waaronder de Wine Wolf  Award (ter nagedachtenis aan vinoloog Lotte Wolf † 2018).

De wedstrijd
Het NK Blindproeven mag zich verheugen op aandacht van wijnproevers uit de horeca, handel en de particuliere sector uit heel Nederland. Vinologen, sommeliers, detaillisten en leden van wijnclubs vormen de kern van de competitie en komen sinds 2018 elk jaar samen om hun proefkunde te testen en Nederland te mogen vertegenwoordigen op het internationale strijdtoneel. Tijdens de wedstrijd dienen de teams van 12 wijnen de samenstelling, de herkomst, de appellatie, het oogstjaar en de producent te bepalen. De selectie bestaat uit zes witte en zes rode wijnen, variëren van mousserend tot stil en van droog tot zoet en versterkt, afkomstig uit alle delen van de wijnwereld. De jury bestond dit jaar uit Magda van der Rijst, Charlotte van Zummeren en Fred Nijhuis, initiatiefnemer van het NK Blindproeven en eigenaar van Nijhuis Consultancy & Services. Nederland telt diverse proefwedstrijden voor professionele en particuliere wijnconnaisseurs, waarbij het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, zich onderscheidt door de jarenlange ervaring van de volstrekt onafhankelijke organisatie en het internationale karakter van deze wedstrijd voor teams op het hoogste kwaliteitsniveau.

De wijnen:

Italië, Ca’ del Bosco, Franciacorta Dosage Zero, Vintage Collection, 2015
65% Chardonnay, 22%, Pinot Nero, 13% Pinot Bianco

Frankrijk, Domaine Charles Gonnet, Rousette de Savoie, 2020
100% Altesse

Frankrijk, Domaine Pichon & Fils, Condrieu, 2020
100% Viognier

Duitsland, Geheimrat J. Wegener, Rheingau, 2011
100% Riesling

Portugal, Quinta da Romaneira, Verdelho Douro, 2007
100% Verdelho

Argentinië, Catena, La Consulta, 2019
100% Malbec

Bulgarije, Eduardo Miroglio, Mavrud Reserve Elenovo, Nova Zagora PDO, 2017
100% Mavrud

Frankrijk, Château De Lastours, Grande Réserve, Corbières, 2016
70% Syrah, 20% Mourvèdre, 10% Carignan

USA, Marimar Torres, Russian River Valley, Don Miguel Vineyard, 2018
100% Pinot Noir

Frankrijk, Château de France, Pessac-Leognan, 2018
54% Cabernet-Sauvignon, 46% Merlot

Oostenrijk, A&H  Nittnaus, Ried Lange Ohn, Leithaberg, 2019
100% Blaufrankisch

Italië, Florio, Baglio Florio, Marsala Vergine, 2003
100% Grillo

De volledige uitslag:

1. Goud en Nederlands Kampioen Blindproeven 2022: TEAM HALFDROOG (141 punten)
– Juliette Zandbergen
– Maxime Zandbergen
– Jesper Moonen
– Kim van der Linde-Bruggink

2. Zilver: BRABANTSE WIJNSOCIETEIT 1 (86 punten)
– Noël Geisen
– Berry Marinussen
– Peter van den Besselaar
– Maarten Drop

3. Brons: TEAM BRICCO (83 punten)
– Michael Kardienaal
– Willem van Gaasbeek
– Karin Muires
– Sander Schaap
– Michel Verboom

4. Provino (75 punten)
– Cees van Casteren MW
– Alessandro Matrone
– Hans Meijs
– Dirk Vanhorenbeeck

5. DRC (74 punten)
– Peter Duijn
– Unico Wilkens
– Arie Smits
– Christian Verzijl

6. Team Denneman (73 punten)
– Woudt Stroo
– Marcel Hansen
– Wouter Barneveld
– Rein Denneman

7. Le Bouchon (69 punten)
– Danny van Lamoen
– Lonneke de Bruijn
– Coen Pollaert
– Michael de Rooij

8. Gamay niet schelen (68 punten)
– Joeri Kester
– Timo Kester
– Reinier Persoon
– John Dame
– Joost Heemskerk

9. Ex aequo: De 4 van 3 (67 punten)
– Sander Kwakkenbos
– Laurens van Adrichem
– Bastian van der Velde
– Bernard Tesink

9. Ex aequo: Hosman Vins (67 punten)
– Ruben van Dam
– Alex Klein
– Lou Borrani
– Youri Thebes

11. OLEE (65 punten)
– Edger Groeneveld
– Oscar Reitsma
– Luc Linnenbank
– Eline Groenendijk

12. Nez Pour Wijnklas (63 punten)
– Lucien Bisambhar
– Niels van Laatum
– Joep van der Waal
– Bernd Weeke

13. Ex aequo: Les Bon Vivants (62 punten)
– Peter Batelaan
– Ivan Sappa
– Steven van Roemburg
– Larissa Tesink

13. Ex aequo: De Witte Tonnies (62 punten)
– Martijn Stoops
– Victor Gravemaker
– Kees Gravemaker
– Emile Gravemaker

15. Les Roses des Vignobles (60 punten)
– Willem Hellevoort
– Monique Haagmans
– Alexander Boersen
– Maud Servaas

16. Brabantse Wijnsociëteit 2 (58 punten)
– Eric Hoepelman
– Martijn de Groot
– Willem-Jan Withagen
– Diederick Swagemakers
– Rob van Kalmthout

17. De Kleine Kascommissie (56 punten)
– Daan Jonker
– Vincent Disselkoen
– Paul Brakefield
– Eddy van der Meijden

18. Ex aequo: A-Team (48 punten)
– Akiko Wai Yi Tang-Tanaka
– Rik Boom
– Victor Koppelaar
– Rien van der Meulen
– Lars Baak

18. Ex aequo: In Vino Veritas (48 punten)
– Sjef Sanders
– Bas Lodewijks
– Melissa van Veenendaal
– Lloyd Fasting

20. De Fijnproevers (44 punten)
– Melanie Holleman
– Willem Holleman
– Lieke Scholtens
– Johanna van Nieuwenhuizen

21. La Grappe D’Ór (40 punten)
– Eric de Kievit
– Jolande Vos
– Yvonne Zohar
– Theo Snijder
– Jeroen Dorenstouter

22. Brabants Bont (37 punten)
– Ellen Broks
– Arno Aartsen
– Nick Reijrink
– Vincent Roos

23. BWS Wine Queens (28 punten)
– Anmemiek Vermeijlen
– Toos Dusee
– Valerie Bollen
– Leila Wijnhoven
– Saskia Nijssen

24. SYZYGY (23 punten)
– Jan Hein Studulski
– Corné van Nijhuis
– Sofia Pinheiro de Oliveira
– Melvin Hardey
– Monique van Bijsterveld

25. WZN/Wijnproevers Zonder Naam (15 punten)
– Sarinah Leeezer
– Jarno de Graaf
– Martin Fennema
– Anton Silletti

Partners van het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2022:
Le Vin en direct, Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Fotostudio Ingrid Driessen, Spiegelau, Bender Foodservice Equipment, Restaurant Cepès, Boot Koffie, Bourgondisch Lifestyle, D.O. Sherry, Airtender, Rosés de Terroirs, Coravin, Saskia Schurink, Allard Sieburgh, Wendy van Kleef en de Horeca Academie Rotterdam.

Vrienden van het NK
‘Burp, the other wine book’, JRE-restaurant Cèpes uit Otterlo, Informatiebureau voor Duitse wijn, Alliance Gastronomique, SMAAKmag, Winelife en Valderrama olijfolie.

Organisatie:

Nijhuis Consultancy & Services
Wilhelminastraat 22
4176 BN Tuil
Tel 06-41165702
www.fred-nijhuis.nl
fred@fred-nijhuis.nl

NB
Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd.

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word