Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

NEDERLANDSE TEAMS OP WEG NAAR INTERNATIONALE FAAM.

25 Nederlandse teams strijden tijdens het CONCOURS LE VIN EN DIRECT voor deelname aan het prestigieuze WK Blindproeven.
Foto's: Fotostudio Ingrid Driessen

Over enkele dagen, op zondag 29 mei, vindt het NK Blindproeven 2022 plaats, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

In de monumentale Ceciliakapel strijden 25 teams van 4 proevers om een hoofdprijs van € 2500,00 de Nijhuis wisseltrofee, andere interessante prijzen én de uitzending  naar het WK Blindproeven in Frankrijk, een initiatief van la Revue du Vin de France (RVF). Op 8 oktober 2022 zullen de Nederlandse kampioenen ons land vertegenwoordigen te midden van teams uit tientallen andere landen. Niet alleen dit internationale karakter maakt het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven uniek, ook de kennis en ervaring van de deelnemers, het hoge kwaliteitsniveau van de wijnen en het aanvullende programma zijn ongeëvenaard in Nederland. 

Blind Ambition
Het NK Blindproeven ontstond in 2018 toen wijnschrijver Fred Nijhuis een groep Zimbabwaanse, in Zuid-Afrika werkende sommeliers ontmoette, die werd gevolgd door de Australische filmploeg van Rob Coe en Warwick Ross tijdens een presentatie van Italiaanse wijnen in La Galleria te Scheveningen na hun deelname aan het WK Blindproeven in Frankrijk. De lange, moeizame weg van de ZimSomms van de vlucht uit sloppenwijken in Zimbabwe naar toprestaurants in Zuid-Afrika én het WK Blindproeven, werd vastgelegd in de documentaire “Blind Ambition’. Tijdens het NK Blindproeven zal de trailer van deze meervoudige onderscheiden documentaire worden vertoond, de première wordt later dit jaar verwacht. Als organisator van het NK Blindproeven zal Nijhuis Consultancy & Services (NCS) de vertoning in Nederland niet alleen volgen, maar waar nodig ondersteunen, zo mogelijk in samenwerking met Belinda en Damiano d’Alba van La Galleria, die de ZimSomms destijds samen met Jancis Robinson en sommelier/coach Jean Vincent Ridon sponsorden.

CONCOURS LE VIN EN DIRECT
De weg die de Nederlandse deelnemers volgen is minder ingrijpend dan die van de ‘ZimSomms’, maar ook hun inspanningen en belangen zijn groot en elk team heeft zich uitgebreid voorbereid om te presteren op het hoogste mogelijk niveau op het gebied van blindproeven. Henk Maas, eigenaar van premium partner Le Vin en direct uit Delden stelt ook daarom de hoofdprijs van maar liefst € 2500,00 ter beschikking. Maas zorgt er tevens voor dat er uitgebreid geproost kan worden op de prestaties van álle deelnemers met Champagne van Philippe Gonet. Tenslotte heeft Le Vin en direct er in samenwerking met mode huis OGER voor gezorgd dat het Nederlands team wederom voorbeeldig gekleed zal zijn met tailor made overhemden en gilets.

Topwijnen
De selectie van de wijnen is inmiddels afgerond en het staat vast dat de deelnemers ook dit jaar weer worden geconfronteerd met diverse topwijnen uit vele delen van de wondere wijnwereld. Bij de selectie is primair uitgegaan van authentieke, kenmerkende wijnen, waarvan de samenstelling en herkomst moeten worden gedetermineerd. Aanvullende punten worden toegekend voor het benoemen van het juiste oogstjaar en de naam van de producent.

Prijzen
Naast de wedstrijd, telt het NK Blindproeven ook boeiende aanvullende programma’s, mede mogelijk gemaakt door de partners en vrienden van het NK. Naast de door Le Vin en direct ter beschikking gestelde hoofdprijs, krijgen alle medaillewinnaars mooie prijzen, terwijl alle andere deelnemers naast herinneringen aan een boeiende competitie ook leuke verrassingen zullen aantreffen in een goodie-bag.

Nieuw
Uniek is het gebruik van de Definition Universal, het nieuwe type glas uit het assortiment van Spiegelau. De Definition serie onderscheidt zich in vele opzichten van ‘normaal’ glaswerk, want de glazen zijn extreem dun, superlicht, flexibel en toch opvallend sterk. Dankzij technisch vernuft worden de glazen machinaal vervaardigd en zijn ze, vergeleken met soortgelijke, handgeblazen glazen, veel aantrekkelijker geprijsd. Door de nauwe samenwerking met importeur Bender Food Equipment Supply worden de wijnen op het NK nu uit dezelfde glazen geproefd als op het WK.

Partners en vrienden
Dit jaar wordt de competitie wederom ondersteund door diverse partners en vrienden, waaronder Fotostudio Ingrid Driessen, Bourgondisch Lifestyle, Boot Koffie, Winelife, SmaakMAG, Aqua San Felice, Het Informatiebureau voor Duitse wijn, D.O. Sherry, Champagne Philippe Gonet, Airtender en Coravin. Ook vinden enkele deelnemers boeken zoals ‘Burp, the other wine book’ van Bas Korpel en Jur Baart en ‘De wijnboer’ van Olle Swets en Charlotte Marres in hun goodie bag, terwijl Le Vin en direct nog een extra verrassing in petto heeft. Culinair mondvermaak wordt verzorgd door JRE-restaurant Cèpes uit Otterlo en ook dit jaar mogen we rekenen op personele ondersteuning door een team van de Horeca Academie in Rotterdam en allround professionals Saskia Schurink en Allard Sieburgh.       

Onderscheidend
Het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven is een initiatief van Nijhuis Consultancy & Services en biedt zowel professionele- als particuliere wijnkenners de gelegenheid zich te meten met de beste proevers in en buiten Nederland. De competitie onderscheidt zich van andere wedstrijden door het hoge kwaliteitsniveau van de wijnen én de deelnemers, een begrijpelijke puntenverdeling en objectieve jurering met o.a. de onafhankelijke professionals Magda van der Rijst en Charlotte van Zummeren, aantrekkelijke ondersteunende programma’s en een niet-commerciële doelstelling. 

Media
De afgelopen edities kreeg het NK Blindproeven brede aandacht in regionale en landelijke media en ook dit jaar is er ruimte voor interviews en reportages voor, tijdens en na de competitie. Voor meer informatie over mogelijkheden voor de pers om deel uit te maken van het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2022, kan contact opgenomen worden met de organisatie via fred@fred-nijhuis.nl. Ook kan beeldmateriaal ter beschikking worden gesteld.

Over Nijhuis Consultancy & Services (NCS)
Fred Nijhuis, sinds 1991 geregistreerd als wijnprofessional en oprichter van NCS, weet zich sinds enkele jaren bijgestaan door zijn echtgenote Natascha en zoon Nicky. Samen verzorgen ze de organisatie van diverse educatieve activiteiten, waaronder workshops voor professionele en particuliere wijnliefhebbers en sinds 2018 het NK Blindproeven. NCS is volstrekt onafhankelijk van de handel en staat bekend om de eigen, onconventionele kijk op de wondere wijnwereld.

Voor meer uitgebreide informatie kunt u contact opnemen met:

Nijhuis Consultancy & Services
Contactpersoon: Fred Nijhuis
Telefoon: 06-41165702 – E-mail: fred@fred-nijhuis.nl

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word