Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Neusiedlersee

Bevindingen van Michael Kardienaal n.a.v. de persreis naar Oostenrijk in opdracht van Nijhuis Consultancy & Services.

Begin oktober ging Michael Kardienaal namens NCS op persreis naar Oostenrijk. Op uitnodiging van de Neusiedlersee DAC mocht hij drie dagen vertoeven in het noordelijke deel van Burgenland en specifiek in de Neusiedlersee regio om kennis op te doen van de DAC, de lokale druivenras Zweigelt en de wijnen. Ter plaatse maakte hij uiteraard ook kennis met verschillende wijnmakers en hun wijnbedrijven. Drie dagen werd hij ondergedompeld in gastvrijheid, ongelooflijke passie voor de regio en prachtige wijnen. Hieronder zijn bevindingen met cijfermatige feiten, een klein reisverslag en enkele van de meest opvallende wijnen.

Burgenland
Burgenland is behalve de naam van een Bundesland ook de naam van één van de Oostenrijkse anbaugebieten. Het grotendeels Duitstalige Burgenland behoorde tot 1921 toe aan Hongarije. Na jarenlange onderhandelingen (als nasleep van de Eerste wereldoorlog) viel Burgenland conform het Verdrag van Trianon grotendeels toe aan Oostenrijk. Alleen een klein gebied rond Sopron (Ödenburg) bleef Hongaars. Na het wegvallen van het IJzeren Gordijn is de relatie tussen Oostenrijk en Hongarije in de grensgebieden langzaam meer tot normale proporties teruggebracht. De grote bloeiperiode voor Burgenland begon toen in Frankrijk de phylloxera (druifluis) toesloeg en er een groot tekort aan rode wijnen ontstond. 30 jaar lang profiteerde Burgenland van dit tekort, vooral met wijnen van de internationale druivenrassen Pinot Noir, Cabernet Sauvignon en Merlot, totdat ook hier de druifluis toesloeg. Na de periode van phylloxera plantte men vooral Blaufränkisch en Zweigelt aan. In de jaren ’60 en ’70 in de vorige eeuw verschoof het zwaartepunt naar de productie van zoete witte wijnen voor de Duitse markt met als massaproductie van dit type wijnen als gevolg.

DAC
Oostenrijk telt ongeveer 45.400 hectare (35% blauwe en 65% witte druivenrassen) aan wijngaarden, goed voor een opbrengst van gemiddeld 2,3 miljoen hectoliter per jaar verdeeld over de 5 wijnregio’s; Niederösterreich, Burgenland, Steiermark, Wien en Bergland. Burgenland neemt met 12.250 hectare ongeveer 27% van het totale wijngaardareaal voor hun rekening. Daarvan valt 11.900 hectare onder een DAC-status (DAC staat voor Districtus Austriae Controllatus en is een systeem van regels voor productie en druifrasgebruik vergelijkbaar met het Franse AOC of het Italiaanse DOC/DOCG). Burgenland komt daarmee na het grootste wijnregio Niederösterreich met 28.150 hectare (62%) op een tweede plaats qua wijnregio’s. 6.800 ha. staat aangeplant met blauwe druivenrassen en 5.100 ha. met witte varianten. In totaal telt Burgenland rond de 2475 wijnbedrijven.

Burgenland ligt op de 48e breedtegraad en het klimaat mag men hier continentaal noemen en zelfs specifiek een Pannonische steppeklimaat met zomers temperaturen van 35 (24 graden gemiddeld) en ‘s winters -15 graden Celsius (gemiddeld -6 graden). Burgenland heeft ook gemiddeld 2000 zonuren per jaar en is daarmee de zonnigste en warmste regio van Oostenrijk. Met een gemiddelde neerslag van 600 mm per jaar is het ook relatief droog met vooral heel weinig regen in het groeiseizoen.

Burgenland is de generieke naam voor kwaliteitswijnen die niet binnen een DAC-classificatie vallen. Het productiegebied telt 6 DAC’s herkomstgebieden: Neusiedlersee DAC is veruit de grootste met 6.240 ha. (52%), Met ruim de helft minder wijngaardareaal staat Leithaberg DAC (incl. Ruster Ausbruch DAC) tweede met 2.880 ha. (25%), Plaats drie wordt ingenomen door Mittelburgenland DAC met 2.040 ha. (17%), Eisenberg DAC staat 4e met 505 ha. (4%) en ‘last but not least’ Rosalia met 240 ha. (2%).

In de wijngaard
De belangrijkste witte druivenrassen in Burgenland zijn: Grüner Veltliner, Welshriesling, Chardonnay (Morillion), Weissburgunder (Pinot Blanc) en Sauvignon Blanc. Verder zie je ook regelmatig Grauburgunder (Pinot Gris), Gelber Muskateller, Bouvier, Neuburger, Traminer (Gewürztraminer), Scheurebe (Sämling 88) en Furmint aangeplant staan. Totaal zijn de witte druivenrassen goed voor 45,5% van de aanplant in Burgenland. De belangrijkste blauwe druivenrassen zijn: Blaufränkisch, Zweigelt, Merlot, Cabernet Sauvignon en St. Laurent. Verder zie je ook vaak de druivenrassen Blauer Burgunder (Pinot Noir), Cabernet Franc en Syrah.

Burgenland wordt geologisch bepaald door voornamelijk de intermontane bekkens. Hier bestaan de basisbodems vooral uit afzettingen van een oude binnenzee. De bodems bevatten hier veel kalkrijk zand en kiezels maar ook kleirijk leem, kalksteen en verweerd leisteen.

In Burgenland wordt veel met Hochkultur gewerkt, het hoge-geleidingssysteem. Dit is niet zo gek want in dit systeem is in Oostenrijk ontwikkeld en uitgevonden door de Oostenrijker Dr. Lenz Moser. De stokken staan hierbij 3 tot 3,5 meter uit elkaar, terwijl de ranken 120 tot 140 cm. de hoogte ingeleid worden. Voordelen zijn grotere opbrengsten, minder vorstschade en mogelijkheid tot machinale oogst. De laatste jaren wordt dit systeem niet meer als zaligmakend beschouwd en wordt er gekozen voor een lagere geleidingssysteem met een hogere plantdichtheid. Dit levert lagere opbrengsten op met veel meer kwaliteit. Voor de zoete wijnen met Prädikat van Beerenauslese (BA), Eiswein, Ausbruch en Trockenbeerenauslese (TBA) mag er sowieso niet machinaal geoogst worden.

Neusiedler See
In het noorden van Burgenland ligt de Neusiedler See. Dit meer van 32 km lang (van noord naar zuid) met een oppervlakte van 320 km2 heeft een gemiddelde diepte van minder dan een meter. Het is een steppemeer met geen natuurlijke aanvulling van smeltwater of rivieren behalve neerslag/regen. In en rondom de bodem van het Neusiedler meer zit veel zout waardoor het water een bovengemiddeld zoutgehalte heeft voor een zoetwater meer. De Neusiedler See staat sinds 2001 op de lijst van het UNESCO werelderfgoed en is onderdeel van het nationaalpark Neusiedlersee-Seewinkel en daardoor beschermd als natuurreservaat. Om het meer liggen veel kleine meertjes, poelen en moerassen.

De Neusiedler See is een belangrijke klimaatfactor in de regio, samen met het Pannonische landklimaat. Door het grote, ondiepe waterbekken en de omliggende moerrassen is de luchtvochtigheid in de wijde omtrek zeer hoog. In het vroege najaar draagt het meer daarom in beslissende mate bij tot de ontwikkeling van botrytis. Bovendien heeft het meer een temperatuur regulerende functie. Verschillen in dag- en nachttemperatuur zijn daardoor niet zo groot. Ook het Leitha-gebergte speelt een rol, doordat het koele lucht en neerslag vanuit het westen tegenhoudt.

Neusiedlersee DAC
Het wijngebied Neusiedlersee DAC ligt ten noorden en ten oosten van het meer, grotendeels op het warme Pannonische vlakte. De wijngaarden beginnen op de noordelijke heuvels bij Neusiedl am See (Wagram), via het oostelijke vlakke gedeelte naar de Hongaarse grens (Heideboden), naar het laagstgelegen punt van Oostenrijk (113 boven zeeniveau), op de zuidelijke oevers nabij Illmitz en Apetlon (Seewinkel). Andere belangrijke dorpen in het gebied zijn Andau, Gols, Mönchhof, Podersdorf, Halbturn en Frauenkirchen. Neusiedlersee DAC telt ongeveer 6.250 ha. aan wijngaardareaal. 49% daarvan staat aangeplant met blauwe druivenrassen (24% Zweigelt, 9,5% Blaufränkisch, 4% St. Laurent en 11,5% andere) en 51% met witte druivenrassen (11% Welschriesling, 10,5% Grüner Veltliner, 6,5% Chardonnay, 4,5% Weissburgunder en 18,5 andere).

De wijngaarden liggen meestal op de zanderige bodems tot vlakbij het meer. De bodems worden gekenmerkt door zand, leem en grind. Daarnaast vindt men bodems met wisselende hoeveelheden krijt.

Sinds 2012 vallen de wijnen gemaakt van 100% Zweigelt onder de DAC. Daarvoor kwamen de wijnen vaak onder de noemer Burgenland op de markt. De DAC kent 2 categorieën voor de wijnen gemaakt van 100% Zweigelt; de Neusiedlersee DAC en de Neusiedlersee DAC Reserve. Deze categorieën geven eigenlijk twee smaakprofielen weer. De Neusiedlersee DAC voor fruitige, frivole, lichtere stijl wijnen die vaak alleen op RVS of op grote foeders gevinifieerd worden. De Neusiedlersee DAC Reserve is er voor de wat serieuzere, krachtige en complexere wijnen die vaak houtlagering op barrique meekrijgen. Ook zit er een klein verschil in de minimale alcoholpercentages. De “normale” DAC moet minimaal 12% bevatten en de Reserve 13%. Voor beide DAC’s geldt een maximale 4 gr/l. restsuiker.

Met ingang van 2020 zijn ook de zoete wijnen uit de regio onder de DAC geschaard. Voor de zoete wijnen geldt het twee categorieënsysteem ook, alleen nu op basis van het mostgewicht en of de druiven wel of geen botrytis ondervonden hebben. Onder de Neusiedlersee DAC Süss vallen de fruitige Spätlese, Auslese en Eiswein wijnen zonder botrytis en onder de Neusiedlersee DAC Reserve Süss komen de edele Beerenauslese (BA) en Trockenbeerenauslese (TBA) met botrytis op de markt. Als extra restrictie moet bij de Reserve Süss categorie de druiven met de hand zijn geplukt. Voor beide categorieën geldt een minimale 45 gr/l. restsuiker en kent het geen minimale alcoholpercentage.

Voor de BA en TBA uit de dorpen Illmitz, Apetlon en Podersdorf mag er een specifiekere naam aanduiding “Seewinkel” op het label worden toegevoegd om de unieke kwaliteit en klimaatomstandigheden voor de botrytis aan te geven en te waarborgen.

Voor de zoete wijn uit de Neusiedlersee DAC mogen alle witte en blauwe duivenrassen gebruikt worden.

Zweigelt
Zweigelt is een blauw druivenras dat in 1922 door kruising is ontstaan. Dr. Fritz Zweigelt ontwikkelde hem aan de Höhere Bundeslehranstalt und Bundesamt für Wein- und Obstbau, de Federale Instituut voor Wijncultuur in Klosterneuburg Oostenrijk, een kruising tussen Blaufränkisch en St. Laurent. De Blauer Zweigelt werd in eerste instantie Rotburger genoemd. In 1975 werd de Rotburger pas hernoemd naar zijn bedenker en sindsdien heet de druif Zweigelt. De laatste jaren is er veel ophef ontstaan naar de naam Zweigelt omdat Fritz Zweigelt een behoorlijk nazi verleden bleek te hebben. Sindsdien wordt er getracht een nieuwe naam voor de druif te bedenken door middel van allerlei campagnes van het Oostenrijkse Wijninstituut. Dit nog zonder succes.

Fritz Zweigelt was na de Phylloxera periode opzoek naar een druivenras dat hoge opbrengsten kon produceren en de beste eigenschappen van de twee lokale druivenrassen Blaufränkisch en St. Laurent kon combineren. De Zweigelt heeft mildere zuren en mildere tannines dan de Blaufränkisch en is bovendien eerder rijp. Vergeleken met de St. Laurent is de Zweigelt veel lichtvoetiger en bovendien veel minder eisend in de wijngaard. Daardoor had de Zweigelt in eerste instantie een slechte reputatie in Oostenrijk door de lichte stijl en wat dunnige wijnen maar door betere wijngaardbeheer en vinificatie is de kwaliteit de laatste decennia stukken verbeterd. Men is de druif beter gaan begrijpen en geeft men hedendaags de druif alle aandacht en respect die het verdient waardoor het nu Oostenrijks meest aangeplante blauwe druif is. Bovendien heeft de ‘nieuwe’ Oostenrijkse wijnwetgeving, die als één van de strengste ter wereld gezien wordt, ook een flinke bijdrage geleverd aan de verbetering van de kwaliteit. Deze nieuwe wetgeving werd ingevoerd na het zogeheten Oostenrijkse wijnschandaal.

Ik ervaar de algemene kenmerken van de Zweigelt als volgt: medium tot diepe robijnrode kleur. Medium tot hoge intensiteit in neus met aroma’s van rode kersen, morellen, pruimen, kruidigheid van laurier en kruidnagel. Afhankelijk van het type wijn kan er ook ceder, vanille, toast en potloodslijpsel voorkomen. Medium zuren, hoog alcohol en medium tannine geven de wijn een medium tot volle body. Zweigelt uit Neusiedlersee hebben een bepaalde mineraliteit en kenmerkende ziltigheid in de neus en zeker in de afdronk.

Masterclasses, lunches, diners en bezoeken.
Tijdens de reis werden we begeleid door Torsten, Manager Director van de Neusiedlersee DAC. Tijdens een masterclass met prijswinnende wijnen uit de Neusiedlersee regio in de categorieën wit, rood, rosé en zoet, liet Torsten ons de eerste 12 wijnen van deze reis proeven en ze gaven een uitstekend overzicht van wat we de komende dagen konden verwachten. In de masterclass kwamen de restricties en regels van de DAC en het DAC-gebied zelf aan de orde die ik zo goed mogelijk in het vorige hoofdstuk probeerde uit te leggen. Na de masterclass volgde een tour door het wijngebied onder leiding van Michael Höffken, top-sommelier en oprichter van WeinX1-tours. Met hem bezochten we de wijnbedrijven van Hannes Reeh in Andau en Allacher in Gols. Tijdens een winemakers-diner bij Restaurant zum Fröhlicher Arbeiter in Apetlon genoten we van prachtige lokale gerechten met Christoph Salzl van Weingut Salzl Seewinkelhof en Christoph Heigert van Weingut Hannes Reeh.

Dag 2 begon met een masterclass van Torsten Aumüller bij Weingut Salzl Seewinkelhof in Illmitz over de Zweigelt, de trots van de DAC. Torsten schotelde 10 wijnen voor die de diversiteit, veelzijdigheid en het bewaarpotentieel van de Zweigelt weergaf. Daarna begonnen we aan de grote overzichtsproeverij waar meer dan 75 wijnen van alle bij de DAC aangesloten wijnbedrijven per categorie te proeven waren. De nadruk lag wel bij de Zweigelt Neusiedlersee DAC en Zweigelt Neusiedlersee DAC Reserve wijnen. Daarnaast waren er categorieën voor wit; Welschriesling, Grüner Veltliner, Sauvignon Blanc, Weissburgunder, Grauburgunder en Chardonnay. En voor rood; Blaufränkisch, St. Laurent, Pinot Noir, Merlot en de rode cuvées. Ook waren er enkele zoete, fruitige Neusiedlersee DAC en de edelzoete Neusiedlersee DAC Reserve wijnen te proeven.

Mijn conclusie na de overzichtsproeverij was en is dat de lijn van standaard kwaliteit van de Zweigelt Neusiedlersee DAC en Reserve behoorlijk hoog is. Ik heb geen enkele slechte wijn geproefd. Uiteraard had ik mijn voorkeuren, maar er waren alleen maar uitschieters naar boven en geen enkele naar beneden. In de witte categorieën ging mijn voorkeur vooral uit naar de hoge kwaliteit van de hout gelagerde wijnen van Weissburgunder, Grauburgunder en Chardonnay. Wat verder opviel waren de rode cuvées. Hierin de wijnen met de meeste kracht, complexiteit en bijzondere kwaliteit. Uiteraard mag ik de zoete wijnen niet vergeten. Hier worden enkele van werelds beste zoete wijnen geproduceerd met een uniek karakter in een uniek gebied met unieke omstandigheden. Er zijn maar weinig gebieden in Europa waar de botrytis zo natuurlijk plaats vindt. Ik denk alleen in Sauternes en Tokaij. In één woord topkwaliteit!!!
Na de overzichtsproeverij koos in 5 wijnhuizen die ik in de resterende tijd van mijn verblijf wilde bezoeken: Weingut Scheiblhofer, Salzl Seewinkelhof, Weingut Kracher, Zur Dankbarkeit en Christian Haider. Tijdens onze tweede winemakers-diner (in Restaurant Hotel Nationalpark in Illmitz), ontmoetten we nog  wijnmakers Andreas Nittnaus (Weingut Nittnaus) en Christoph Hess (Weingut Hess), eveneens zeer interessant.

Bezochte winzer

Scheiblhofer (Andau):
Een groot familiebedrijf opgericht door vader Johann met circa 200 hectare aan grond waarvan 85 ha. met eigen wijngaarden. De verdeling is 80% blauwe druiven met 7 verschillende rassen en 20 % wit met ook 7 variëteiten. 14 in totaal dus. De productie ligt rond de 2,5 miljoen flessen per jaar onder supervisie van zoon Erich die Head Winemaker is. In totaal brengen ze 35 verschillende wijnen op de markt. Ik kreeg een uitgebreide rondleiding door en over het gigantische terrein van de Head of Sales, Harald Braunsteiner. Hij liet me niet alleen een ultramodern wijnbedrijf met terrassen en proeflokalen (The Hall) zien maar ook de wijngaarden rondom al de verschillende hallen en gebouwen. We liepen door een hal met ontelbare fermentatietanks, een hal met rijpingsvaten, een evenementenhal met keukens (Hall of Legends), etc, etc. Een dorp op zich met ook een eigen vakantiepark (The Resort) met spa en hotel en een kantoorpand (The Quarter). Daarna volgde er een uitgebreide proeverij gegeven door Robert Kurcsis, de Teamleader Tasting. Vooral onder de indruk van hun rode topsegment cuvée wijn zoals de Praittenbrunn en Batonnage.

Salzl Seewinkelhof (Illmitz):
Een middelgroot familiebedrijf opgericht met 30 hectare wijngaard in eigen beheer. Bij boeren in de omgeving wordt nog eens op 70 ha. wijn verbouwd. Het overgrootste deel is aangeplant met blauwe druiven. De productie ligt rond de 600.000 flessen per jaar. Het wijnbedrijf heeft een prachtig pand in Toscaanse stijl met wijngaarden rondom. Ik werd hier ontvangen door vader Josef en zoon Christoph die ik eerder tijdens een diner al had ontmoet. Zij vertelde me hoe belangrijk de rijke tradities van de familie en de regio zijn en proberen dit op zo’n eerlijke manier in hun wijnen te vangen. Daarna kreeg ik een rondleiding door het bedrijf en werd er een zeer uitgebreide proeverij voorgeschoteld door de Sales Manager Günter Engelbert. Prachtige wijnen met een enorme frisheid, elegantie en spanning. Bijna in alle categorieën zowel als in het wit als in het rood sprong er een topkwaliteit wijn uit. Bijvoorbeeld de Figaro, Sacris en 3-5-8. Top huis in de regio!!

Kracher (Illmitz):
Kracher is natuurlijk een zeer gerenommeerde naam onder de zoete wijnliefhebbers en was ook vereerd dat Fabian Tiefnig mij wilde ontvangen met een zeer uitgebreide proeverij in hun prachtige proeflokaal. Gerhard Kracher was helaas te druk met de oogst die nog volop aan de gang was. Op dit moment heeft het bedrijf 30 ha. wijngaard in eigen beheer en produceren 70% zoete wijnen en 30% in droge stijl. Fabian liet ons een groot aantal droge witte wijnen proeven waarvan ik het bestaan niet eens afwist. Er ging een wereld voor me open. Wat een geweldige wijnen. Allemaal anders dan de mainstream. Funky, eigentijds, gewaagd en kwalitatief ‘Outstanding’. Grüner Veltliner met lange houtrijping, Chardonnay met lichte flor tonen. Bijzonder!! Daarna de sublieme zoete wijnen. Van elegant Spätlese tot een TBA met 421 gram restzoet. Allemaal van wereldklasse!! Bijzonder was de TBA No7. uit 2012 gemaakt van Welschriesling. Deze wijn kreeg recentelijk 100 punten van The Wine Advocate, gevolgd door een enorme  internationale vraag naar deze wijn en een ongekende prijsstijging.

Zur Dankbarkeit (Podersdorf):
Een klein familiebedrijf opgericht in 1934 door grootvader Josef Lentsch II en in 1989 voortgezet door zoon Josef Lentsch III. Nu zwaait dochter Christine de scepter samen met haar man Andreas Glück die een gepassioneerd wijnmaker is. Het bedrijf bezit 14 ha. aan wijngaarden waarvan 11 ha. in eigen beheer. Ik werd ontvangen met een traditionele lunch met lokale biologische producten. Andreas, ik en vierjarig dochtertje Franziska smulde van een tafel vol lekkernijen. Zeer smaakvol! Na een tour door de wijngaarden, kreeg ik een portfolio proeverij waarin hun waanzinnige Pinot Gris en Pinot Noir eruit sprongen. Na afloop liet Andreas me enkele oudere jaargangen van zijn Pinot Noir proeven waar ik bijzonder van onder de indruk was. Mooi elegant maar toch met een breed pallet en intensiteit zowel in de neus als in de mond.

Christian Haider (Neusiedl am See):
Een klein familiebedrijf in een totaal andere omgeving dan de andere bedrijven die ik bezocht. Hier lichte glooiende heuvels met vergezichten over het vlakkere Heideboden en uiteraard het meer. Christian bezit hier 17 ha. wijngaarden. Op verschillende terroir van bijvoorbeeld leisteen verbouwd Christian hier prachtige Blaufränkisch en op bodems met meer krijt Chardonnay. Christian vertelde dat door klimaatsverandering de druiven perfect rijp worden maar dat de grootste uitdaging de droogte is. Hier in de hogere gelegen gedeeltes hier mag er geïrrigeerd worden maar mag men hier door heel oude verdragen en regels geen waterputten geslagen worden om het water op te slaan en liggen de wijngaarden te ver weg om leidingen te trekken. Desondanks produceert hij mooie elegante wijnen, zo kon ik proeven in een uitgebreide proeverij op het weingut. Zijn Reserve wijnen van Weissburgunder en Chardonnay zijn top en zijn prijswinnende Blaufränkisch Reserve werd uitgeroepen als beste van Burgenland. Zijn Römerschanze is zelfs een van Oostenrijks beste rode wijn volgens SALON Österreich Wein.

Mijn aanbevolen wijnen

Zweigelt Neusiedlersee DAC:

 • Zur Dankbarkeit – Zweigelt 2020
 • Weingut Palkowitsch – Zweigelt 2019
 • Salzl Seewinkelhof – Zweigelt Selection 2019
 • Kracher – Zweigelt 2018
 • Artisan Wines – Pure Zweigelt 2013

Zweigelt Neusiedlersee DAC Reserve:

 • Scheiblhofer – The Zweigelt Ried Prädium 2020
 • Robert Goldenits – Zweigelt 65 2018
 • Salzl Seewinkelhof – Sacris Ried Lüss 2018
 • Winzerhaus Nittnaus – Zweigelt Ried Spiegelluss 2018
 • Weingut Palkowitsch – Zweigelt Ried Golser Neuberg 2017

Süss Neusiedlersee DAC:

 • Gangl – Sämling Spätlese 2021
 • Kracher – Cuvée Spätlese 2021 (Pinot Blanc, Chardonnay & Welschriesling)
 • Kracher – Traminer Auslese 2018
 • Kracher – Zweigelt Auslese 2018
 • Kracher – Cuvée Eiswein 2019 (Welschriesling)

Süss Neusiedlersee DAC Reserve

B
eerenauslese (BA):

 • Münzenrieder – Zweigelt BA 2020
 • Kracher – Cuvée BA 2018 (Welschriesling & Chardonnay)
 • Tschida – Grüner Veltliner BA Seewinkel 2018
 • Kracher – Red Roses BA 2019 (Rosenmuskateller)
 • Kracher – Zweigelt BA 2020

Trockenbeerenauslese (TBA):

 • Tschida – Sämling 88 TBA Ried Lüss Seewinkel 2019
 • Münzenrieder – Chardonnay TBA 2017
 • Kracher – No.3 Scheurebe TBA Zwischen den Seen 2018
 • Kracher – No.7 Welschriesling TBA Zwischen den Seen 2012
 • Kracher – No.12 Noble Wine TBA Nouvelle Vague 2002 (Chardonnay, Welschriesling & Traminer)

Süss overig:

 • Salzl Seewinkelhof – Goldene Finesse 2020 (Sämling 88)

Weiss Trocken Burgenland:

Grüner Veltliner:

 • Salzl Seewinkelhof – Figaro 2020
 • Sohm & Kracher – St. Georg 2017 (Weinviertal DAC)
 • Sohm & Kracher – Single Vineyard 2017 (Weinviertal DAC)

Weissburgunder:

 • Weingut Kummer – Reserve Ried Kreuzkapelle 2020
 • Christian Haider – Reserve Ried Seefeld 2019
 • Christian Haider – Reserve Ried Seefeld 2014

Grauburgunder:

 • Zur Dankbarkeit – Pinot Gris 2021
 • Salzl Seewinkelhof – Reserve 2021
 • Weingut Stadler – Nestor Pinot Gris Ried Lehendorf 2020

Chardonnay:

 • Salzl Seewinkelhof – Premium 2020
 • Weingut Stadler – Nestor Chardonnay Ried Lehendorf 2020
 • Hannes Reeh – Unplugged 2017
 • Kracher – Blick 2017
 • Kracher – Kreuz 2017

Cuvées:

 • Winzerhaus Nittnaus – Heideboden 2020 (Pinot Blanc & Chardonnay)
 • Robert Goldenits – Tetuna 2019 (Grauburgunder & Chardonnay)
 • Kracher – “K” 2017 (Welschriesling, Chardonnay & Scheurebe)

Rot Burgenland:

Cuvées:

 • Robert Goldenits – Mephisto 2019 (Syrah, Cabernet Sauvignon & Merlot)
 • Scheiblhofer – The Great Bustard 2019 (Merlot, Cabernet Sauvignon & Zweigelt)
 • Nittnaus – Gols 2018 (Zweigelt, Blaufränkisch, St. Laurent & Pinot Noir)
 • Salzl Seewinkelhof – Pannoterra 2018 (Zweigelt, Merlot & Cabernet Sauvignon)
 • Kracher – Blend 1 2015 (Zweigelt & Blaufränkisch)

Cuvées Bordeaux-blends:

 • Allacher – Imperium 2019 (Merlot & Cabernet Sauvignon)
 • Christian Haider – Römerschanze 2018 (Cabernet Sauvignon & Merlot)
 • Salzl Seewinkelhof – 3-5-8 Premium 2018 (Merlot & Cabernet Sauvignon)
 • Scheiblhofer – Praittenbrum 2017 (Cabernet Sauvignon & Merlot)
 • Christian Haider – Römerschanze 2015 (Cabernet Sauvignon & Merlot)

Blaufränkisch:

 • Scheiblhofer – Jois 2020
 • Christian Haider – Reserve Ried Neuberg 2019
 • Reunion – Passion 2016 (Mittelburgenland DAC)

St. Laurent:

 • Markus Iro – Ried Herrschaftswald 2021
 • Weingut Neff – Meisterstück 2020
 • Weingut Keringer – Commander 2019

Pinot Noir:

 • Zur Dankbarkeit – Pinot Noir 2019
 • Zur Dankbarkeit – Pinot Noir 2017
 • Zur Dankbarkeit – Pinot Noir 2015

Rot Overig:

 • Scheiblhofer – The Shiraz 2020
 • Weingut Neukamp+Stadler – Nestor Cabernet Franc Ried Kaiserberg 2019
 • Jacqueline Klein – Syrah 2019
 • Christian Haider – Merlot Premium 2019
 • Salzl Seewinkelhof – Cabernet Franc Premium 2018

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word