Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Nieuws NK BLINDPROEVEN, CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2023

Het laatste nieuws over het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT 2023.

1e lustrum NK Blindproeven 

Op zondag 4 juni 2023 vieren we het eerste jubileum van het NK Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, traditiegetrouw in de Ceciliakapel van het Klooster Cenakel, onderdeel van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg. 

NK Blindproeven
Het NK Blindproeven, een initiatief van Nijhuis Consultancy & Services, is het enige proefevenement in Nederland met een internationaal karakter en wordt gekenmerkt door wijnen
én proevers op het hoogste kwaliteitsniveau. Voor de vijfde keer in zes jaar buigen 25 teams met elk 4 proevers zich over 12 wijnen, waarvan ze de herkomst en samenstelling zo gedetailleerd mogelijk moeten bepalen. De vakjury met Charlotte van Zummeren, Magda van der Rijst en juryvoorzitter Fred Nijhuis bepaalt welk team kampioen wordt en Nederland zal vertegenwoordigen tijdens het WK in Frankrijk op zaterdag 14 oktober 2023 bij Château Sainte Roseline in de Provence.
 

Bolgheri 
Deze jubileum editie van het NK Blindproeven verdient uiteraard extra aandacht en daarom worden alle deelnemers die dag niet alleen vergast op een uitdagende wedstrijd, maar ook op een boeiend doorlopend programma met wijnen, wijnaccessoires en andere verrassingen. Daarnaast biedt Nijhuis Consultancy & Services (NCS) alle proevers een exclusieve proeverij aan met wijnen uit Bolgheri, één van de meest beroemde Italiaanse wijnregio’s. 

Om Nederlandse connaisseurs kennis te laten maken met meerdere wijnhuizen uit dit prestigieuze wijngebied, worden in samenwerking met het Consorzio tutela Bolgheri e Bolgheri-Sassicaia DOC vele wijnen gepresenteerd tijdens het doorlopende programma én een exclusieve zittende proeverij. Enkele van de wijnen worden ingebracht door hun importeurs, zoals de Le Serre Nuove dell’Ornellaia door Vinites en Sassiciaia van Tenuta San Guido door Okhuysen i.s.m. Licata (B). Niet eerder waren zoveel wijnen uit deze regio voor zoveel professionele en semi-professionele liefhebbers te proeven, zeker niet in Nederland en evenmin in andere landen.  

Namens het Consorzio is Direttore Riccardo Binda aanwezig en samen met ondergetekende (één van de allereerste wijnschrijvers ter wereld die deze regio bezocht) zal hij ook de zittende proeverij begeleiden. Ook zeer vereerd zijn we met de medewerking van Terry Priem, chef van restaurant STER in Rotterdam. STER serveert niet alleen fine dining, maar biedt haar gasten ook (als enige in Nederland) een extra wijnkaart, specifiek gericht op wijnen uit Bolgheri. Op het NK zal Priem velen verwennen met enkele gerechtjes, mede mogelijk gemaakt door Rungis. 

Partners en vrienden: 
Ook dit jaar mogen we rekenen op de medewerking van diverse partners en vrienden die hetzij daadwerkelijk aanwezig zijn op het NK of het evenement op andere wijzen ondersteunen. Premium partner le Vin en direct stelt niet alleen de hoofdprijs van € 2500,00 ter beschikking, maar zorgt tevens dat Modehuis OGER het winnende team een tenue voor het WK aanmeet en alle deelnemers tijdens de prijsceremonie kunnen proosten met wijn van Le Manzane.  

Le Vin en direct is ook de exclusieve importeur van Grattamacco, één van de allereerste wijnhuizen in de regio Bolgheri. Speciaal voor de lustrum editie van het NK stelt Grattamacco extra prijzen ter beschikking voor medaillewinnaars.

Daarnaast zorgt importeur Activin voor het befaamde Toscaanse water Acqua Panna en SanPellegrino, Arditi voor koffie terwijl er traditiegetrouw wordt geproefd uit Spiegelau glazen, in Nederland gedistribueerd door Bender Foodservice & Equipment. Tijdens de proeverij ‘Bolgheri’ is brood beschikbaar van Bakkerij Carl Siegert.

Er zijn ook prijzen te winnen van Coravin en de Alliance Gastronomique, terwijl onder alle deelnemers exemplaren van “Burp, het andere wijnboek” worden verloot.  

Fotostudio Ingrid Driessen neemt uiteraard de fotoreportage van deze bijzondere dag voor haar rekening en Frank Dorren van AuviMedia voor bewegende beeld. Saskia Schurink ontfermt zich over de wijnen en de studenten van de College de Brink uit Laren (met dank aan de Horeca Vak School Rotterdam).

Speciale aandacht verdienen ook de wijnen van Suadela, een exclusieve serie wijnen gemaakt door enkele van de beroemdste Italiaanse oenologen.

Minstens zo blij zijn we met de aanwezigheid van Catawiki, de veilingsite waar ook de meest uiteenlopende wijnen te koop zijn, een ‘must know’ voor elke serieuze professionele en particuliere wijnliefhebber.  

De bijdragen van al deze partners en vrienden onderstrepen het belang en de unieke positie van het NK Blindproeven in en buiten Nederland. 

Het programma is dit jaar als volgt: 

 • 10.30-11.15 uur: Ontvangst en registratie deelnemers 
 • 11.30-14.00 uur: Wedstrijd NK Blindproeven / CONCOURS LE VIN EN DIRECT  
                                 in de Ceciliakapel  
 • 14:15-15.45 uur: Doorlopend programma in de Wintertuin waar partners van het NK  
                                 hun producten presenteren 
 • 15.45-17.30 uur: Zittende proeverij ‘Bolgheri’ in de Ceciliakapel m.m.v. restaurant STER  
                                Uitsluitend voor deelnemers NK en genodigden.
 • 17.30-18.00 uur: Prijsceremonie 

Het NK Blindproeven is een initiatief van Nijhuis Consultancy & Services, in samenwerking met Le Vin en direct, Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, Horeca Vakschool Rotterdam, Grattamacco, Suadela, Fotostudio Ingrid Driessen, Bender, Catawiki, Restaurant STER en het Consorzio di tutela Bolgheri e Bolgheri Sassicaia DOC. 

Onder de vrienden van het NK Blindproeven dit jaar o.a. OGER, Le Manzane, Arditi Espresso, Rungis, de Alliance Gastronomique, Coravin, Spiegelau&Bender, BURP (the other wine book), S.Pellegrino/Acqua Panna, Carl Siegert (bakkers sinds 1891), Stan Hill (kunstenaar en ontwerper van de Nijhuis trofee) en Bourgondisch Lifestyle.

NCS benadrukt dat het NK Blindproeven de uitgangspunten van ‘Wine in Moderation’ respecteert. Het NK draagt bij aan de positieve benadering van wijn als historisch en cultureel erfgoed, stimuleert bewuste consumptie van kwaliteitswijn en gaat alcoholmisbruik tegen.

Nijhuis Consultancy & Services, Wilhelminastraat 22, 4176 BN Tuil – www.fred-nijhuis.nlfred@fred-nijhuis.nl – +31641165702 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word