Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Colli Berici; Spaans en Frans met een Italiaans accent.

De Veneto is een van de belangrijkste Italiaans wijnregio’s en biedt een enorme variatie aan druiven en wijnen. De meeste aandacht gaat doorgaans uit naar Valpolicella, Soave, Prosecco en Pinot Grigio, maar de Veneto telt ook wijngebieden die minder bekend, maar zeker zo interessant zijn.

Zo vinden we ten zuiden van Vicenza een groep heuvels, de Colli Berici, vernoemd naar de Monte Berico. De streek wordt vooral gekenmerkt door bossen en landbouw, dit laatste inclusief circa 3000 hectare aan wijngaarden, waarvan er 750 ha de DOC Colli Berici vormen. Momenteel is amper 550 ha in productie, goed voor gemiddeld 17.500 hl aan wijn met deze classificatie.

Druiven
In tegenstelling tot andere districten in de Veneto, hier relatief weinig aandacht voor Garganega, Glera, Pinot Grigio, Corvina of Corvinone, maar des te meer voor een Spaanse en enkele Franse druivenrassen. Al zeker 200 jaar geleden bereikte de Garnacha de Colli Berici, zoals Cabernet sauvignon, Cabernet franc en Carmenère dat rond 1900 deden. Dat deze druiven prima gedijen in deze regio blijkt o.a. uit de toekenning van de DOC status voor Colli Berici Cabernet franc, de allereerste voor deze druif in Italie.

De introductie van de historische Bordeaux variëteiten danken we o.a. aan de familie Da Schio die de druiven aan het begin van de 19e eeuw in de regio verspreidde na experimenten met nog veel meer druivenrassen. Omdat DNA-onderzoek in die tijd nog niet bestond en het ook daarom vaak onduidelijk (of onbelangrijk) was welke druif nu precies welke was, werden beide Cabernets, Carmenère en later ook Merlot, regelmatig met elkaar verward. Deze verwarring vinden we ook terug in de regelgeving: als Cabernet op het etiket wordt vermeld, dan mag er sprake zijn van zowel Cabernet franc als Cabernet sauvignon en/of Carmenère.

Al zeker 100 jaar eerder was er in de Colli Berico sprake van de Tai Rosso, een blauwe druif met hetzelfde DNA als de Cannonau, Grenache cq Garnacha. Op zich geen wonder dat de druif ook hier voorkomt, want aan het eind van de 20e eeuw was het de 2e meest aangeplante blauwe druif ter wereld. Waarschijnlijk heeft de Franse variant de Colli Berici bereikt in de tijd dat de kardinalen van Vicenza de Pausen in Avignon bezochten en er altijd wel sprake was van uitwisseling van allerlei producten, inclusief druivenrassen. Een andere verklaring is dat timmerman Nanto hem meegenomen heeft uit Oostenrijk, zoals de bijnaam “uva del marangon” (timmermansdruif) doet vermoeden. Feit is dat de druif zich prima thuis voelt in de Colli Berici, het is er namelijk aangenaam warm en zonnig en niet te nat.

Terroir
Dat milde klimaat onderscheidt de Colli Berici van andere wijndistricten, zo valt hier zelfs minder dan de helft aan neerslag dan in het noorden van de Veneto. Ook de bodem is anders, een tijdens het Eoceen omhooggestuwde zeebodem (inclusief koraalriffen) aangevuld met rode klei en mergel en de nodige vulkanische lagen, maar zonder de vulkanische heuvels zoals we in Soave en zeker in buurregio Colli Euganei aantreffen. De heuvels en vlakten tellen verschillende depressies, holtes en grotten die typisch zijn voor karstkalk. Dat betekent o.a. een prima drainage, hoewel dit soms tot schaarste van bodemwater leidt. Grote verschillen qua expositie, begroeiing, valleien etc. geven de nodige microklimaten een mooie biodiversiteit.

Cultuur en meer
Ook op het gebied van cultuur biedt de Colli Berici genoeg, zoals maar liefst 24 Palladiaanse villa’s (ontworpen door de 16e eeuwse architect Andrea Palladio) en 23 paleizen, sinds 1994 UNESCO werelderfgoed. Eveneens beroemd zijn de vele kalksteengroeven, niet alleen gebruikt voor de opslag van wijn en voedingsmiddelen, maar ook voor de teelt van paddenstoelen. Qua wijn is er genoeg te beleven, met de meeste onder de paraplu van de Colli Berici DOC, met zowel wit als rosé, rood, mousserend en zoet. Een extra vermelding geldt voor de historische subzone Barbarano, daar waar men mooie rode wijnen maakt van 100% Tai Rosso, ook een mousserende.

Consorzio
Het Consorzio Tutela vini Colli Berici e Vicenza vertegenwoordigt > 90% van de totale productie en promoot de wijnen wereldwijd. Zo’n 25% van alle wijnen vindt zijn weg naar o.a. Noord-Europa, Nederland, Zwitserland, België, USA en tot voor kort ook Rusland. Giovanni Ponchia, directeur van het Consorzio leidde de workshop in Tuil in met een korte toelichting via een Zoom-verbinding. Hij vertelde waarom de Colli Berici meer aandacht verdient en hoe de regio zich ontwikkelt met steeds meer biologische wijnbouw, een nieuwe generatie druivenrassen en hernieuw respect voor historische snoeitechnieken zoals de pergola. Gedurende de workshop werd duidelijk dat de regio inderdaad een bijzondere positie inneemt in de Italiaanse wijnwereld met mooi, rijpe Bordeaux blends met extra aandacht voor de Cabernet franc en Carmenere en hun eigen stijl Grenache/Tai Rosso.

Producenten
Tot de bekendste wijnhuizen uit de Colli Berici behoren o.a. Inama en Dal Maso, waarvan enkele wijnen regelmatig hoge beoordelingen krijgen in nationale en internationale wijngidsen. Luca Maroni is een groot liefhebber van rijke wijnen met veel restzoet in prestigieuze, zware flessen en Cielo e Terra bedient hem (en zowel de Scandinavische als de Aziatische markt) wat dat betreft op zijn wenken, getuige de 98 punten die hun Gran Bericanto werden toegekend. Tijdens de workshop niet alleen aandacht voor deze beroemde wijnen maar ook waardering voor wijnen met een lichtere, fruitige structuur en een hoog doordrinkbaarheidsgehalte. Een deel van deze wijnen bleek gebaseerd op de Tai Rosso, de grenache die hier mooi rijpt en vriendelijke wijnen geeft voor iedereen en alledag.

Tijdens de workshop werden wijnen geproefd van: Cà Basso, Cantina Mattiello, Cavazza, Cielo e Terra, Collis Decanto, Costalunga, Dal Maso, Gianni Tessari, Inama, Pegoraro, Piovene Porto Godi en Corte Moschina.

Voor meer informatie over de wijnen uit de Colli Berici: Consorzio Tutela Vini DOC Colli Berici e Vicenza (bevidoc.it)

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word