Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Rocca di Montegrossi

Met een zekere regelmaat vraagt Marco Ricasoli Firidolfi of ik de wijnen van zijn domein Rocca di Montegrossi wil proeven. Omdat verschillende van zijn wijnen me meestal erg goed bevallen, doe ik dat doorgaans met genoegen. 

Familie
Ricasoli is een beroemde naam in Toscane en onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis wijnen in de regio. Geremia, de stamvader van de Ricasoli-Firidolfi dynastie, bouwde het kasteel Rocca de Montegrossi in de 7e eeuw. In de loop van de eeuwen was het domein het strijdtoneel van diverse veldslagen en het kasteel regelmatig beschadigd en herbouwd. De familie is uiteraard ook beroemd als eigenaar van het Castello di Brolio, dat al rond 1600 wijn exporteerde naar o.a. Amsterdam. Hier legde Bettino Ricasoli rond 1872 zijn visie vast op de samenstelling van Chianti, later de basis voor de DOC en DOCG-reglementen van Chianti.

Respect
Marco Ricasoli-Firidolfi werd in 1966 geboren, hetzelfde jaar waarin zijn vader Alberto de San Marcellino-wijngaard aanplantte bij Rocca di Montegrossi in Monti, behorende tot de gemeente Gaiole in Chianti. In 1994 neemt Marco de leiding van het familiedomein over en bouwt hij een reputatie op als producent van kwaliteitswijnen met respect voor traditie en natuur. Men werkt zo duurzaam mogelijk, o.a. door gebruik te maken van zonnepanelen een systeem om regenwater te gebruiken in plaats van drinkwater. Sinds 2011 zijn de wijnen biologisch gecertificeerd.

Van de 100 hectare zijn er 20 beplant met Sangiovese en kleinere delen Merlot, Canaiolo, Colorino, Cabernet sauvignon, Pugnitello en Malvasia Bianca del Chianti. Nog eens 20 zijn olijfgaarden en de rest is bos. De variatie aan druivenrassen zorgt dat Rocca di Montegrossi diverse wijnen op de markt kan brengen, variërend van een levendige rose, tot een weelderige Vin Santo. De kern van het assortiment wordt gevormd door de klassieke Chianti Classico, de “Cru” San Marcellino (Gran Selezione) en de meer internationale Geremia, een blend van Merlot en Cabernet sauvignon. In de beste jaren maakt Marco ook zijn ‘Ridolfo’ van gelijke delen Cabernet sauvignon en Pugnitello. Deze laatste wijn wordt uitsluitend in magnum en jeroboam op de markt gebracht.

Geproefd:

Chianti Classico DOCG 2022
Een licht gekleurde, rassige wijn, heel opwekkend door een frisse zuurgraad die om eten ( met een vetje’ vraagt. 

San Marcellino, Chianti Classico Gran Selezione, 2019
Nog onrustig en onwillig oom nu al geproefd te worden. De structuur is prima, net als de balans, hoewel nog veel te jong.
Gun hem minimaal 1 tot 3 jaar om zich te ontwikkelen tot een wijn met veel smaak en een mooie complexiteit. 

San Marcellino, Chianti Classico Gran Selezione, 2016
In deze wijn is alles te proeven wat een goede Chianti Classico zo mooi maakt. Spanning, body en veel lengte. De wijn is evenwichtig, vullend en lang en geeft je visioenen van een goed gevuld glas bij topkwaliteit gerechten. Voorbeeldig!

Geremia, Toscana IGT, 2019
Een wijn met een mondiaal karakter, breed en rijk aan rijp donker fruit en impressies van toost en tabak. Nog jeugdig en vraagt nog wat geduld.

Geremia, Toscana IGT, 2017
Vergelijkbare tonen van donker fruit en hout, maar wat rijper en met wat meer tannine. Net als de 2019 een meer moderne wijn die qua stijl een groot publiek zal aanspreken.

Mijn persoonlijke voorkeur gaat vrijwel altijd uit naar de San Marcellino, al jaren in mijn top tien van beste Chianti Classico’s tijdens de jaarlijkse primeur proeverijen.

Ik hem overigens ergens nog een magnum Ridolfo 2016 liggen, maar die wacht op ‘het juiste’ moment om gedeeld te worden met enkele liefhebbers. Wellicht dat ik daar later nog eens over schrijf.

Voor meer informatie: Rocca di Montegrossi

De wijnen van Rocca di Montegrossi worden in Nederland gedistribueerd door: Eck en Maurick

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word