Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Regina Ribelle, door Guus van Otterloo

Voor het tweede jaar op rij reis ik namens NCS naar San Gimignano voor de ‘Regina Ribelle’, de presentatie van 2024, de laatste oogst. Dit evenement, voor pers en wijnprofessionals, ter promotie van Vernaccia di San Gimignano, de enige witte DOCG in Toscane. In de grote plas rode wijn die Toscane maakt, is vernaccia een vreemde eend, vandaar de naam Regina Ribelle, ‘rebelse koningin’.

80 wijnen
De grote overzichtsproeverij die ik voorgeschoteld kreeg, omvatte ruim 80 wijnen, waarvan zo’n 50 uit 2024 en 25 riserva’s uit 2023. Beide jaargangen verschillen flink van karakter.

2024
Een relatief koel en nat jaar: veel jonge wijnen hebben een goede balans tussen fruit en zuren. Mij bevielen de ‘24ers van o.a. Abbazia Monte Oliveto, Fattoria di Fugnano, Poggio Alloro, Il Palagione en Palagetto. Dit zijn zuivere, frisse en fruitrijke wijnen voor consumptie binnen twee tot drie jaar. Mijn topfavoriet is Suavis 2024 van Mormoraia.

2023
Een jaar dat juist warm en droog was en, op een paar uitzonderingen na, veel riserva’s leverde die tamelijk mat overkwamen. Twee zéér positieve uitzonderingen zijn, opnieuw Mormoraia, nu met de cuvee Ostrea, en opnieuw Fattoria di Fugnano met hun Donna Gina. Beide wijnen hebben een goede structuur, goed geïntegreerde zuren en duidelijk meer inhoud dan de ‘annata’s.

Ouder
Tenslotte kwamen er wat oudere wijnen op tafel; gelukkig, want vernaccia laat juist met wat rijping zien wat zij echt kan. Hier zijn mijn favorieten cuvees de Mareterra 2020 van Casa Lucii en alweer een wijn van Mormoraia: de Antalis 2022. De primaire tonen zijn bij deze wijnen omgezet in venkel, amandel en honing. Het zijn fijne, gastronomisch goed inzetbare wijnen.

De grond doorgrond
Natuurlijk is twee jaar op rij, twee dagen kijken, luisteren en proeven onvoldoende om de DOCG van San Gimignano echt te doorgronden, ik pretendeer dat ook niet te doen. Wel vallen steeds meer dingen op hun plek en één daarvan is dat ik begrijp dat vernaccia misschien wel haar beste resultaat geeft op lichte zandgrond, zeker als die veel fossiele schelpen, dus kalk, bevat. 

Enologo Mirko Nicolai

Op deze reis bezocht ik drie, totaal verschillende, producenten, resp. Collemucioli, Mormoraia en Terruzzi.

Collemucioli
Een oud bedrijf van de familie Mugnaini. Zij bezitten 15 ha. wijngaard waarvan
7 ha. witte druiven (vernaccia en chardonnay) en 8 ha. rode (sangiovese en merlot). De wijnen zijn biologisch, eerlijk en zuiver. De totale productie aan Vernaccia is minder dan 8000 flessen.

Mormoraia
Een bedrijf van een andere orde. Begin jaren ’80 werd dit domein in vervallen staat gekocht door de Toscaanse familie Passoni, die niet alleen 30 ha wijngaard aanplantte, maar er ook een luxe hotel-restaurant neerzette. Sinds 2003 is André Passoni de bedrijfsleider. Hij streeft in alles naar perfectie en dat gaat in dit soort situaties lang niet altijd goed. Over het hotel kan ik niet oordelen, maar gelukkig zijn het restaurant, en meer nog de wijnen, van hoog niveau, biologisch bovendien. Verantwoordelijk voor de wijnen is Mirko Nicolai, al meer dan 15 jaar de wijnmaker van Mormoraia.
U begrijpt: ik ben fan en mocht u interesse hebben: er is géén importeur voor Nederland.

Teruzzi
Tenslotte bezocht ik Teruzzi, een bedrijf dat ooit onder de vlag van Campari viel en groot is; jaarlijks maakt men 800.000 flessen. De volledig geautomatiseerde, of beter gerobotiseerde bottellijn verwerkt 8000 flessen per uur. Daarin worden de wijnen gefilterd, afgevuld, gekurkt, geëtiketteerd en verpakt. Fascinerend om te zien, maar ver weg van ambachtelijk wijn maken. Bij wijnbedrijven op deze schaal laat de kwaliteit nog wel eens te wensen over, maar dat valt bij Teruzzi mee. De vernaccia’s zijn ‘gewoon goed’ en de riserva’s kunnen zelfs rijpen. Bij een verticale proeverij stonden 2020 en 2019, maar ook 2016 en 2015 nog recht overeind. Prima voor een volumeproducent!

Gala
Regina Ribelle eindigt altijd met een galadiner, dit jaar voor het eerst op de Piazza del Duomo.

Op deze historische locatie bezorgde Chef Gaetano Trovato**, bijgestaan door zijn team en 15 sommeliers, de 120 genodigden een mooie avond. Zelfs de koude wind kon de pret niet drukken: de organisatie had voor witte dekens met goudkleurige opdruk ‘Regina Ribelle’ gezorgd… 

Home – Consorzio del Vino Vernaccia di San Gimignano

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word