Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Vini ad Arte 2025, door Wessel van Geffen

Vini ad Arte 2025

Het Consorzio Vini di Romagna organiseerde dit jaar de 20ste editie van Vini Ad Arte in Villa Abbondanzi te Faenza, met een goedgevuld programma waarin verschillende aspecten van de wijnbouw in Romagna uitgebreid aan bod kwamen.

Bij de eerste proeverijen stonden de druivenrassen sangiovese en albana centraal, inclusief de bijbehorende regelgeving en relevante informatie over de belangrijke herkomstgebieden. Dit jaar speciale aandacht voor de subzone Modigliana en het in kaart brengen van de regio door Alessandro Masnaghetti. Bijzonder was ook de masterclass “Vecchie annate” met wijnen tot aan de oogst van 1985. Genoeg referentiekader dus om een duidelijk beeld te vormen over deze nog altijd relatief onbekende en ondergewaardeerde regio.

Albana, sangiovese en meer
Tijdens een bezoek aan Casa Spadoni werden wijnen uit Romagna geschonken die juist niet gemaakt zijn van de sangiovese en albana, zoals de rebola, uva longanesi, pagadebit en cagnina. Zeer interessant om antwoorden te krijgen op vragen als:

  • Welke druif of druiven zitten er in deze wijn?
  • Hoe is de wijn opgevoed?
  • Moet ik dit nu drinken of laten liggen?

De meeste wijnen in Romagna zijn bedoeld om jong te drinken, zowel de witte als de rode. Daarom gebruiken veel wijnmakers allerlei technieken om oxidatie te vermijden en zo de wijn fris, levendig en fruitig te houden. RVS en betonnen vaten met epoxycoating worden dan ook het meest genoemd voor het maken van zowel rode als witte wijnen. Traditioneel is de vinificatie van sangiovese als ‘whole bunch’, met een aanzienlijke kans op een grovere tanninestructuur en daarmee een erg stevig, drogend mondgevoel. Steeds meer wijnhuizen hanteren echter alternatieve technieken, wat de wijnen soepeler maakt zonder dat ze aan structuur verliezen.

Exclusief
Een deel van de wijnen kun je ‘exclusiever’ noemen, wijnen die gebaat zijn bij de nodige flesrijping en na enkele jaren alleen maar mooier worden. Het gaat hier vooral over de Romagna Sangiovese Superiore, uit een specifieke sub-zone en/of Riserva’s, waarvoor geldt dat de wijn pas vanaf 1 december in het opvolgende jaar van het oogstjaar op de markt mag komen. In de praktijk gebeurt dit vaak nog later en krijgen ze zo’n twee tot drie jaar rijping mee, waarvan een groot deel in houten vaten, soms barriques, soms grotere. Ook de albana krijgt hier en daar een bijzondere opvoeding. Zo maakt Tre Monti een Romagna DOCG Albana secco die gefermenteerd en gerijpt wordt op Georgische amfora ook wel bekend als: kvevri. Deze techniek geeft een albana met veel structuur en juist wat geoxideerde aroma’s. Ondanks dat deze techniek niet de norm is voor de vaak fruitige en frisse albana, is deze stijl bijzonder aangenaam.

Jong
Ook dit jaar bleek dat veel wijnen het best tot hun recht komen als ze jong worden genoten. Wat ze eveneens gemeen hebben, is dat ze uitstekend combineren met eten! De witte wijnen, met hun frisse, levendige karakter, en de rode wijnen, vol rood fruit en structuur, zijn uiterst geschikt voor de gastronomie. Bovendien biedt de regio een intrigerende diversiteit aan druiven, terroir en een mooie variatie aan karakteristieke wijnen waarin de persoonlijkheid van de wijnmakers weerspiegelt. Juist daarom lag de nadruk tijdens Vini ad Arte niet alleen op technische en theoretische aspecten, maar was er veel ruimte voor de diversiteit aan visies, verhalen en keuzes van de wijnmakers.

Persoonlijke favorieten:

  1. La Collina del Tesoro, Romagna Albana DOCG Secco, 2024 (Predappio)
  2. Fattoria Nicolucci, Vigna del Generale, Romagna Sangiovese Superiore Riserva DOC, 2012 en 2013 (Imola)
  3. Giovanna Madonia, Neblina, Romagna Albana Secco DOCG, 2024 (Bertinoro).
  4. Villa papiano, Vigna Beccaccia, Romagna Sangiovese Modigliana DOC, 2022 (Modigliano)
  5. Fattoria Zerbina, Bianco di Ceparano, Romagna Albana Secco DOCG, 2024 (Marzeno).
  6. Fattoria Zerbina, Pietramora, Romagna Sangiovese Superiore Riserva DOC, 1985 (Marzeno).
  7. Ronchi di Castelluccio, Ronco dei Ciliegi, Romagna Sangiovese Modigliana Riserva DOC, 2020 (Modigliano).
  8. Tre Monti, Campo di Mezzo, Romagna Sangiovese Superiore DOC, 2024 (Serra).
  9. SanPatrignano, Jaminia, Rimini Rebola Secco DOC, 2024 (Coriano).
  10. SanPatrignano, ‘78, Cabernet Franc Rubicone IGT, 2022 (Coriano).

Met dank aan het Consorzio Vini di Romagna 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word