Primum Familiae Vini

PFV PRIMUM FAMILIAE VINI naar Nederland!  PFV logo

In 1991 besloten Robert Drouhin en Miguel Torres om samen te werken met enkele collega’s, uitsluitend toonaangevende particuliere wijnbedrijven met wie ze ervaringen, inzichten en oplossingen voor gedeelde uitdagingen konden delen.

Het resultaat was de Primum Familiae Vini, op dit moment gevormd door de families Antinori, Joseph Drouhin, Egon Müller Scharzhof, Hugel, Torres, Château Mouton Rothschild, Perrin, Vega Sicilia, Tenuta San Guido, Symington en Pol Roger.

Op persoonlijke titel heb ik de Primum Familiae Vini bereid gevonden naar Nederland te komen voor een exclusieve proeverij ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Nederlandse Gilde van Sommeliers. Een unieke gelegenheid, want proeverijen van de Primum Familiae Vini vinden sporadisch plaats en uitsluitend op bijzondere momenten en locaties.

Maandag 29 februari 2016 presenteert de Primum Familiae Vini valuas 2 verschillende van hun beste wijnen in Restaurant Valuas in Venlo, waar de gebroeders Swaghoven voor de juiste ambiance (incl. bijpassende lunch) zullen zorgen. Meer informatie volgt via het NGS.

http://www.pfv.org/en/

www.sommeliers.nl/

 20150315_161542

Posted in Geen categorie | Comments Off

La Castellina

4La Castellina
Toscaans met een internationaal accent

Cinzia Luxardo ken ik al heel wat jaartjes vanwege haar PR-activiteiten in de Italiaanse wijnwereld. Een tijdje geleden verzocht ze me enkele wijnen van het Toscaanse wijnhuis La Castellina te proeven. Ik deed dit met genoegen, al was het alleen maar uit nieuwsgierigheid. Ik wil namelijk graag weten wat er nog meer gemaakt wordt in de Toscaanse heuvels naast hetgeen ik jaarlijks o.a. tijdens de Anteprima week of de Vinitaly kan proeven. Continue reading

Posted in Geen categorie | Comments Off

It’s wine Jim, but not as we know it

allemaalWe kennen (vrijwel) allemaal de Nebbiolo als druif voor Barolo, een rassige Sauvignon Blanc uit Marlborough of strakke Cabernet Franc uit Saumur. Velen weten dat de Corvina één van de sidewaysbelangrijkste druiven is voor een Valpolicella, dat Merlot populair is in Bulgarije en deze druif sinds Sideways een ‘vitis non grata’ in Californië is. Ook wordt ons geleerd dat de beste wijnen uit één oogstjaar komen, sherry een versterkte wijn is, dat Lambrusco slecht, zoet en paars is en dat witte wijn wit is.

andersMaar wat blijkt als je iets verder kijkt dan je neus lang is? Er is een hele wijnwereld vol verrassende wijnen van onbekende druivensoorten en bekende druivensoorten die zich in een Gewoononverwachte hoedanigheid presenteren. Wie proeft bijvoorbeeld wel eens een sprankelende Barbera, mousserende witte Nebbiolo, zoete Sauvignon Blanc, een oranje witte wijn, een Cabernet in Amarone stijl of onversterkte ‘sherry’? Continue reading

Posted in Geen categorie | Comments Off

Masnaghetti Maps

Masnaghetti Maps Alessandro Masnaghetti is een zeer gewaardeerde Italiaanse collega van me.  Ik heb zeer veel respect voor hem, want hij is één van de weinigen die geen gratis-lunch-diner-reis-verblijf-en wijn-gedrag vertoont en niet getekend is door commerciële belangen, ego’s of frustraties. Continue reading

Posted in Geen categorie | Comments Off