Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Dagen
Uren
Minuten
Seconden
0
GEEN PLAATSEN MEER BESCHIKBAAR

Vijfde editie

Het Nederlands Kampioenschap blindproeven viert op zondag 04 juni 2023 haar eerste lustrum. Het NK draagt de naam CONCOURS LE VIN EN DIRECT, verwijzend naar de samenwerking met de gelijknamige wijnimporteur die zich van 2019 tot en met 2024 verbonden heeft aan het NK en als premium partner o.a. de hoofdprijs ter beschikking stelt.

In overleg met Le Vin en direct is die hoofdprijs voor de komende jaren op maar liefst € 2500,00 vastgesteld, een unicum in Nederland. Deze concrete geldprijs is in meerdere opzichten een extra stimulans, maar vooral bedoeld om deelname aan het WK in Frankrijk mogelijk te maken. Om deze reden wordt de hoofdprijs dan ook alleen toegekend aan het team dat Nederland ook daadwerkelijk vertegenwoordigt op het WK.

Ook voor de ‘reserve kampioenen’ die op de tweede en derde plaats eindigen zullen aantrekkelijke prijzen worden uitgereikt. Daarnaast mogen alle aanwezigen zich verheugen op een boeiende wedstrijd, interessante nevenactiviteiten, een culinair intermezzo en andere aangename verrassingen.

Nieuw is de exclusieve proeverij met wijnen uit
één van de belangrijkste Italiaanse wijnregio’s. Nadere informatie hieromtrent volgt binnenkort.
Deze extra, zittende, proeverij zal plaatsvinden in de Ceciliakapel, tussen het doorlopende programma en de prijsuitreiking.
Vanwege deze extra proeverij wordt de aanvang van de wedstrijd vervroegd naar 11.00 uur. 

Vast staat dat team Halfdroog, de kampioenen van 2022, zullen hun titel met verve zullen verdedigen. Ook nieuw is de voorrang voor teams uit de top 10 van 2022 (voor een overzicht, klik hier) bij de inschrijving voor het NK 2023. Voor hen is tot 01-11-2022 een plaats gereserveerd.
In totaal kunnen er slechts 25 teams deelnemen en inmiddels zijn alle plaatsen vergeven.

Het Concours Le Vin en direct vindt ook in 2023 plaats in de Ceciliakapel van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg.

Het NK Blindproeven is een exclusief initiatief van Nijhuis Consultancy & Services en heeft tot doel het selecteren van het team dat Nederland vertegenwoordigt op het WK in Frankrijk, georganiseerd door La Revue du vin de France.

Het Nederlands Kampioenschap Blindproeven is een initiatief van Nijhuis Consultancy & Services (NCS) en heeft als primaire doel de selectie van het team dat Nederland zal vertegenwoordigen op het WK blindproeven, een initiatief van La Revue du vin de France (RVF).

RVF heeft Nijhuis Consultancy & Services hiervoor in 2018 de exclusieve rechten gegeven en de vorm en inhoud van het NK komen dan ook overeen met die van het WK. Het NK is een jaarlijks terugkerend evenement waarmee NCS tevens wil bijdragen aan het verbeteren van het kennis- en ervaringsniveau van professionele en particuliere wijnproevers in Nederland, het imago van wijnproeven en verantwoord alcoholgebruik in het algemeen.

Premium partner
Wijnimporteur Le Vin en direct uit Delden, zal tot en met 2024 als premium partner van het evenement optreden en de hoofdprijs voor haar rekening nemen. Het NK blindproeven wordt daarom met ingang van 2019 gepresenteerd onder de naam CONCOURS LE VIN EN DIRECT, met Nijhuis Consultancy & Services als exclusieve organisator en als aanvullende titel: ‘de strijd om de Nijhuis wisseltrofee’ (een kunstwerk ontworpen door Stan Hill).

Supporting partners
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten in Soesterberg is andere – en minstens zo belangrijke – partner. Als toplocatie staat zij garant voor de ambiance én service die volledig aansluiten op de essentie van het NK. Net als op het WK, wordt er geproefd uit Definition-glazen van Spiegelau. De inzet van deze glazen wordt mede mogelijk gemaakt door de importeur van Spiegelau in Nederland, Bender Foodservice Equipment.   

Door meerjarige afspraken met deze partners krijgt het NK blindproeven de komende jaren een vaste plaats én een vast moment op de Nederlandse proefagenda: telkens op de laatste zondag van mei (tenzij er sprake is van een nationale feestdag).

Ook Fotostudio Ingrid Driessen heeft haar medewerking aan het NK weer bevestigd en zal tijdens de volgende edities de fotoreportages voor haar rekening nemen.

Daarnaast borgen ook diverse andere partners de continuïteit van toekomstige edities.

Le Vin en direct
Le Vin en direct uit Delden is importeur van enkele van de meest gerenommeerde wijnhuizen ter wereld en verzorgt o.a. de exclusieve distributie in Nederland van Poggio di Sotto, Grattamacco, Franz Hirtzberger, Romano Dal Forno, Masseto, Pingus, Vega Sicilia en Domaine de la Romanée-Conti. Henk Maas, eigenaar van Le Vin en direct, vierde in 2018 het 25-jarig bestaan van het door hem opgerichte bedrijf met een reeks uiterst exclusieve proeverijen. De meerjarige samenwerking met NCS toont aan dat Le Vin en direct ook de komende jaren zeer actief zal blijven op het gebied van evenementen die bijdragen aan de toename van wijnkennis, -ervaring en -beleving in Nederland.

Op deze site regelmatig meer nieuws over de ondersteunende activiteiten van Le Vin en direct tijdens het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven.

Kontakt der Kontinenten
René Giel, directeur van Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten, is enthousiast over de samenwerking met NCS, zeker gezien de overeenkomsten van de niet-commerciële doelstellingen van het NK blindproeven en de ideologie achter deze bijzondere ontmoetingsplaats.

NCS
Fred Nijhuis, Your Favorite Dutch Wine Writer, is oprichter en eigenaar van het familiebedrijf Nijhuis Consultancy & Services (NCS).  Nijhuis is ruim 30 jaar zelfstandig en onafhankelijk wijnschrijver en verzorgt naast publicaties in toonaangevende media, ook tailor-made presentaties, proeverijen, trainingen, opleidingen en workshops op het gebied van wijn en gastronomie voor particulieren en professionals.

NK Blindproeven
Nederland telt diverse wijncompetities, maar het NK Blindproeven is sinds 2018 de enige blindproefwedstrijd voor teams met een internationaal karakter. 

Wat:
Vijfde editie Nederlands Kampioenschap Blindproeven.

Wanneer:
Zondagmiddag 04 juni 2023.

Waar:
Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten
Amersfoortsestraat 20, 3769 AS Soesterberg

Voor wie:
Voor elke liefhebber- en kenner van wijn die de uitdaging durft aan te gaan.
Het NK is (net als het WK) een wedstrijd voor teams van 4 proevers, desgewenst aangevuld met een coach.

Inschrijvingen:
Via de aanmeldingspagina op deze site.

Kosten:
€ 45.- per proever, € 25,00 voor een coach.

Overige voorwaarden en regels:
Zie het wedstrijdreglement op deze site.