Een middag met Vinissimo

Met eigenaresse Daniela Menapace als stralend middelpunt, presenteerde Vinissimo uit Nieuwstadt haar assortiment tijdens een proeverij in ‘ de Winselerhof’ te Landgraaf.

Verschillende producenten waren naar Zuid-Limburg gekomen om er hun wijnen te presenteren en na afloop te genieten van een uitgebreid buffet verzorgd door de equipe van restaurant Pirandello.  Tot de hoogtepunten behoorden de wijnen van San Patrignano, Viviani, Feudo Antico, Inama, Cantina Terlano, Cascina Gilli en Germano Ettore.

San Patrignano
Geen traditioneel familiebedrijf, geen aan de beurs genoteerde onderneming of het speeltje van een puissant rijke liefhebber, maar een initiatief van Vincenzo Muccioli om ontspoorde mensen weer een zinvol bestaan te geven. Sinds 1978 heeft San Patrignano ruim 18.000 mensen opgevangen en begeleid; kostenloos, zij het in ruil voor werk. In drie centra (in Emilia-Romagna, Alto Adige en Toscane) werken mensen niet alleen aan hun (bijvoorbeeld) verslavingsproblemen, maar ook aan de veelal agrarische producten die San Patrignano op de markt brengt.
Het bedrijf maakt ook wijn, bijgestaan door de fameuze consultant Riccardo Cotarella, die hier overigens geen financiële vergoeding voor wil en krijgt.

Stefano Bariani voorzag de wijnen van commentaar en kreeg vooral veel lovende woorden te horen over de
Avi, een Sangiovese di Romagna Riserva uit 2006. Een prachtige wijn met diepgang en lengte, het ranke pure fruit van de Sangiovese, de juiste houtinbreng en stevige, maar rijpe tannine; een voorname eetwijn met karakter en mooie typiciteit.

Inama
Stefano Inama wordt niet door iedereen ervaren als de meest, bescheiden, subtiele of makkelijkste man en in zijn wijnen weerspiegelt niet alleen de terroir en de typiciteit van de druiven, maar ook dit eigenzinnige karakter. Uitdagend, boeiend en vooraal heel erg goed zijn de wijnen die nimmer in een ‘gewoon’ hokje passen.
Zijn Vulcaia Fumé toont de kenmerken van de sauvignon, maar dan aangevuld met mineralen, een forse dosis hout, veel concentraat en een enorme lengte. De Vigneti di Foscarini 2008 en de Vigneto du Lot 2009 zijn evenmin te vergelijken met een reguliere Soave. Hun kracht, spanning, finesse en lengte doen ze ver uitstijgen boven het normale niveau van de gemiddelde  Soave en toont onomstotelijk aan welk potentieel de streek heeft. Bij Inama geen niemendalletjes zonder persoonlijkheid, maar eigenwijze wijnen met veel karakter en eetwijnen bij uitstek.

Viviani
De Valpolicella’s, Amarone en Recioto van Viniani genieten een uitstekende reputatie. Een fraaie fruitexpressie, mooie terroirtoets en zorgvuldig houtgebruik zijn de basis voor een reeks  succesvolle wijnen, modern gestileerd maar met behoud van elegantie en een authenticiteit.
De Amarone Valpolicella Classico Casa dei Bepi behoort steevast tot de beste uit de streek en de geserveerde 2003 is weliswaar niet de meest complexe van de afgelopen jaren, maar in meerdere opzichten een fraaie wijn.

Cascina Gilli
Het was erg prettig kennismaken met Chiara Martinotti
wiens expertise, inzet en enthousiasme erg aanstekelijk werken. Prachtig bleek haar Freisa d’Asti, Vigna del Forno, 2008; een wijn vol sappig fruit, rijpe bosaardbeitjes, fraaie kruidige accenten en veel finesse. Een uitnodigende wijn waarin zon, fruit en plezier daadwerkelijk te ruiken en te proeven zijn; heerlijk en zeer betaalbaar!

Feudo Antico
Andrea di Fabio verhaalde over de bijzonderheden
van dit domein uit de Abruzzen, waar de Trebbiano en Montepulciano de belangrijkste druiven zijn. Opvallend genoeg onderscheidde Feudo Antico zich tijdens deze proeverij vooral met hun Tullum Pecorino 2009 en Tullum Passerina 2010, wijnen van twee andere autochtone druiven die aantonen dat de Abruzzen nog meer te bieden heeft.

Germano Ettore    
Barolo is en blijft een absolute topper, mits terroir en druif gerespecteerd worden natuurlijk. In de Barolo ‘Prapo’ 2005 is zo’n wijn waarin alles op de juiste wijze bij elkaar komt. Mooie fruitexpressie van de nebbiolo met viooltjes, rozen en fijn rood fruit, een uitgebalanceerde houtinbreng en een stevige maar zoete, rijpe tanninestructuur. Complex en elegant zoals een barolo hoort te zijn. Een compliment, zeker omdat 2005 niet groots jaar bekend staat. Deze Prapo bewijst dat er fraaie uitzonderingen zijn.

Dit bericht is geplaatst in 2011, Archief, november. Bookmark de permalink.

Geef een reactie