Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Onbekend Italië

Een tijdje geleden mocht ik weer een les verzorgen voor het Wijninstituut in het kader van hun leergang “Werken met wijn”. Om de cursisten eens iets anders te laten proeven dan anderen vaak laten doen, koos ik voor het thema “Onbekend Italië”. Aan de hand van twaalf wijnen werd kennis gemaakt met diverse onbekende druivenrassen en DOP’s.
Afbeelding3

Uiteraard werd stilgestaan bij het feit dat Italië misschien wel 1000 verschillende (merendeels eigen) druivenrassen telt, waarvan velen inmiddels zijn geregistreerd en opgenomen in het “Registro nazionale delle varieta di vite” van het Ministero delle Politiche Agricole, Alimentari e Forestali.
Ook werd aandacht besteed aan de verhoudingen tussen de 408 DOP’s en dan vooral de grootste t.o.v. de kleinste, waarvan enkelen slechts 1 ha ‘groot’ zijn.

Onder de geproefde wijnen verschillende die niet in Nederland verkrijgbaar zijn en speciaal voor deze workshop in Italië werden verzameld. In dit kader mag de medewerking van PR-consultant Riccardo Gabriele niet onvermeld blijven. Hij en enkele van zijn relaties bleken buitengewoon behulpzaam. Ook Emilia-Romagna specialist Erik Kooijmans (Bologna Foods) droeg in belangrijke mate bij aan het succes van de avond.

Mede dankzij hen proefden we:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Spread the word