Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

De Nebbiolo is één van de meest intrigerende edele Italiaanse druivenrassen. Hij is basis voor vele befaamde wijnen, zoals die uit Barolo, Barbaresco, Valtellina en Gattinara, maar ook voor prachtige uit iets minder bekende DOP’s zoals Carema, Boca en Ghemme.

Omdat de druif een variatie aan wijnen biedt die velen nog onbekend is en er allerlei ‘onzuiverheden’ over de druif worden verspreid, organiseerde Nijhuis Consultancy & Services een driedelige workshop over de druif en zijn wijnen. Deelnemers leerden alle aspecten van de nebbiolo kennen en proefden een groot aantal, zorgvuldig geselecteerde wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. Plaats van handeling was restaurant ‘Eten en drinken’ in Geldermalsen, waar de cursisten (ondanks een grootschalige stroomuitval in de regio en soms barre weersomstandigheden) genoten van een grote reeks wijnen.

 

De eerste avond stond in het teken van nebbiolo’s uit Alto Piemonte en de rest van de wereld, met wijnen van o.a. Antoniotti, Barbaglia, Cantalupo, Garrone, Ioppa, le Piane, Montecavallo, Paridechiovini, Sella en Travaglini, aangevuld met die van Steenberg, L.A. Cetto en Barboursville.

Hoe fraai de nebbiolo’s uit Valtellina kunnen zijn, bleek tijdens de tweede avond. Werkelijk fantastische wijnen van o.a. Arpepe, Bettini, Caven, Conti Sertolis Salis, la Perla, la Spia, Mamete Prevostini, Marco Triacca, Marsetti, Nera, Negri, Plozza, Rainoldi en Rivetti werden geproefd en ze  dwongen veel respect af.

Ook was er bewondering voor veel wijnen die de derde avond werden geserveerd, waaronder die van Elvio Cogno, Pio Cesare, Elio Grasso, Adriano Marco e Vittorio, Tenute Cisa Asinari dei Marchesi di Gresy, Fontanafredda, Franco Conterno, Cordero di Montezemolo, Ascheri, Albino Rocca, Bruno Rocca, Giacomo Fenocchio en Parusso.

Speciaal voor hen die de eerste editie van de workshop nebbiolo hebben moeten missen, wordt er een tweede workshop georganiseerd, wederom drie avonden en met wijnen op hetzelfde hoge kwaliteitsniveau.

Voor meer informatie:
zie Agenda en elders in de rubriek Workshops van deze website.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest