Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Om een einde te maken aan alle misverstanden, onwetendheid en onwaarheden die Amarone ten deel vallen, organiseerde Nijhuis Consultancy & Services een tweetal driedelige workshops over dit relatief nieuwe fenomeen uit de Italiaanse wijnwereld.

Hoewel de eerste Amarone pas in 1938 werd gemaakt, geniet deze bijzondere wijn inmiddels het predikaat ‘icoon’ en is hij niet meer weg te denken uit de top onder de Italiaanse wijnen. Tijdens de workshops werden velen wijnen geproefd, uiteraard ook de legendarische van wijnhuizen als Bertani, Quintarelli en Dal Forno.

In restaurant Ross Lovell te Rijsoord verzamelden een selecte groep particuliere en professionele liefhebbers zich onlangs om er uitgebreid kennis te maken met de geschiedenis, druivenrassen en de achtergronden van Amarone. Bijna 50 wijnen werden er geproefd en ze toonden onomstotelijk aan hoe divers het begrip is. Theorie en praktijk gingen hand in hand en uiteraard was er de nodige aandacht voor alle bla bla en aperte nonsens rond Amarone, zoals enige tijd geleden te zien was in een TV-show van een niet nader te noemen man met bijzondere snor.

Vereerd en blij waren de deelnemers met de aanwezigheid van Andrea Lonardi, hoofd wijnmaker van de Bertani Groep. Op de laatste avond ging hij in op de vinificatie van Amarone, waarbij belangrijke verschillen werden vastgesteld met de productie van ‘normale’ rode wijnen.
Tot de selectie wijnen behoorden die van Roccolo Grassi, Masi, Musella, Zonin, Torre d’Orti Cavalchina, Pieropan, Tenuta Sant’Antonio, Venturini, Zenato, Fidora, Zymè, Nicolis, Tommasi, Tedeschi, Brunelli, Monte Faustino/Fornaser, Viviani, Guerrieri Rizzardi, Le Guaite di Noemi,  Bertani, Quintarelli, Romano dal Forno en Valentina Cubi.

Een minstens zo gewaardeerde gast was Sabrina Tedeschi, die de deelnemers aan de tweede Amarone workshop (dit keer in Kasteel Waardeburg) met een bezoek verraste. Zij ging o.a. in op de verschillen van inzicht tussen het Consorzio en de groep producenten die zich heeft verenigd in ‘Le Famiglie Storiche’. Zij hanteren hun eigen (strengere) regels en zetten zich af tegen de koers die het Consorzio vaart. De wijnen van de producenten die zij vertegenwoordigde, tonen hun visie onomstotelijk aan en de deelnemers genoten van een ruime selectie wijnen van Allegrini, Begali, Brigaldara, Guerrieri Rizzardi, Masi, Musella,  Sant’Antonio, Speri, Tedeschi, Tommasi, Venturini en Zenato.

De andere avonden ook aandacht en respect voor wijnhuizen die nog altijd trouw zijn aan het Consorzio en aantonen eveneens wijn op het hoogste kwaliteitsniveau te kunnen maken. Onder hen: Cantina Valpolicella Negrar, Aldegheri, Ca’ la Bionda, Zymè, Novaia, Ilatium, Roccolo Grassi, Corte Rugolin, Fidora, La Dama, Le Guate di Noemi, Le Ragose, Bertani en Valentina Cubi. Al met een al een zeer uitgebreid aanbod met wijnen in diverse stijlen en van allerlei oogstjaren.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest