Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Wereldkampioenschap blindproeven 2018

Op zaterdag 12 oktober kwamen drieëntwintig teams uit evenveel landen bijeen in Château Saint Pierre de Serjac voor de 6e editie van het wereldkampioenschap blindproeven, een initiatief van het Franse wijnmagazine la Revue du vin de France.
La Revue du vin de France

Tijdens de competitie moeten teams van vier proevers (indien gewenst aangevuld met een coach die overigens niet mag meeproeven) 12 wijnen blind proeven en de samenstelling, land van herkomst, appellatie, producent en oogstjaar benoemen. Voor de samenstelling zijn maximaal 9 punten te behalen, het correcte land van herkomst levert maximaal 5 punten op, net als de appellatie. Additionele punten kan men scoren door de producent en het oogstjaar te herkennen (beide maximaal 3 punten). Per wijn zijn dus maximaal 25 punten te scoren en in totaal 300 punten. De praktijk leert echter dat scores van meer dan 100 punten al als zeer goed te beschouwen zijn.

Wereldkampioen
Het Belgische teams wist dit jaar maar liefst 144 punten te scoren, een absoluut record in de geschiedenis van de competitie. Bij de bekendmaking van de wijnen, waanden de Finnen zich al wereldkampioen, want van vrijwel alle wijnen hadden ze de juiste elementen benoemd, een zeldzaam goed resultaat zoals ze ook zelf constateerden. De verbazing was des te groter toen bekend werd dat zij op de tweede plaats waren geëindigd. Met zeer veel collegiaal respect erkenden ze echter meteen het team van de Belgen als hun meerdere. 

Ook verschillende andere teams scoorden goed tot zeer goed, met speciale aandacht voor de Zims, het team van in Zuid-Afrika werkende sommeliers uit Zimbabwe, dat voor de tweede keer hun opwachting maakte op het WK. Vorig jaar werd hun deelname mede mogelijk gemaakt door Jancis Robinson en Belinda en Damiano d’Alba, deze laatste twee bekend van hun restaurants in de regio Den Haag (o.a. la Galleria/Solo Vino in Scheveningen) en de eigen import van Italiaanse en Zuid-Afrikaanse wijnen.     

Dat landen als Finland, Polen, Taiwan, Belarus (Wit-Rusland) en China hoog scoorden is geen enorme verrassing. Proevers uit deze landen zijn zeer gedreven en bijzonder internationaal georiënteerd. De kennis en ervaring van professionals en ervaren particuliere connaisseurs uit dergelijke landen mag niet worden onderschat en overstijgt niet zelden die van collega’s uit landen die als meer traditioneel worden beschouwd. Daarnaast zijn teams uit bijvoorbeeld Frankrijk, Italië en de VS vaak minder breed georiënteerd, omdat het aanbod aan wijnen uit ‘andere’ landen beperkter is dan in voornoemde landen. Veel ervaring met wijnen uit minder bekende streken kan juist ook een handicap zijn, want soms zoekt men dan naar extremen die in deze competitie niet snel zullen voorkomen. Wijnen als de Nebbiolo van L.A. Cetto uit Mexico (die naar mijn mening weinig met Nebbiolo te maken heeft) die vorig jaar in de selectie was opgenomen, ontbraken gelukkig deze keer.

Nederlands trots
Kijken we naar de resultaten van het Nederlandse team op het WK dan is nuance op zijn plaats. Nederland werd vertegenwoordigd door het team dat zich in mei eerder dit jaar tot Nederlands kampioen mocht tooien na een spannende competitie, georganiseerd door Nijhuis Consultancy & Services. Hoofdsponsor de Wijnacademie stelde dit jaar de hoofdprijs ad € 1000,00 ter beschikking, bedoeld als extra beloning voor een indrukwekkende prestatie en tegemoetkoming in de kosten voor deelname aan het WK. Met hun indrukwekkende score van 109 punten tijdens het NK Blindproeven 2018 zou het Nederlandse team zelfs 2e zijn geworden op het WK van 2017. Dit jaar bleef hun score steken op 73 punten, genoeg voor de 17e plaats.

Het Nederlandse team met Guus Schuijt, David van Steenderen, Karin Muires, Hans Meijs en hun coach Sjaak van de Graaf, mogen terugkijken op een resultaat dat hen weliswaar niet in de top tien deed eindigen, maar beslist respect verdient. Bij een competitie als het WK hangt het resultaat soms af van details die uiteindelijk een groot effect hebben op de totaalscore. Dat hun proefkwaliteiten op zeer hoog niveau zijn, werd al bij de eerste wijn bevestigd. Eén van de teamleden wist de chenin uit Zuid-Afrika feilloos te herkennen, zoals anderen dat deden bij de riesling uit Australië en de amarone uit Italië. Bij overleg in de groep bleken deze eminente beoordelingen echter niet sterk genoeg benadrukt en koos het team voor andere, zeer begrijpelijke, maar wel minder gelukkige opties. Wel
eensgezind én juist waren hun meningen over de sauvignon blanc uit Nieuw-Zeeland (zelfs de producent en het oogstjaar werden correct benoemd) en de samenstelling en/of herkomst van wijn 3, 4, 7 en 8. Door kleine verschillen met de scores van de andere teams en de extreem hoge scores van de top 10 bleek een toppositie deze keer niet haalbaar. 

Complimenten blijven echter op hun plaats; er is niets moeilijker dan dit soort competities en alleen hun Nederlandse titel en de aanwezigheid op het WK dwingen al respect af.

Nederlands Kampioenschap Blindproeven 2019
De winnaars van het NK blindproeven 2018 hebben tijdens het WK aangekondigd Nederland ook in 2019 te willen vertegenwoordigen en de organisatie van het NK nodigt ze hierbij nog eens van harte uit de daad bij het woord te voegen en zich in te schrijven voor het NK 2019.

Nijhuis Consultancy & Services is al druk bezig met de organisatie van de nieuwe editie van het NK blindproeven en is daarvoor in gesprek met verschillende partners die dit ultieme proefevenement voor professionele en particuliere kenners en liefhebbers voor de komende vijf jaar veilig zal stellen. Binnenkort meer nieuws hierover op o.a. www.fred-nijhuis.nl

De wijnen

N° 1
Belangrijkste druivenras: Chenin
Land van herkomst: Zuid-Afrika
Regio/appellatie: Coastal Region
Producent: Alheit Vineyards
Oogstjaar: 2017
Voor velen zeer herkenbaar en juist gedetermineerd.

N° 2
Belangrijkste druivenras: Sauvignon blanc
Land van herkomst: Nieuw Zeeland
Regio/appellatie: Hawke’s Bay
Producent: Te Mata
Oogstjaar: 2017
Toonbeeld van een Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc, waarbij hooguit de herkomst
(het Noordereiland) wat problemen gaf.

N° 3
Belangrijkste druivenras: Riesling
Land van herkomst: Australië
Regio/appellatie: Clare Valley
Producent: Grosset
Oogstjaar: 2017
Boegbeeld van Riesling uit Clare Valley, waarbij de eigen stijl van dit
wijnhuis sommigen op het verkeerde been zette.

N° 4
Belangrijkste druivenras: Chardonnay
Land van herkomst: Frankrijk
Regio/appellatie: Puligny-Montrachet
Producent: Jean-Claude Boisset
Oogstjaar: 2016
“Duidelijk chardonnay met erg veel hout”; zo klonk het vaak. Vanwege de invloed
van het hout door redelijk wat proevers niet in de Bourgogne geplaatst, maar
juist in de zogenaamde ‘Nieuwe Wereld’. 

N° 5
Belangrijkste druivenras: Grüner Veltliner
Land van herkomst: Oostenrijk
Regio/appellatie: Wachau
Producent: Emmerich Knoll
Oogstjaar: 2013
Een lastige wijn voor diegenen die de producent niet kennen, want dit wijnhuis
heeft een geheel eigen stijl. Zeer fraai, maar met een eigenzinnig karakter dat
niet iedereen kent, zo bleek.

N° 6
Belangrijkste druivenras: Pinot noir
Land van herkomst: USA
Regio/appellatie: Russian River Valley
Producent: DeLoach
Oogstjaar: 2015
Vrijwel iedereen herkende de pinot noir aan zijn kleurintensiteit en aroma’s.
De iets zoete, afgeronde en toegankelijke stijl was de link naar
Californië. 

N° 7
Belangrijkste druivenras: Syrah
Land van herkomst: Frankrijk
Regio/appellatie: La Clape
Producent: Château Capitoul Maelma
Oogstjaar: 2009
Door velen beschouwd als ‘buitengewoon aangenaam’ en ook herkend als syrah uit de Languedoc.  

N° 8
Belangrijkste druivenras: Carmenère
Land van herkomst: Chili
Regio/appellatie: Maipo Valley
Producent: Antiyal
Oogstjaar: 2015
Druivenras en herkomst door veel proevers herkend vanwege het herbale tot vegetale karakter.

N° 9
Belangrijkste druivenras: Malbec
Land van herkomst: Argentinië
Regio/appellatie: Mendoza
Producent: Rolland Collection Val de Flores
Oogstjaar: 2011
Een wijn die door velen herkend werd als ‘typisch Malbec uit Argentinië’ o.g.v. zijn gulle, herkenbare  aroma’s en structuur.

N° 10
Belangrijkste druivenras: Grenache
Land van herkomst: Spanje
Regio/appellatie: Montsant
Producent: Acustic
Oogstjaar: 2013
Goede en interessante wijn die in Nederland goed bekend is, maar uit een appellatie die wereldwijd niet de meest bekende is.

N° 11
Belangrijkste druif: Corvina
Land van herkomst Land: Italië
Regio/appellatie: Veneto, Amarone
Producent: Buglioni
Jaar: 2013
Een wijn die de nodige discussie opleverde, velen werden afgeleid door de beperkte kwaliteit. Vooral de hoge volatiliteit stoorde en gaf de nodige verwarring.

N° 12
Belangrijkste druif: Grenache
Land: Frankrijk
Regio/appellatie Appellatie: Rivesaltes
Producent: Cazes
Jaar: 1978
De uitdaging bij deze wijn zat hem in het feit dat het een vrij toegankelijke, commerciële wijn betreft, waarin de vaak zo kenmerkende rijpingsaroma’s/oxidatieve tonen veelal ontbreken. 

Uitslag WK Blindproeven RVF 2018:

1. België, 144 punten
Olivier Rotiers
Philippe Berger
Philippe Haid
Henri Rossignol
Coach : Nathalie Harhelier

2. Finland, 123 punten
Samu Viljanen
Erkki Piitulainen
Karela Kortesuo
Hannu Kortesuo

3. Frankrijk, 115 punten
Christophe Boyet
Emmanuel Olive
François Breteau
Maxime France
Coach : Vincent Mercier

4. Taiwan, 114 punten
Shihn-Yuarn Chen
Shiou-Ming Tso
Dong-Song Wang
Chen-Hao Wu
Coach Tsai-Hsun (Aaron) Chuang

5. Hongarije, 112 punten
Attila Aranyos
Molnar Levent
Rabcsanszky Laura
Didier Sanchez

6. Zwitserland, 111 punten
Serge Gloor
Catherine Cornu
Richard Pfister
Jean-David Curchod
Stéphane Meier

7. Denemarken, 110 punten
Rasmus Amdi Larsen
Christian Jacobsen
Jonas Munk

8. Rusland, 109 punten
Vlad Volkov
Slava Izmailovs
Dmitrij Frolov
Maxim Naumkin
Coach : Eric Bourdin

9. Zweden, 108 punten
Torgny Almgren
Jerker Delsing
Richard Granberg
Ulf Palmnäs
Coach : Mats Burnert

10. Zuid-Afrika, 105 punten
Anita Streicher Nel
Anton Swarts
Welma Smith
Pieter de Klerk
Coach : Jean Vincent Ridon

11. Luxemburg, 105 punten
Zaiah Amann
Valentin Niro
Guy Bosseler
Daniel Poos
Coach: Herve Amann

12. Polen, 102 punten
Piotr Metkowski
Dominik Wesierski
Piotr Garus
Didier Frayssou
Coach: Ola Garus

13. China, 90 punten
Chunxia Liu
Rui Ma
Chili Feng
Wanpilg Chahng
Coach : Brice Leboucq

14. Zimbabwe, 85 punten
Tongai Joseph Dhafana
Pardon Taguzu
Tinashe Nyamudoka
Marlvin Gwese
Coach : Cassius Gumbo

14. U.S.A., 85 punten
Kristen Shubert
Lisa Stoll
Byanca Godwin
Prem Sundaram

16. Belarus, 83 punten
Jury Lukjanau
Siarhei Saroka
Norbert Puzenat
Kiryl Bahdanovic

17. Nederland, 73 punten
Guus Schuijt
Hans Meijs
David van Steenderen
Karin Muires
Coach: Sjaak van de Graaf

18. Japan, 69 punten
Moyuru Okada
Makiko Kohda
Yasuhiro Shibuya
Hidé  Ishizuka

19. Monaco, 67 punten
Alain Martini
Thomas Brezzo
Alexandre Sverloff
Nicolas Contenseau
Coach : Yves Bottasso

20. Groot-Brittannië, 63 punten
Christopher Nelmes
Christopher Spencer
Vincent Dulhoste
Warwick

21. Italië, 62 punten
Luis Villarreal
Miguel Angel Lopez Couto
Andrea Podazza
Pierre-Yves Challier

22. Brazilië, 61 punten
Luiz Batistello
Caroline Mastroianni
Diego Dequi
Bruno Vianna

23. Spanje, 51 punten
Elogio Pomares
Roberto Santana
Alfonso
Jose Aragunde
Philippe Cesco

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word