Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Panarda!

Op zondag 3 maart 2019 vieren we bij Ross Lovell te Krimpen a/d IJssel hoe St. Antonius een baby redde uit de kaken van een wolf. Ter ere van hem houden we een 'panarda', de grootste maaltijd ter wereld, een traditie uit de Abruzzen, uiteraard met massa's Montepulciano d'Abruzzo!

De eerste panarda in Nederland?

In december 2018 organiseerde ik de workshop ‘Montepulciano versus montepulciano’, om het verschil tussen de wijn uit de gemeente in Toscane en de wijn van de druif uit de Abruzzen voor eens en voor altijd duidelijk te maken.  

Voor de workshop verzamelde ik een overvloedige selectie Montepulciano d’Abruzzo en dat deed me denken aan een bezoek aan het befaamde wijnhuis Masciarelli in 2003, toen Gianni Masciarelli († 2008) me vertelde over de panarda, een traditionele maaltijd uit de Abruzzen.

De panarda is een feestmaal met 20-100+ gangen; een ode aan overvloed en een mix van religie en magie.

Volgens de legende zag een vrouw uit de familie Serafini in Villavallelonga hoe een wolf haar dochtertje tussen zijn kaken had genomen. Terstond riep ze Sint Antonius aan, die de wolf het kind deed loslaten. Als dank zegde de vrouw toe hem te eren met een enorm feestmaal, de panarda.

Doorgaans bestaat de panarda uit een maaltijd van 50 gangen, maar er zijn ook kleinere en grotere versies bekend. Masciarelli vertelde me over een panarda met meer dan 100 gangen die duurde van 8 uur in de ochtend tot ver na middernacht. Van de meer dan 100 mensen die er aan begonnen, zou slechts een enkeling het laatste gerecht hebben gehaald.

De gelofte St. Antonius te eren met een panarda, wordt van generatie op generatie doorgegeven en momenteel zijn zo’n 20 families ‘verplicht’ het feest voort te zetten.

Om de overvloed aan wijnen op een gepaste wijze te gebruiken, organiseer ik op zondagmiddag 3 maart 2019 een (misschien wel eerste) panarda in Nederland in samenwerking met restaurant Ross Lovell in Krimpen a/d IJssel.

We gaan om 12.00 aan tafel en stoppen als we klaar zijn….

De enige beperking van die dag: het aantal deelnemers (maximaal 25)

Voor aanmeldingen en informatie: fred@fred-nijhuis.nl

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn