Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Even voorstellen..

Met de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT in aantocht, is het tijd om de helden van deze competitie voor te stellen.

We zien dit jaar niet alleen terugkerende strijders aan de proeftafels in de hoop de Nijhuis wisseltrofee, het prijzengeld en het toegangsbewijs tot het wereldkampioenschap te veroveren, maar ook tal aan nieuwe deelnemers. 

We hebben begrepen dat ze allemaal popelen om hun blindproefkunsten te testen tijdens het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven, de ultieme uitdaging voor elke wijnproever.

Het komende weekend zien we ze allemaal live aan het werk in in Conferentiehotel Kontakt der Kontinenten te Soesterberg, maar nu alvast een eerste kennsmaking met de potentiële kampioenen op de site.

Team Hosman

Een foto hebben ze nog niet en ze zijn naarstig op zoek naar een invaller voor een afvaller, maar ze gaan er voor!

Ruben van Dam
Professioneel actief in de wijn sinds 1991. Opgeleid aan de Hogere Hotelschool Maastricht en deed ervaring bij o.a. Vin de Crus S.A. in Negociant en Bureau Ripert ‘Courtier Assermenté/beëdigd wijnmakelaar, allebei in Bordeaux. Tras in 1993 in dienst bij het toen net door Willibrord Hosman opgerichte Hosman Vins Wijnimporteurs te Schiedam (ook bekend van zijn Bistro Hosman Freres.) Ruben heeft de zaak overgenomen in 1993 en is dus inmiddels ruim 15 jaar actief als ondernemer in de fantastische wereld van de wijn. Hosman Vins heeft een allround assortiment van veelal kleinere producenten met o.a. een ruim aanbod ‘high-end’ Californische wijnen.

Lou Borrani
Lou’s claim to faim is als Sommelier en Maitre van Herman den Blijker ‘Restaurant de Engel’ in de aanloop en tijdens zijn Michelinster periode. Lou Borrani is een horeca-beest in de meest brede zin van het woord. Na succesvolle jaren in o.a. Parkheuvel en de Engel, begon hij zijn eigen zaak, La Enoteca in Rotterdam. In korte tijd ontwikkelde het zich tot een begrip in de Rotterdams regio en had daarna nog enige jaren Wine & Dine onder de Erasmausbrug. In 2017 gooide hij het roer om en is hij begonnen als wijnproffessional bij een  Belgische wijnimporteur al waar hij hun wijnen uitzet naar de Nederlandse vakhandel.

Arend-Jaap van der Lely
Importeert onder de naam Wijn op Dronk boutique wijnen uit Frankrijk, Duitsland, Italië, Australië en Nieuw Zeeland die hun weg naar de gastronomie en wijnliefhebbers. Arend-Jaap ronde in 2016 de WSET Diploma course af bij Winewise. In 2017 studeerde hij als Weinakademiker af aan de Weinakademie van Rust, Oostenrijk.

Team Halfdroog

Dit gelegenheidsteam bestaat uit Jaap Baan, Jesper Moonen, Juliette Zandbergen en Maxime Zandbergen, alle vier werkzaam bij verschillende wijnimporteurs en met WSET en/of Vinologen-papieren op zak.
Wijn is voor ons niet alleen werk, maar ook vooral heel veel plezier en steeds weer nieuwe kennis opdoen. De oefensessies op weg naar het NK zijn dan boven alles ook leerzaam en lol.
Van Aglianico tot Zibibbo: we hebben er zin in!

 

Team Bravineus

Arjen van Sluijs
Werkzaam bij HANOS Eindhoven en eigenaar van Arjen over wijn. Daarnaast Vinoloog van het jaar 2019. Voor de eerste keer aanwezig op het NK blindproeven. 

Bjørn Scholten
Werkzaam bij CHEFS CULINAR Nederland: Ik haal veel plezier uit het delen van smaak! Arjen, Jan en Louis heb ik ontmoet via de finale vinoloog van het jaar 2019. Fijn dat we allemaal in Brabant wonen waar we naast professioneel ook met plezier proeven! Ergens in Brabant brandde tot laat nog het licht…

Jan Smit
Vertegenwoordiger bij Fourcroy Nederland. Deze jonge collega vinologen en wijnprofessionals hebben me enthousiast gemaakt om deze uitdaging met hen aan te gaan! Hoe ouder hoe gekker op wijn!!

Louis Hennekens
Vele jaren in de wijn werkzaam. Wijn is mijn passie. Ik ben meervoudig finalist bij de vinoloog van het jaar. Initiatiefnemer voor deze geweldige proefclub. En we zullen zien hoe ver we het schoppen bij onze eerste deelnamen aan deze blindproef-wedstrijd.

Team Haagse Wijn Sociëteit (HWS)

Al jaren organiseert de HWS allerlei proeverijen voor haar leden en velen daarvan zijn legendarisch te noemen.
Een kleine groep fanatieke proevers (Willem van Gaasbeek, David Draper, Bert Schram en Mike Overvliet) van de Haagsche Wijn Sociëteit neemt met genoegen deel aan het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2019 en heeft een duidelijk doel: bij voorkeur kampioen worden, maar in ieder geval hogere eindigen dan Team SVDW……. ;-)

Een foto van het team ontbreekt nog; daarom even een foto geleend van Vinissima, zeer vertrouwd met de HWS…

De Brabante Wijnsocieteit neemt dit jaar met maar liefst drie teams deel aan het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, het NK Blindproeven 2019. De dames (Wine Queens) hebben zich al voorgesteld, nu zijn de heren aan de beurt. Dat doen ze (uiteraard?) op een andere manier dan de andere teams, namens de gehele BWS..

Team BWS Wine Queens

De coach: Claartje Grielis
Meer dan 15 jaar lid van de Brabantse Wijnsociëteit. Uit interesse voor lekkere wijnen heb ik in 1990 mijn wijncertificaat gehaald. Daarna diverse cursussen en workshops gevolgd. Ook wijnreizen zijn een liefhebberij van mij. Naast het proeven bij de Brabantse Wijnsociëteit, ben ik lid van een vinologen-proefclub. Intensief beleef ik mijn mooie hobby. Als coach treed ik op voor het damesteam dat nu deelneemt aan deze kampioenschappen.

Annemiek Vermeijlen-Aerdts
54 jaar, docente scheikunde en woonachtig in Eindhoven. Nu anderhalf jaar lid van de Brabantse Wijnsociëteit na meegeholpen te hebben met een wijnproeverij over thema ‘zoetjes en zuurtjes’. Altijd al interesse in wijn gehad en tijdens vakanties bezoek ik vaak wijnhuizen in het binnen en buitenland. Naast het proeven vind ik het leuk om wetenschappelijke literatuur over wijn te lezen.

Toos Dusee
Zo’n 32 jaar geleden kwam ik in aanraking met wijn en raakte gepassioneerd. Vervolgens een cursus gedaan bij het Wijninstituut en lid geworden van de Brabantse Wijnsociëteit. Een fanatieke club, die iedere dinsdag blind de ingebrachte wijnen probeert te herkennen. Ik ben eenmaal clubkampioen geweest en eenmaal een vierde plaats bij de Prix St Hubert. Als team willen we de uitdaging aangaan en een leuke en leerzame middag te hebben.

Leila Wijnhoven-Constancia
Leila is een charmante gastvrouw die momenteel werkzaam is als wijndeskundige/sommelier in een restaurant in Noord-Brabant. Haar achtergrond is journalistiek en communicatie. Na een aantal jaren werkzaam te zijn geweest in Hilversum maakte ze de overstap naar de horeca. Ze ontwikkelde een passie en liefde voor mooie wijnen. Daardoor heeft ze de studies SDEN 1, 2, 3 gevolgd en succesvol afgerond maar ook de Oorkonde Sommelier heeft ze kunnen bemachtigen. Ze zit nu op haar plek tussen alle fijnproevers van de Brabantse Wijnsociëteit. Blijven proeven, proeven en proeven. Proost!

Valerie Bollen
Met 26 jaar het jongste lid van de Brabantse Wijnsociëteit en het levende bewijs van een nieuwe generatie wijnkenners. Sinds 2011 verliefd op wijnproeven (uitspugen vind ik minder leuk..). Na het behalen van WSET3 in Londen werd het tijd voor eigen onderneming Wine Sessions. Mijn ‘wijnsessies’ ontdek je op www.winesessions.nl. Als nieuwsgierig wijnreiziger onlangs nog wijnmakers bezocht in Nederland, Luxemburg en de Pfalz. De Elzas en Oostenrijk staan alweer op de planning voor aankomende zomer. Stiekem ben ik wel een beetje trots dat ik deze zeer kundige dames als teamleden heb. Kom maar op met die wedstrijd!

Team le Bouchon

Coen Pollaert:
Onze nestor en topgastheer, maar bovenal liefhebber van wijn. Heeft een uitgesproken mening welke hij ten alle tijden op poëtische manier weet te verkondigen. Coen werkte jaren als sommelier in het prestigieuze restaurant de Swaen van Cas Spijkers alvorens hij meer dan 25 jaar in de wijnhandel actief was.

Michael de Rooij:
Onze wandelende wijn-encyclopedie, deelt zijn kennis met treffende verhalen en smeuïge anekdotes. Bezocht en bezoekt wereldwijd enorm veel wijngebieden voor zowel hobby als professie. Als leverancier van kwaliteitswijnen aan horeca, bedrijven en particulier is hij altijd scherp op wat er in de markt speelt.

Lonneke de Bruijn:
Onze smaakpiloot, altijd bezig met nieuwe smaken te ontdekken en zichzelf nog meer te ontwikkelen. Kan enorm goed proeven en zet de heren van le Bouchon dan ook altijd op haar eigen charmante wijze terug op hun plaats. Sinds jaar en dag werkzaam in de horeca en geeft daarnaast trainingen en proeverijen aan zowel particulieren als bedrijven.

Danny van Lamoen:
De (snot-)neus, de jongste van het gezelschap maar met de meeste praatjes. Fervent liefhebber van belegen wijnen en de traditionele Franse en Italiaanse keuken. Als wijnhandelaar en horecaondernemer al jaren dagelijks bezig met wijn.

Team Fine Wine Specialists

bestaat uit:

 • Fred van der Wal,
  voormalig wijnspecialist bij Vos en Partners, eigenaar Fred van der Wal Wijnimport, 3 x winnaar prix St. Hubert (2x 1e en  1 x 3e)

 • Claudia Mario,
  eigenaar gezondheidscentrum ‘De nieuwe Lente’, voormalig importeur Italiaanse wijnen

 • Clare Spanjaard,
  homeopaat, vinoloog, finalist vinoloog van het jaar 2018, eigenaar van Devinewine, liefhebber van Duitse wijnen.

 • Kristi Gansner,
  communicatiespecialist, vinoloog, eigenaar Wijn aan Zee, docent aan het Wijninstituut, liefhebber van mediterrane wijnen.

De Witte Tonnies

Dit familieteam bestaat uit de winnaars van de 33e Grand Prix Saint Hubert: Martijn Stoops (40), projectmanager bij Rubicon, Kees Gravemaker (69), pensionado en Emile Gravemaker (35), ICT medewerker bij De Geschillencommissie. De ‘harde kern’ wordt gecomplementeerd door Victor Gravemaker (38), werkzaam bij De Raad van State.

Onze belangstelling voor wijn is geleidelijk aan ontstaan. Wij zijn geen professionals maar gepassioneerde amateurs. Kees en Emile hebben wel in 2008 het SWEN 2 diploma behaald.

Deze nieuwe wedstrijd vinden wij interessant omdat er ook witte wijnen worden geproefd. Op het NK opereren we nog zonder coach.

#NKblindproeven
#NijhuisTrofee
#DeWitteTonnies

TEAM CORSé :

Henriette Deurloo, Margareth en John Nederstigt en Hanneke van Bruggen

CORSé = gerijpt, hout gelagerd en zeer aanwezig.  
We gaan ervoor om de juiste wijnen  te determineren!

Team Profumato

Wij zijn Team Profumato uit Dordrecht. Een stel vrienden, wijnliefhebbers en bourgondische levensgenieters. Door de jaren heen proberen we onze kennis van wijn te vergroten door allerlei studies, cursussen, masterclasses, wijnreizen en proeverijen te volgen en te bezoeken. Regelmatig organiseren we ook thuis thema-avonden/proeverijen. Ook doen we veel met wijn/spijs. We hebben waarschijnlijk niets te zoeken tussen al die geweldige ervaren andere teams maar willen puur onze ervaring vergroten op dit geweldige evenement. Dus veel lol maar toch bloedserieus en fanatiek.

Eric van Meerwijk:
55 jaar. Geboren in Nieuwer-Amstel, wonend in Dordrecht. In het dagelijks leven werkzaam als commercieel manager. Eric heeft de studies SDEN 1, 2 en 3 bij Het Wijninstituut voltooid en volgt nu de basiscursus Gastronomie bij De Wijnstudio. Eric bezoekt ook veel proeverijen en volgt geregeld masterclasses en cursussen. Zijn vakanties worden elk jaar zodanig gepland dat er minstens twee wijngebieden worden bezocht. Eric is breed gespecialiseerd maar voornamelijk in de Loire, de zuidelijke wijngebieden van Frankrijk en Italië en de Veneto.

Ad Verhoeven:
56 jaar. Geboren in Amsterdam, wonend in Dordrecht. In het dagelijks leven werkzaam als teamleader/Supervisor. Ad is eigenaar van wijn-webshop Profumato en is als enigste echt professioneel bezig in de wijnindustrie. Ad heeft de studie SDEN 2 bij Het Wijninstituut afgerond en bezoekt allerlei professionele proeverijen en masterclasses in binnen- en buitenland. Ook zijn vakanties altijd gepland naar wijngebieden voornamelijk Piëmonte en Toscane. Ad is ook breed gespecialiseerd maar vooral in Champagne, Piëmonte en Toscane.

Michel Verboom:
48 jaar. Geboren en wonend in Dordrecht. Werkzaam als manager operations. Michel heeft de studies SDEN 2 en 3 bij Het Wijninstituut gevolgd en bezoekt regelmatig proeverijen en workshops. Michel gaat juist op vakantie waar de wijn duur betaald wordt (Ibiza, Marbella, Saint-Tropez). Michel is onze Bordeaux-, Bolgheri en Napa Valley kenner!

Michael Kardienaal:
45 jaar. Geboren en wonend in Dordrecht. In het dagelijks leven werkzaam als grafisch technicus. Michael heeft de studies SDEN 1, 2 en 3 bij Het Wijninstituut afgerond en is nu bezig met de basiscursus Gastronomie bij De Wijnstudio. Michael bezoekt ook veel professionele proeverijen, cursussen, masterclasses en workshops. Al zijn vakanties worden vaak gecombineerd met bezoeken aan bekende wijnhuizen en wijnstreken in bv. de Barolo/Barbaresco-, Montalcino- en Valpolicella regio. Ook af en toe werkzaam als freelance wijnadviseur bij Profumato. Michael is breed georiënteerd maar de focus ligt voornamelijk op Bourgogne, Rhône, Piëmonte en Toscane.

Team Wine Nerds:

Bestaat uit :
– Veerle Kuijer, Wijnspecialist bij Wine2proof, freelancer bij Vino Veer
– Steven van den Heuvel, importeur bij Creative Beverage Company
– Jos van Schaik,  interim CFO, wijnliefhebber
– Hugh Keasberry, ICT pensionado, wijnliefhebber

Deze leden van de grootste Proefclub WineNerds&Fanatics, die nu uit 15 personen bestaat, doen alweer voor de tweede keer mee. In 2018 reeds 8-ste geworden, met als doel dit jaar met stip te stijgen. De voorbereidingen zijn al volop in gang !

Team SVDW Samen voor de Wijn!

Uiterst actieve proevers uit de Leids, Haagse en Bredase wijnscene, trouwe deelnemers aan blindproefwedstrijden, proeverijen en workshops. Gaan altijd voor de hoofdprijs en winnen hem soms bijna…

Onderschat hun gezamenlijke ervaring niet!

Stelle Barvelink, Vincent Disselkoen, Daan Jonker en Whisky Willem Wittebol

Team O’ PERE E PALUMMO
Alessandro Matrone is werkzaam als vertegenwoordiger bij Kwast Wijnkopers waar hij wijn in- en verkoopt. In het verleden werkte hij als sommelier in verschillende restaurants eindigde menigmaal in de top van de competitie ‘Vinoloog van het Jaar’ (initiatief van de VVN) en won de titel maar liefst twee keer.

Henk Leurs is eigenaar en sommelier van Restaurant de Voetangel in Ouderkerk aan de Amstel met als hobby wielrennen.

Dirk Vanhorenbeeck werkt als inkoper bij Aldi, is Magister Vini en drie keer ‘Vinoloog van het jaar’ geweest.

Anton van Balveren is eigenaar van de Slijterij De Prins in Rhenoy. Hij is ook Liquorist en heeft een diploma biersommelier.

Allemaal hebben we beroepsmatig met wijn te maken, maar het is ook onze passie en daarnaast genieten we er graag ‘gewoon’ van voor de lol. We nemen alle vier elk jaar deel aan de wedstrijd “Vinoloog van het Jaar” en hopen volgende week zondag natuurlijk op een mooi resultaat, ook al doen er veel goede teams mee.

Team Team WINE LOVERS

Yvonne Zohar; Vinologe sinds 2012. Behaalde in 2017 level 4 Diploma WSET en volgde daarnaast opleidingen in Bordeaux (ISVV – Université de Bordeaux), Beaune en Lyon. Proeft als jurylid in vele internationale wijn en spirit competities (o.a. IWSC, IWC, Concours Agricole, Chardonnay du Monde, IWCB), niet alleen wijn maar ook gedistilleerd. Is mede-eigenaar van RetRome hotels, waar ze het personeel traint van het RetRome Barcelona Café. Schrijft over wijn voor verschillende online wijnplatforms en blogs en heeft haar eigen blog de www.thegrapetraveler.com, waarin ze haar liefde voor wijn en reizen combineert. Is sinds maart 2018 lid van het bestuur van de VVN, organiseert wijnproeverijen, wijnevenementen en wijnstudiereizen. Wat mij drijft is een onbewingbare nieuwsgierigheid naar wijn. En, ik laat me graag betoveren.

Jeroen Dorenstouter; Vinoloog sinds 1989. Al sedert 1986 werkzaam in de wijnhandel (sinds 2018 bij de Heeren van Heusden) en proeft al sinds datzelfde jaar in verschillende proefclubjes, onder andere samen met Theo Snijder en Yvonne Zohar in Grappe d’Or. Heeft vele wijnen geproefd en nog meer flessen wijn opengemaakt, maar blijft zich toch nog continu verwonderen over wijn en de wereld van wijn en laat zich ook graag verrassen. Je bent nooit uitgeleerd en wijn blijft een bron van inspiratie en geluk.

Theo Snijder; Geweldige proever, ook al zal hij dat nooit over zichzelf zeggen. Na 10 jaar horeca ervaring in binnen- en buitenland beland hij in 1988 in de Amsterdamse wijnhandel. Vinoloog sinds 1986 en winnaar van Grand Prix St Hubert in 1997. Verlaat na 25 jaar de wijnhandel en gaat in 2012 verder als eenmanszaak op zoek naar gepassioneerde kleine producenten die tot voor kort nooit exporteerden. Gastronomische inzetbaarheid en karakteristieke smaken zijn voor Theo de belangrijkste factoren, naast een correcte prijs. Zijn wijnen werden 45 keer vermeld in Perswijn en vier keer geselecteerd als beste.

Jolande Vos; Na een studie Diëtetiek komt ze terecht in de culinaire journalistiek (1980). Lekker eten staat op nummer één. Sinds 2007 register-vinoloog en vanaf dat moment vervult mooie wijn een net zo belangrijke passie. Meerdere malen finalist ‘Vinoloog van het Jaar’ en in 2015 winnaar van de Grand Prix St Hubert. Beide passies ‘food & Wine’ komen samen op haar online magazine www.ilovefoodwine.nl ; een culinaire platform met de lekkerste, spannendste en mooiste wijn&spijscombinaties. Daarnaast organisator van culinaire reizen en wijnstudiereizen (VVN). Onder de bedrijfsnaam ‘Beproefd’ werkzaam als bladenmaker en culinair wijnschrijver. Zie www.beproefd.nl

Team OLEE
Team Olee bestaat uit Edger Groeneveld, Oscar Reitsma, Luc Linnenbank, Eline Groenendijk en Cees van Casteren MW. “En nee, Olee staat niet voor een feestje. We nemen dit bloedserieus. We zien het NK Blindproeven als een kans om onszelf uit te dagen en onze kennis nog meer uit te breiden. De coaching van Cees van Casteren MW is al een enorme surplus. 

Vanwege onze diverse invalshoeken als wijnimporteur, sommelier, wijndocent, adviseur en bovenal enorme liefhebbers durven wij blind op elkaar en de juiste keuzes te vertrouwen!”

 

Team NWH (Nederlands kampioen 2018)
In 2017 stelde de Wijnstudio een team samen dat Nederland vertegenwoordigde tijdens het Wereldkampioen Blindproeven in Frankrijk. De organisatie van dit internationale evenement, het befaamde wijnmagazine La Revue du vins de France, verzocht Nijhuis Consultancy & Service om de selectie van het Nederlandse team op een andere wijze vorm te geven en zo ontstond in 2018 het Nederlands Kampioenschap blindproeven.

Dat de leden van het team dat door de Wijnstudio werd afgevaardigd buitengewoon goede proevers zijn, bleek ook tijdens het NK 2018. Karin Muires (proever) en Sjaak van de Graaf (dit keer als coach) van het ‘oude’ team wisten zich wederom te plaatsen voor het WK. Hoewel ze zelf wisselende meningen en gevoelens hadden over hun uiteindelijke score tijdens het wereldkampioenschap, bleek uit de resultaten dat het team wel degelijk een goede prestatie had neergezet. Van diverse wijnen wisten ze de herkomst of samenstelling namelijk feilloos te benoemen. Enkele teams scoorden echter nog beter en daarom bleek een positie in de top dit keer niet haalbaar.

Team NWH (Neerlands Wijnhuis) verdedigt dit jaar met trots hun titel als Nederlands kampioen blindproeven 2018 en wil Nederland weer met genoegen vertegenwoordigen op het WK in 2019, deze keer gehouden in Chateau de Chambord in Frankrijk. Het team is ongewijzigd en bestaat uit de uiterst ervaren proevers Karin Muires, Guus Schuijt, Hans Meijs, David van Steenderen en hun coach Sjaak van de Graaf. We zijn benieuwd wie de sportieve strijd aangaan met dit absolute topteam!

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn