Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Even voorstellen..

Met de tweede editie van het Nederlands Kampioenschap Blindproeven, het CONCOURS LE VIN EN DIRECT in aantocht, is het tijd om de helden van deze competitie voor te stellen.

We zien dit jaar niet alleen terugkerende strijders aan de proeftafels in de hoop de Nijhuis wisseltrofee, het prijzengeld en het toegangsbewijs tot het wereldkampioenschap te veroveren, maar ook tal aan nieuwe deelnemers. 

We hebben begrepen dat ze allemaal popelen om hun blindproefkunsten te testen tijdens het CONCOURS LE VIN EN DIRECT, de ultieme uitdaging voor elke wijnproever. In de komende weken stellen we alle potentiële kampioenen met genoegen aan een ieder voor.

Team SVDW Samen voor de Wijn!
Uiterst actieve proevers uit de Leids, Haagse en Bredase wijnscene, trouwe deelnemers aan blindproefwedstrijden, proeverijen en workshops. Gaan altijd voor de hoofdprijs en winnen hem soms bijna… Onderschat hun gezamenlijke ervaring niet!

Stelle Barvelink, Vincent Disselkoen, Daan Jonker en Whisky Willem Wittebol

Team O’ PERE E PALUMMO
Alessandro Matrone is werkzaam als vertegenwoordiger bij Kwast Wijnkopers waar hij wijn in- en verkoopt. In het verleden werkte hij als sommelier in verschillende restaurants eindigde menigmaal in de top van de competitie ‘Vinoloog van het Jaar’ (initiatief van de VVN) en won de titel maar liefst twee keer.

Henk Leurs is eigenaar en sommelier van Restaurant de Voetangel in Ouderkerk aan de Amstel met als hobby wielrennen.

Dirk Vanhorenbeeck werkt als inkoper bij Aldi, is Magister Vini en drie keer ‘Vinoloog van het jaar’ geweest.

Anton van Balveren is eigenaar van de Slijterij De Prins in Rhenoy. Hij is ook Liquorist en heeft een diploma biersommelier.

Allemaal hebben we beroepsmatig met wijn te maken, maar het is ook onze passie en daarnaast genieten we er graag ‘gewoon’ van voor de lol. We nemen alle vier elk jaar deel aan de wedstrijd “Vinoloog van het Jaar” en hopen volgende week zondag natuurlijk op een mooi resultaat, ook al doen er veel goede teams mee.

Team Team WINE LOVERS

Yvonne Zohar; Vinologe sinds 2012. Behaalde in 2017 level 4 Diploma WSET en volgde daarnaast opleidingen in Bordeaux (ISVV – Université de Bordeaux), Beaune en Lyon. Proeft als jurylid in vele internationale wijn en spirit competities (o.a. IWSC, IWC, Concours Agricole, Chardonnay du Monde, IWCB), niet alleen wijn maar ook gedistilleerd. Is mede-eigenaar van RetRome hotels, waar ze het personeel traint van het RetRome Barcelona Café. Schrijft over wijn voor verschillende online wijnplatforms en blogs en heeft haar eigen blog de www.thegrapetraveler.com, waarin ze haar liefde voor wijn en reizen combineert. Is sinds maart 2018 lid van het bestuur van de VVN, organiseert wijnproeverijen, wijnevenementen en wijnstudiereizen. Wat mij drijft is een onbewingbare nieuwsgierigheid naar wijn. En, ik laat me graag betoveren.

Jeroen Dorenstouter; Vinoloog sinds 1989. Al sedert 1986 werkzaam in de wijnhandel (sinds 2018 bij de Heeren van Heusden) en proeft al sinds datzelfde jaar in verschillende proefclubjes, onder andere samen met Theo Snijder en Yvonne Zohar in Grappe d’Or. Heeft vele wijnen geproefd en nog meer flessen wijn opengemaakt, maar blijft zich toch nog continu verwonderen over wijn en de wereld van wijn en laat zich ook graag verrassen. Je bent nooit uitgeleerd en wijn blijft een bron van inspiratie en geluk.

Theo Snijder; Geweldige proever, ook al zal hij dat nooit over zichzelf zeggen. Na 10 jaar horeca ervaring in binnen- en buitenland beland hij in 1988 in de Amsterdamse wijnhandel. Vinoloog sinds 1986 en winnaar van Grand Prix St Hubert in 1997. Verlaat na 25 jaar de wijnhandel en gaat in 2012 verder als eenmanszaak op zoek naar gepassioneerde kleine producenten die tot voor kort nooit exporteerden. Gastronomische inzetbaarheid en karakteristieke smaken zijn voor Theo de belangrijkste factoren, naast een correcte prijs. Zijn wijnen werden 45 keer vermeld in Perswijn en vier keer geselecteerd als beste.

Jolande Vos; Na een studie Diëtetiek komt ze terecht in de culinaire journalistiek (1980). Lekker eten staat op nummer één. Sinds 2007 register-vinoloog en vanaf dat moment vervult mooie wijn een net zo belangrijke passie. Meerdere malen finalist ‘Vinoloog van het Jaar’ en in 2015 winnaar van de Grand Prix St Hubert. Beide passies ‘food & Wine’ komen samen op haar online magazine www.ilovefoodwine.nl ; een culinaire platform met de lekkerste, spannendste en mooiste wijn&spijscombinaties. Daarnaast organisator van culinaire reizen en wijnstudiereizen (VVN). Onder de bedrijfsnaam ‘Beproefd’ werkzaam als bladenmaker en culinair wijnschrijver. Zie www.beproefd.nl

OLEE
Team Olee bestaat uit Edger Groeneveld, Oscar Reitsma, Luc Linnenbank, Eline Groenendijk en Cees van Casteren MW. “En nee, Olee staat niet voor een feestje. We nemen dit bloedserieus. We zien het NK Blindproeven als een kans om onszelf uit te dagen en onze kennis nog meer uit te breiden. De coaching van Cees van Casteren MW is al een enorme surplus. 

Vanwege onze diverse invalshoeken als wijnimporteur, sommelier, wijndocent, adviseur en bovenal enorme liefhebbers durven wij blind op elkaar en de juiste keuzes te vertrouwen!”

Team NWH (Nederlands kampioen 2018)
In 2017 stelde de Wijnstudio een team samen dat Nederland vertegenwoordigde tijdens het Wereldkampioen Blindproeven in Frankrijk. De organisatie van dit internationale evenement, het befaamde wijnmagazine La Revue du vins de France, verzocht Nijhuis Consultancy & Service om de selectie van het Nederlandse team op een andere wijze vorm te geven en zo ontstond in 2018 het Nederlands Kampioenschap blindproeven.

Dat de leden van het team dat door de Wijnstudio werd afgevaardigd buitengewoon goede proevers zijn, bleek ook tijdens het NK 2018. Karin Muires (proever) en Sjaak van de Graaf (dit keer als coach) van het ‘oude’ team wisten zich wederom te plaatsen voor het WK. Hoewel ze zelf wisselende meningen en gevoelens hadden over hun uiteindelijke score tijdens het wereldkampioenschap, bleek uit de resultaten dat het team wel degelijk een goede prestatie had neergezet. Van diverse wijnen wisten ze de herkomst of samenstelling namelijk feilloos te benoemen. Enkele teams scoorden echter nog beter en daarom bleek een positie in de top dit keer niet haalbaar.

Team NWH (Neerlands Wijnhuis) verdedigt dit jaar met trots hun titel als Nederlands kampioen blindproeven 2018 en wil Nederland weer met genoegen vertegenwoordigen op het WK in 2019, deze keer gehouden in Chateau de Chambord in Frankrijk. Het team is ongewijzigd en bestaat uit de uiterst ervaren proevers Karin Muires, Guus Schuijt, Hans Meijs, David van Steenderen en hun coach Sjaak van de Graaf. We zijn benieuwd wie de sportieve strijd aangaan met dit absolute topteam!

Deel dit bericht:

Facebook
Google+
Twitter
LinkedIn