Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Louis Roederer in het Amstel

Lunch met champagnes van Roederer bij La Rive Amsterdam

De aanwezigen waren het er allemaal over eens: je moet de week goed beginnen en de lunch op maandag 4 februari met champagnes van Louis Roederer voldeed volledig aan dit uitgangspunt. Importeur Walraven Sax nodigde verschillende bekenden uit de horeca en media uit voor een nadere kennismaking met enkele jonge en oudere jaargangen champagnes van dit befaamde wijnhuis.

Verzameld in de ‘Wine Room‘ van restaurant la Rive in het Intercontinental Amstel hotel te Amsterdam bogen de professionals zich niet alleen over een fraaie reeks wijnen, maar genoten ze ook van de wijn-spijs combinaties die sommelier Ronald Opten en Executieve Chef Roger Rassin hadden bedacht.

Opten lichtte toe hoe de wijnen hem hadden doen besluiten om niet alleen het glaswerk aan te passen aan het karakter van de champagnes en specifieke kenmerken van de gerechten, maar ook de temperatuur van de wijnen. Grotere glazen voor de jongere jaargangen om ze meer ruimte te geven voor hun nog veelal verholen capaciteit en minder koud geserveerd om de wijnen gastronomisch beter tot hun recht te laten komen.

Export area manager Stéphane Richer de Forges (wiens familie overigens eigenaar is van château La Tour de By in de Médoc) zorgde voor de inbreng van een zestal wijnen, de vintage 2002 en 2012, vintage rosé 2002 en 2012 en de Cristal 2002 en 2008, waarbij werd aangegeven dat enkele van de oudere jaargangen (in gelimiteerde oplage) nog/weer beschikbaar zijn via Walraven Sax.   

De Vintage 2002 (gedegorgeerd in 2017) werd geserveerd in een slank glas (maar uiteraard veel breder dan een flûte) is een wijn uit een zeer heet en droog jaar, waarvan veel regen eind augustus voor de nodige onrust onder de wijnmakers zorgde. Het fruit (rond 15 september geoogst) bleek echter van goede kwaliteit en heeft wijnen met een goede structuur en mooie spanning opgeleverd.
In deze tijd hanteerde (ook) Roederer een hogere dosage dan de laatste jaren, maar de 11-12 g/l is prachtige geïntegreerd  en stoort op geen enkele wijze. De aroma’s van de autolyse zijn duidelijk aanwezig en de meer aardse tonen blijken uitstekend afgestemd op het eerste gerecht, zeetong met aardpeer, kappertjesblad en hazelnoot, waarbij ook de nog altijd frisse tonen in de wijn voor een voorbeeldige harmonie zorgen. Voor mij was de 2012 wat te onstuimig bij het gerecht.

Bij kalfszwezerik met zuurkool, paddenstoelen en zwarte knoflook, werd vintage rosé geschonken, ook hier de 2012 in een groter glas. Wederom had ik een voorkeur voor de 2002 bij het gerecht dat overigens vrij intens van smaak bleek. De 2002 zorgde voor rust in de combinatie met een gepaste accentuering van fijne bitters.

Als hoofdgerecht serveerde Roger Rassin Bresse parelhoen met spitskool, hete bliksem (het was even zoeken naar een gepaste en begrijpelijke vertaling van dit oer-Hollandse gerecht voor Stéphane) en pistache. Omdat 2012 Cristal nog (lang) niet op de markt is, werd er in de serie gekozen voor de 2008 naast de 2002.  De Cristal is de inmiddels volprezen topcuvee van Roederer, want met maximale scores van diverse wijnschrijvers is van onvolprezen natuurlijk geen sprake meer. De productie van 200.000 flessen is in zekere zin gelimiteerd; een fractie van de miljoenen flessen Dom Perignon die jaarlijks op de markt worden gebracht, maar beduidend meer dan bijvoorbeeld de circa 10.000 flessen Clos du Mesnil of de gemiddeld 4000 Bollinger VV.

In de combinatie moest de 2002 het voor mij afleggen tegen de 2008. De 2002 was fraai, maar iets te braaf naar mijn zin bij het gerecht en moest zijn meerdere erkennen in de machtig mooie 2008. Wat een wijn! Kracht en finesse, soeplesse en lengte, fraicheur en rijkdom perfect in evenwichtig met elkaar; een wijn met een oneindige lengte en ultieme elegantie en een genot bij de parelhoen (en de daarna nog serveerde Remeker Rijp).

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn