Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Tijdens de Anteprime week in Toscane maakt de wereldpers kennis met de nieuwe wijnen uit de vele wijndistricten die de regio kent. Na mijn bevindingen over Benvenuto Brunello, nu aandacht voor andere Toscaanse wijnstreken.

Ik mag al heel wat jaren proeven in Toscane en ook deze editie van de Anteprime-week (9 dagen in totaal zelfs) mocht ik meemaken; leuk, leerzaam en in meerdere opzichten indrukwekkend. Er zijn in totaal bijvoorbeeld zeker 3000 wijnen te proeven en dat zijn er best veel. Het is dan ook noodzakelijk te selecteren en ook al ben ik minder kieskeurig dan redelijk wat van mijn collega’s, ook ik moest keuzes maken. Ik proefde zoveel mogelijk wijnen zonder eraan kapot te gaan en probeerde alle wijngebieden een eerlijke kans te geven zich van hun beste kant te laten zien.

Carmignano
De historische streek waar de sangiovese heerst, maar ook de cabernet al eeuwen deel uitmaakt van de wijn. Beroemd vanwege de fabelachtige wijnen van Tenuta Capezzana, waarvan ik een fraaie proeverij mocht meemaken in restaurant Cibreo in Florence. Buitengewoon fijn eten daar, zeker als je niet (over-)gevoelig bent voor minder populaire ingredienten als pens en lamshersenen. Van de oudere jaargangen Trefiano imponeerden zonder enige twijfel de 1985 en 1995; prachtige wijnen die kracht en elegantie schijnbaar moeiteloos combineren. De 2015 geeft aan minstens zolang mee te kunnen als zijn voorgangers, mits je de fles(sen) voor die tijd al niet gedronken hebt…

Andere fraaie wijnen uit deze streek:
– Podere Allocco, Carmignano, 2016
– Il Sassolo, Carmignano, 2016
– Tenuta Artimino, Poggilarca, Carmignano, 2016
– Tenuta Capezzana, Ghaie della Firba, Toscana IGT, 2015
– Fattoria Ambra, Montalbiolo, Carmignano Riserva, 2015
– Fattoria Ambra, Elzana, Carmignano Riserva, 2015
– Podere Allocco, Carmignano Riserva, 2015 

Chianti Rùfina
Het wordt nu toch echt tijd dat deze streek onder de eigen naam Rùfina doorgaat en de toevoeging Chianti loslaat. Het is en blijft een streek met een eigen identiteit en wijnen die vrijwel altijd met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Krachtige wijnen een aangenaam vlezig karakter en met veel potentieel, zoals de wijnen van o.a. Selvapiana al decennia bewijzen.

Tot mijn favorieten behoren de wijnen van dit domein altijd, aangevuld met die van Marchesi Gondi, Villa Travignoli, Colognole en de Riserva van Marchesi Frescobaldi; de wijnen van deze producenten uit 2017 en de Riserva’s uit 2016 overtuigden .

Tijdens een verticale proeverij met 9 jaargangen Mazzaferrata van Marchesi Gondi  in hun momumentale Palazzo Gondi in het hart van Florence toonde onomstotelijk aan dat ook cabernet sauvignon hier prima gedijt.
Tot de fraaiste onder de wijnen behoorden de 2011, 2004 en  de 1998, met gepast respect voor de 1997 en 1992.

Chianti
De streek die door velen wordt verguisd om de vaak erg matige (tot slechte) kwaliteit en soms uitgebreid wordt geprezen vanwege de buitengewoon fraaie, betaalbare uitzonderingen die er ook te vinden zijn.

Mijn favorieten:
– Badia di Morrona, Chianti, 2018 (prijs-kwaliteit!)
– Tenute San Fabiano, Conti Borghini Baldovinetti de’ Bacci, 2018
– Badia di Morrona, Chianti Riserva, 2016
– Poggiotondo, Vigna del 1928, Chianti Riserva, 2016 

Chianti Colli Arentini
– Mannucci Droandi, 2018

Chianti Colli Fiorentini
– Fattoria di Fiano – Ugo Bing, Chianti Colli Fiorentini, 2017
– Tenuta Il Corno, Chianti Colli Fiorentini, 2017
– Torre a Cona, Chianti Colli Fiorentini, 2017
– Castelvecchio in San Casciano Val di Pesa, Chianti Colli Fiorentini Riserva, 2016
– Fattoria di Fiano – Ugo Bing, Chianti Colli Fiorentini Riserva, 2016
– Torre a Cona, Chianti Colli Fiorentini Riserva, 2016

Colline Lucchesi
Misschien niet de meest bekende streek, maar met wijnhuizen als Tenuta di Valgiano spelen ze wel degelijk een rol van betekenis. Ik proefde deze keer  niet veel wijnen uit het gebied, maar kan het nooit laten de Tenuta di Valgiano (2015) toch even te proeven. Dat bleek zoals gewoonlijk geen straf.

Morellino di Scansano

Een alles behalve complete beeld van hetgeen er te vinden is, want een fors aantal wijnhuizen ontbrak. Desalniettemin enkele erg prettige en mooie wijnen

Mijn persoonlijke favorieten:
– Fattoria Le Pupille, Riserva 2016
– Val delle Rose, Riserva, 2016

Andere prima wijnen:
– Bruni, 2018
– Fattoria Le Pupille, 2018
– Fattoria Mantelassi, 2018
– Fattoria San Felo, 2018
– Frescobaldi, 2018
– Poggio Brigante, 2018
– Tenuta Pietramora
– Val delle Rose, 2018
– Terenzi, Riserva, 2016

Valdarno di Sopra
Sinds Podere il Carnasciale er hun befaamde Caberlot maakt, staat de streek in de belangstelling van velen. Ik proefde hun Carnasciale 2016 en de Caberlot 2015 (uit magnum uiteraard, want ze maken geen ‘normale’ flessen). Breedgeschouderde wijnen met veel kracht, maar ook met de juiste finesse; erg fijn.  

Terre di Pisa
Het zojuist opgerichte consorzio (zie foto hierboven) is druk bezig om wereldwijde aandacht te krijgen voor een gebied waar al eeuwen wijn wordt gemaakt en waarvan de producten de rest van Europa veel eerder bereikten dan die uit bijvoorbeeld het Chianti Classico district, Montepulciano of Montalcino. De reden hiervoor had overigens eerder een logistieke oorzaak dan een puur kwalitatieve; de havens van Livorno en Pisa liggen er ‘om de hoek’; het Toscaanse binnenland was voor de 20e eeuw redelijk geisoleerd door een gebrek aan spoor- en andere wegen. De streek telt echter verschillende goede wijnhuizen als Tenuta di Ghizzano, Badia di Morrona en Fattoria di Fibbiano, terwijl bekende producenten uit andere streken, zoals la Spinetta (uit Piemonte) er inmiddels ook te vinden zijn. San Gervasio bevindt zich momenteel in een wat lastige positie, het is nog niet duidelijk wat de bank met het domein gaat doen na de recente ‘overname’. President van het consorzio, Nicola Cantoni, werkt graag en nauw samen met Ginevra Venerosi Pesciolini van Tenuta di Ghizzano die de nodige ervaring heeft opgedaan in de PR en marketing van haar eigen wijnen en die van de ‘Associazione Grandi Cru della Costa Toscana’. Ook Filippo Gaslini Alberto van Badia di Morrona speelt een belangrijke rol, want met een productie van een half miljoen flessen is hij een van de grootste producenten uit de regio. De komende maanden zullen plannen voor de nabije toekomst worden onthuld en kan de wijnwereld nader kennis maken met een streek met een geweldig potentieel.
Over de wijnen van Fattoria di Fibbinao schreef ik onlangs al het nodige, zie het artikel daarover.

Mijn persoonlijke favorieten:

  • Badia di Morrona, VignaAlta, Toscano Rosso, 2015

Andere prima wijnen:
– Castelvecchio, Qui e Ora, Terre di Pisa Sangiovese, 2015
– Le Palaie, Bulizio, Terre di Pisa Rosso, 2015
– Badia di Morrona, N’Antia, Toscana Rosso, 2015
– Giusti e Zanza, Dulcamara, Toscana Rosso, 2015
– Tenuta di Ghizzano, Nambrot, Costa Toscana Rosso, 2016

Vernaccia di San Gimignano
Nee, ik ga niet alleen naar San Gimignano om er onder de indruk te zijn van de de prachtige eeuwenoude torens en gebouwen,  de indrukwekkende vergezichten of de allerbeste ‘gelato’ ter wereld (die van Sergio Dondoli en dus absoluut  niet die van de zaak op de hoek van het pleintje). Ik ben er elk jaar ook om de Vernaccia di San Gimigano te proeven.
Ik geef toe, niet alle wijnen kunnen me bekoren, maar ze zomaar afkeuren zoals veel collega’s dat doen, daar begin ik niet aan, dat verdienen de wijnen namelijk niet. Dit jaar proefde ik de wijnen uit 2018, 2017 en 2016, waarvan alleen de laatste geen ‘lastige’ reputatie heeft. In 2018 leden de druiven onder extreme hitte en droogte en het korte groeiseizoen heeft ook korte wijnen opgeleverd. Ook in 2017 waren de omstandigheden niet ideaal voor witte wijnen en ook hier het nodige gemis aan spanning en fraicheur. Van de circa 70 wijnen die ik er proefde, bleek een goed aantal beslist de moeite waard. Persoonlijk heb ik niet zoveel met Vernaccia met een serieuze houtinvloed (de riserva’s van o.a. Panizzi, Mormoraia, Palagetto en Tollena) maar ik kan heerlijk genieten van de verteerbare annata’s van producenten als Montenidoli en Il Palagione). Het kenmerkende bittertje maakt ze heerlijk om in te zetten in de gastronomie.

Mijn persoonlijke favorieten
Il Palagione, Hydra, Vernaccia di San Gimignano, 2018
– Montenidoli, Fiore, Vernaccia di San Gimignano, 2016
– Montenidoli, Carato, Vernaccia di San Gimignano, 2015

Beslist de moeite waard:

Vernaccia di San Gimignano, 2018
– Castello Montauto
– Collina dei Venti
–  Fattorie Mellini, Le Grillaie
– Fornacelle
– Guicciardini Strozzi, Titolato Strozzi
– San Donato

Vernaccia di San Gimignano, 2017
– Capellasantandrea, Rialto
– Casa alle Vacche, I Macchioni

Vernaccia di San Gimignano Riserva, 2017
– Il Palagione, Ori

Vernaccia di San Gimignano, 2016
– Casale Falchini, Ab Vinea Doni
– Il Palagione, Lyra 

Vernaccia di San Gimignano Riserva, 2016
– Fontaleoni

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word