Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Panarda!

Zondag 3 maart 2019 was het zover, de (waarschijnlijk) eerste Panarda in Nederland.

De workshop Montepulciano versus Montepulciano (de druif versus de wijn uit de gemeente) was in meerdere opzichten een succes, niet in de laatste plaats omdat het een enorme hoeveelheid flessen Montepulciano d’Abruzzo en Vino Nobile opleverde. Het aanbod was zo groot dat er niet alleen een tweede sessie van de workshop mee gehouden kan worden (28 mei en 4 juni 2019, zie https://www.fred-nijhuis.nl/workshops/), maar ook omdat er genoeg flessen overbleven voor een nieuw fenomeen in Nederland: de Panarda.

Een Panarda is een feestmaal met zeker 30 (tot meer dan 100) gangen; een ode aan overvloed en een mix van religie en magie. Oorspronkelijk komt de Panarda uit de gemeente Villavallelonga in de Abruzzen, waar een vrouw uit de familie Serafini zag hoe een wolf haar dochtertje tussen zijn kaken had genomen. Zij riep Sint Antonius aan die de wolf het kind terstond deed loslaten en als dank beloofde de vrouw een enorm feestmaal te organiseren, een gelofte die van generatie op generatie wordt doorgegeven. De oudste schriftelijke vermelding over de Panarda is een document uit 1657 dat verhaalt over Pietro Paolo Serafini die veldbonensoep uitdeelde. Momenteel zijn ca. 20 families ‘verplicht’ het feest voort te zetten, een heerlijke traditie.

Om het nuttige met het aangename te verenigen, besloot ik een Nederlandse Panarda te organiseren in samenwerking met Isabella Wildtham en Gerrit van den Berg, het dynamische duo achter de restaurants Ross Lovell in Rijsoord en Krimpen a/d IJssel. Op zondag 3 maart verzamelde een groep enthousiaste liefhebbers zich in Krimpen om daar te genieten van 30 gerechtjes en iets meer dan 50 flessen Montepulciano d’Abruzzo (aangevuld met enkele flessen Trebbiano, Pecorino en Cerasuolo uit de Abruzzen). Om 12.15 gingen we aan tafel om deze na circa 6,5 uur ‘voldaan’ te verlaten en terug te kijken op een aangename en ‘goed gevulde’ middag en vele lege bordjes en flessen.

Na afloop heerste de roep om een vervolg en dat is zeker een goed idee. Dat spreekt mij namelijk veel meer aan allerlei overbodige uit Amerika overgewaaide commerciële festiviteiten zoals Halloween (we hebben al carnaval, hoewel dat dit jaar wel erg ongelukkig gepland was), X-mas (er gaat niets boven het Sinterklaasfeest) of Thanksgivings (WTF?). Of en hoe, daar gaan we nog eens rustig over nadenken. Eerst gaan we nog iets ‘lekkers’ verzinnen voor een mooie selectie Vino Nobile. Eens kijken wat en waar we daar iets mee kunnen doen.

Deze keer geen ‘echte’ prof achter de camera, maar voor de kekke kiekjes mijn dank aan Francesco Determan, Daan Jonker en Natascha natuurlijk. 

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word