Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Workshops najaar 2019

Zojuist zijn zes nieuwe workshops voor de tweede helft van 2019 gepland. Zoals altijd "leuk, lekker en leerzaam".

Voor de tweede helft van 2019 heeft Nijhuis Consultancy & Services weer enkele bijzondere workshops gepland en ze zijn zoals altijd:

– in het Dorpshuis te Tuil
– van 19.30 tot 22.00 uur
– met minimaal 15 zorgvuldig geselecteerde wijnen per avond
– veel achtergrond informatie op SDEN-4+ niveau (en 3 PE-punten voor Registervinologen per workshop)
– met hand outs van het lesmateriaal
– geschikt voor professionals en particuliere liefhebbers
– volstrekt onafhankelijk
– letterlijk betaalbaar, maar figuurlijk onbetaalbaar!

Wat staat er op het programma?

Montefalco Sagrantino; donderdag 12 september 2019
Bijna vergeten, maar weer volop in de belangstelling en niet zonder reden. De Sagrantino is een heerlijk eigenwijze druif en wie de moeite neemt om de druif te begrijpen en weet om te gaan met zijn soms norse karakter, die wordt beloond met eigenzinnige wijnen op het hoogste kwaliteitsniveau. Een zeer ruime selectie wijnen staat garant voor een uitgebreide introductie of nadere kennismaking met deze wijn die ook internationaal steeds meer aanzien krijgt.

Valtellina; donderdag 26 september 2019
Deze vallei in het noorden van Italië staat bij intimi bekend als ‘must see’ en de wijnen ervan als een ‘must taste’. De wijnen zijn misschien niet zo beroemd als Barolo of Barbaresco, maar doen niet onder in kwalitatief opzicht, terwijl de bodem en het klimaat de Nebbiolo daar een unieke persoonlijkheid geeft waarin finesse en complexiteit centraal staan. Aan de hand van minimaal 15 wijnen (het zullen er wel meer worden…) gaan we dieper op de streek en zijn wijnen in en maken we kennis met een klein maar fijn wijngebied waar de gemiddelde kwaliteit hoger is dan in veel andere wijndistricten.

Heroische wijnmakers en hun extreme wijnen; donderdag 10 oktober 2019
Sommige wijngebieden kennen bizarre omstandigheden waar wijnmakers enorme inspanningen moeten leveren om er wijnen. We gaan in op verschillende van deze bijzondere wijngebieden en de heroische wijnmakers die er extreme wijnen maken. Denk aan de steile hellingen langs de Moezel,
Kaapverdië,  Valle de Elqui – Alcohuaz, Banyuls, Irouleguy, Upper Galilee, Isola di Chios – Santorini, Ligurië, Alto Adige, Douro, Madeira en nog veel meer. Een ontdekkingsreis door spectaculaire wijngebieden.

Alto Piemonte; donderdag 31 oktober 2019
Nog voor er sprake was van Barolo of Barbaresco, werden er in het noorden van Piemonte al wijnen gemaakt die wereldwijd werden geprezen. Basis voor die wijnen is de edele nebbiolo, maar de bijdrage van andere lokale rassen geeft de wijnen uit Alto Piemonte niet zelden iets extra’s. We proeven verrassende witte wijnen (o.a. van de erbaluce), maar natuurlijk ook indrukwekkend mooie rode uit DOP’s als Carema, Gattinara, Bramaterra en Ghemme. Zie en proef waarom de wijnen uit Alto Piemonte in geen enkele wijncollectie mogen ontbreken.

Solo Sangiovese; donderdag 14 november 2019
Sangiovese is een van de mooiste druivenrassen ter wereld en brengt talloze fenomenale wijn voort. Tot de beroemdste behoren illustere Super Tuscans en fameuze Brunello di Montalcino, maar ook de klasse van 100% sangioveses uit het Chianti Classico district en Montepulciano mogen niet vergeten worden. Daarnaast geeft de sangiovese ook prachtige wijnen in Romagna, terwijl we ook buiten Italië interessante wijnen van deze druif aantreffen. We gaan in op de kenmerken van de druif, zijn voorkeuren voor terroir en vinificatie en proeven een ruime selectie wijnen van enkele van de meest toonaangevende producenten. Een leerzame en aangename nadere kennismaking met de belangrijkste blauwe druif in Italië. 

Port in al zijn facetten; donderdag 28 november 2019
In de afgelopen 30 jaar werkte ik mee aan diverse artikelen over port, bezocht of organiseerde ik proeverijen en evenementen waar port centraal stond, maakte ik wijnreizen naar de Douro en was ik ooit nauw betrokken bij de organisatie van de Grahams’ Trophy. Tijdens al die momenten leerde ik port kennen als een veelzijdig en boeiend product waar meer over te vertellen en te leren is dan menigeen verwacht. De verschillen in stijl (en kwaliteit) lopen enorm uiteen, het gevolg van blends, terroir, vinificatie en oogstjaren. Gedurende een kleine drie uur, verdiepen we ons in port, proeven we diverse tawny’s, late bottled vintage- en uiteraard ook vintage port en ervaren we waarom port tot de meest intrigerende wijnen ter wereld behoort.

Voor meer informatie en aanmeldingen: fred@fred-nijhuis.nl

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn