Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Nacht van de wijn...

Een nieuw evenement rond interessante, mooie en vooral lekkere wijnen...

Op zaterdag 6 juli vindt de allereerste ‘Nacht van de Wijn’ plaats, een nieuw evenement vol leuke activiteiten rond allerlei mooie wijnen.

Tijdens die nacht wordt ook bekend gemaakt welke druif de populairste in Nederland is. Janna Rijpma vroeg me of ik een favoriete druif heb en uiteraard heb ik zo mijn voorkeuren.

Ik zou natuurlijk kunnen kiezen voor de chardonnay, sauvignon blanc, cab sav of merlot, en die zijn misschien niet zo hopeloos saai als de pinot grigio, maar wel heel 20ste eeuws en dus volledig achterhaald.

En de syrah? Ach een Zuid-Afrikaanse wijnmaakster noemde haar (la syrah is een meisje) een slet omdat ze het overal met iedereen doet, dus daar ga ik evenmin voor.

Grappig zou de nominatie van de Italiaanse sussumaniello of de coccociola zijn en ik heb veel respect voor de nebbiolo en barbera, maar ik ga liever voor de in vele opzichten belangrijkste blauwe Italiaanse druif, de sangiovese.

De sangiovese is de basis voor talloze vriendelijke, soepele, fruitrijke wijnen, maar ook voor complexe, wereldberoemde wijnen zoals de Chianti Classico, Vino Nobile en Brunello di Montalcino.

Ook buiten Toscane levert hij schitterende wijnen op, zoals in Umbrië en Romagna, terwijl wijnmakers in Australië, Noord- en Zuid Amerika en zelfs India hem met genoegen gebruiken voor allerlei prachtige wijnen.

Er worden alledaagse wijnen van gemaakt voor de korte termijn én wijnen die 100 jaar oud kunnen worden. Laten we evenmin vergeten dat één van de allermooiste zoete wijnen ter wereld, de vinsanto occhio di pernice, ook van de sangiovese wordt gemaakt.

De sangiovese is dus heel veelzijdig, altijd spannend en daarom voor mij misschien wel de beste druif ter wereld. Jammer dat hij niet in de selectie voorkomt…… Ik nomineer hem bij deze alvast voor volgend jaar!

 

Voor wie dat interessant vindt… Tijdens de Nacht van de Wijn worden ook allerlei wijnboeken aangeboden, inclusief mijn verhalenbundel ‘Er was eens een wijn…’. Mocht je een gesigneerd exemplaar willen, ik ben aanwezig 😉

Wel genomineerd zijn:

Chardonnay
Verdejo
Riesling
Sauvignon blanc
Vermentino
Pinot Grigio/Pinot Gris/Grauburgunder
Viognier
Pinot Blanc/Weissburgunder/Pinot Bianco
Malbec
Tempranillo
Syrah/Shiraz
Pinot Noir/Spätburgunder/Pinot Nero
Merlot
Cabernet Sauvignon
Gamay
Carménère
Primitivo
Grenache

Stemmen kan hier

NACHT VAN DE WIJN

Zaterdag 6 juli 2019
van 20.00 tot 02.00 uur
Gietijzerstraat 3
3534 AV Utrecht

info@nachtvandewijn.nl

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn