Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

Italiaanse Natuurwijn Festijn

Presentatie 'natuurlijke wijnen', een nieuw initiatief van Josje van Oostrom (Divino Natura)

Op zondag 18 augustus organiseerde Josje van Oostrom (Divino Natura) het eerste Italiaanse Natuurwijn Festijn in DB’s te Utrecht. Pers en zowel professionele als particuliere geïnteresseerden konden er kennis maken met bijna 60 ‘natuurlijke’ wijnen, variërend van ‘gewoon’ biologisch tot biologisch dynamisch en als overtreffende trap ‘vin natur’. Het bleek een aangename middag waar een leuk aantal liefhebbers in een ongedwongen sfeer hun impressies en voorkeuren met enkele importeurs en elkaar konden delen.   

Ik verliet de proeverij met een tevreden gevoel, ook al kon een aantal wijnen mij niet bekoren. Soms omdat ze iets té natuurlijk naar mijn zin waren, maar ook omdat de kwaliteit gewoon niet goed genoeg was of omdat ze te oud waren; ook natuurlijke wijnen hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven. Dat laatste is vooral een probleem bij de kleinere importeurs met een (te) lage omzetsnelheid. Ze hebben vaak erg leuke wijnen, maar deze verkopen niet snel genoeg, raken dan vermoeid en blijken onverkoopbaar. Reacties van klanten worden er niet positiever op en de problemen worden alleen maar groter. Rigoureus ingrijpen is dan helaas noodzakelijk.  

Gelukkig bleek het merendeel van de wijnen jong, fris en zuiver en was het aantal sterk afwijkende aroma’s die klassiek geschoolden direct afwijzen en diverse vin natur-liefhebbers juist koesteren beperkt. Met slechts een handvol had ik echt moeite, die zaten voor mij teveel in de hoek coprofilie en urofilie. Ik mocht wat extra aandacht besteden aan David de Ranieri, eigenaar van The Crystal Sip (ja, hij is fan van the Doors), agent voor diverse Italiaanse wijnbedrijven en gespecialiseerd in ‘natuurlijke’ wijnen. Hij was speciaal voor dit evenement naar Nederland gekomen om er de wijnen van drie van zijn relaties te presenteren.

Mijn favorieten:

Divino Natura:

  • Vinacciolo di Luna, Terra della Luna, Ortonovo-Colli di Luni, Liguria, 2018
  • Chiaretto, Monte dei Raori
  • Fiano, Don Chisciotte Zampaglione, Campania 2015

the Crystal Sip

  • Cantico, Timorasso, Az.agr. Daglio, Colli Toronesi, 2016
  • Zerbo, Croatina, Az. Agr. Daglio, Vino da Tavola Rosso (2015)
  • Al Scûr, Ferretti Vini, Lambrusco, 2017
  • Al Cër, Ferretti Vini, Lambrusco, 2017
  • Stropèl bianc, Bianco Ancestrale, 2017

    Bevino:
  • Carlaz (vermentino), Prima Terra, 2016
  • Saladero (bosco, vermentino en albarola), Walter de Battè

Winestories:

  • Ca 40.08, Bianco Puglia (bombino), Calcarius, 2018
  • Ca 40.08, Orange Puglia (falanghina), Calcarius, 2018
    Beide wijnen in literfles en m.i. de absoluut perfecte huiswijn voor natuurwijn-georiënteerde restaurants en winebars
  • TerraSasso (negroamaro en primitive), Valentina Passalaqua, Puglia IGP

Vinum Naturale:

  • Kaos, Etnella, Etna Rosso, 2016
  • Riva Arsiglia (garganega), Menfi, Veneto IGT, 2016
  • Frizzante Naturalmente Sur Lie (glera), Casa Belfi, 2017
    Fenomenale prosecco metodo ancestrale
  • Bruggina, Podere della Bruciata, Toscana IGT, 2018

YanFlorijn:

  • Vino Bianco Magnum (Greco, coda di volpe), Cantina Giardino, 2018
  • Desaja (arneis), Cascina Fornace, 2015
  • Bardiga (barbera), Valli Unite, 2009

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn