Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Bortolomiol

Prima Prosecco (Valdobbiadene Superiore DOCG uiteraard) van Bortolomiol.

Wie me wel eens heeft meegemaakt, weet dat ik tamelijk ongenuanceerd kan uithalen naar wijnen, collega’s, pr-bunnies, producenten en wie dat (in mijn ogen) nog meer verdient. De vette knipoog die ik er meestal aan toevoeg geeft aan dat ik niet alles zo letterlijk meen, maar dat er wel een boodschap achter zit. Alleen van kritiek kunnen we beter worden. Aan de andere kant wordt ik er regelmatig op betrapt erg positief te zijn over wijnen met een dramatische reputatie. Zo organiseerde ik diverse workshops die o.a. bewezen dat een goede Chianti Classico niets te maken heeft met slootwater in een mandfles en dat er verschillende Lambrusco’s zijn die het ontdekken meer dan waard zijn.

Prosecco
Een andere type wijn waar ik een uitgesproken mening over heb is prosecco. Ooit mocht ik er een aantal proeven voor het Tv-programma Kassa en nee, dat was geen pretje. Een enkele collega lukte het, wonder boven wonder, lief en aardig voor de wijnen te blijven, ik vond het rampzalige bagger. Mijn hoogste score was toen een 6,5 als ik het me goed herinner en dat was vooral omdat ik van die wijn niet meteen spuugneigingen kreeg en ik ondanks alles een soort positieve noot aan mijn klaagzang wilde toevoegen.

Slechte ervaringen met prosecco dus, maar toch……. Ik laat vaak een prosecco proeven tijdens mijn les over Italië voor de opleiding ‘Vinoloog van de Wijnacademie’, serveerde prosecco tijdens mijn bruiloft in Toscane en schonk hem in serieuze hoeveelheden tijdens mijn 25-jarig jubileum als ‘professional’.

Prosecco dus; verguisd en geprezen. Die verschillende ervaringen zijn voor een groot deel toe te schrijven aan de enorme populariteit van de wijn. Het originele gebied is relatief klein en de steile hellingen zijn er lastig te bewerken, niet ideaal voor massaproductie dus. De stijgende behoefte aan prosecco leidde daarom tot een enorme uitbreiding van het productiegebied, met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk ontstond er een tweedeling; de betere wijnen uit het klassieke gebied kregen een DOCG-status, de wijnen uit de andere gebieden een ‘gemiddelde’ classificatie als DOC. Ik geef meestal aan dat de kans op een goede Prosecco uit het DOCG-gebied ongeveer 80% is, net zo groot als de kans dat je een slechte Prosecco uit de DOC-regio treft. Natuurlijk er zijn zowel heerlijke als dramatische uitzonderingen, maar dat zijn ze dan ook: uitzonderingen.

Bortolomiol
Via het communicatie bureau Gheusis bezocht ik enkele keren de prachtige streek rond Valdobbiadene en leerde er de beste producenten van geweldige prosecco’s kennen. Onder hen Foss Marai, Adami, Bisol, Malibran, Nino Franco, Serre en Col Vetoraz. Met wie ik ook kennismaakte was de familie Bortolomiol. Niet zomaar een familie, maar een gezin met maar liefst vier zussen die laten zien wat het begrip ‘female power’ inhoudt. Zij zetten het werk voort dat ooit in de 18e eeuw in gang werd gezet door Bartolomeo Bortolomiol en later door Giuliano Bortolomiol definitief vorm kreeg in de oprichting van het huidige wijnbedrijf. Samen met hun moeder Ottavia werken Maria Elena, Elvira, Luisa en Giuliana Bortolomiol aan de verdere toekomst van hun familiebedrijf, hierin bijgestaan door specialisten als Roberto Cipresso, Emanuele Serafin en Giovanni Pascarella.

Die toekomst is voor een belangrijk deel gebouwd op de geschiedenis van de streek en zijn wijn. Giuliano was in 1946 één van de oprichters van de ‘Confraternita del Prosecco’ en later ook betrokken bij de ‘Mostra dello Spumante’. Hij staat ook bekend als de eerste die een Prosecco Brut maakte. Het beoogde succes in de toekomst is geborgd door een beleid dat is gebaseerd op aspecten als ecologisch bewustzijn en duurzaamheid. Bortolomiol hanteert biologische uitgangpunten, in nauwe samenwerking met andere wijnboeren die het bedrijf druiven leveren. De eerste keer dat ik de streek bezocht vlogen er nog allerlei helikopters en kleine vliegtuigen over de wijngaarden om ze te besproeien met grote hoeveelheden bestrijdingsmiddelen. Dankzij de inspanningen van bewuste producenten zoals Bortolomiol behoren deze praktijken gelukkig tot het verleden. Dat de betrokkenheid bij een ‘betere wereld’ van de dames Bortolomiol niet beperkt blijft tot het eigen bedrijf, blijkt uit de deelname aan diverse humanitaire projecten in o.a. Afrika. Het is niet overdreven om te stellen dat deze vrouwen een voorbeeldfunctie hebben en dat hun inspanningen opvallen in de nog altijd door (oude, witte) mannen gedomineerde wijnwereld.

Geproefd
Uit de brede selectie wijnen van Bortolomiol, mocht ik er twee proeven:

Ius Naturae, Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut DOCG, 2018
Glera 100%, biologisch, doppio capovolto gesnoeid, opbrengst 10.000 kg/ha
Vinificatie: Martinotti, 3 maanden sur lie
Analyse: 11,5% alcohol, restzoet 10 g/l, totale zuren 5,5 g/l
Een wijn die me meteen beviel, van de eerste geuren tot aan de afdronk. Heerlijk fris, loepzuiver, levendig en met een perfecte balans tussen een zoetje en de zuren; een mooie expressie van rijp, wit fruit in zowel geur als smaak en een prima lengte. Met de optimale waardering van 3 bicchieri door de Gambero Rosso ben ik het helemaal eens, dit is een erg fijn en lekker glas wijn.   

70th Anniversary, Rive Santo Stefano, Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut Nature DOCG, 2017
Glera 100%, capuccina modificata gesnoeid
Vinificatie: Martinotti, 3 maanden sur lie
Analyse: 12% alcohol, restzoet 0 g/l, totale zuren 5,7 g/l
Productie: 8000 flessen
Een wijn met een geheel andere structuur dan de Ius Naturae; breder, rijker, meer ingetogen met zachte, meer afgeronde aroma’s. Een wijn met reserve, met meer inhoud en lengte, hoewel hij in eerste instantie wat minder energiek overkomt. De balans en het smaakgehalte zijn echter prima in orde en de wijn galmt lang na. Zal het zeker goed doen in combinatie met diverse gerechten, ik zie legio mogelijkheden om de wijn in te zetten in de gastronomie.

De wijnen van Bortolomiol zijn in Nederland o.a. te koop via:
– Bodegas Triple A
Vinumundi
Vintaliani

Meer over Bortolomiol is te lezen in: “Giuliano Bortolomiol – Il sogno del Prosecco” geschreven door Ettore Gobbato
of op de website van Bortolomiol

Deel dit bericht:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Spread the word