Fred Nijhuis

Your favorite Dutch wine writer

NCS werkt graag samen met:

Saved by Coravin, sessie 2.

Een nieuwe serie wijnen, geproefd door een panel met zowel particuliere als professionele liefhebbers, mede mogelijk gemaakt door Coravin, het bewaarsysteem dat flessen wijn in optimale conditie houdt.

Proeven…

Eén mening is maar één mening en het zijn juist andere meningen die meer reliëf en waarde geven aan beoordelingen. Op dit moment is het nog altijd ‘wat lastiger’ om samen te proeven en daarom zocht ik naar een manier om wijnen toch door meerdere mensen te laten proeven.

Coravin bleek de ideale oplossing te hebben: hét systeem dat het mogelijk maakt om 1 fles door meerdere mensen op meerdere momenten te laten proeven zonder dat er sprake is van direct contact tussen die proevers of verlies aan kwaliteit van de wijn. Saved by Coravin dus!

Vier proevers, 2 dames en 2 heren waaronder een particuliere liefhebbers, een importeur, een detaillist en iemand uit de horeca, geven hun puur persoonlijke mening en ik vul hun bevindingen (zonodig) aan met mijn visie op de wijn.

De wijnen ontvang ik zowel direct van producenten als via importeurs en voor geen van de wijnen wordt een vergoeding betaald om ze te proeven. Evenmin ben ik betrokken bij de handel in de geproefde wijnen; ik ben nu eenmaal zelfstandig en onafhankelijk.

De tweede serie wijnen werd tussen 10 en 25 juni 2020 geproefd en leverde de volgende resultaten op.

Karthäuserhof (Mosel)

Ooit, heel wat jaren geleden, leerde ik Richard Grosche kennen, destijds werkzaam als ‘chefredakteur’ bij Meininger Verlag. Uitdagingen gaat Richard niet snel uit de weg en toen hij door Achim Niederberger werd gevraagd om in 2014 samen met Marian Kopp en Mathieu Kaufmann (voormalig chef de cave van Champagne Bollinger) de wederopstanding van het wijnhuis Reichsrat von Buhl in de Pfalz te leiden, nam hij deze opdracht met beide handen aan. Sinds kort werkt Richard voor Karthäuserhof, het wijnhuis aan de Moezel dat de laatste decennia weer furore maakt en ongetwijfeld zal profiteren van zijn expertise. De pers voorzien van proefflessen is één van zijn taken en al snel mocht ik een doos met diverse wijnen ontvangen. De proefgroep ‘Saved by Coravin’ proefde ze met genoegen. 

Weissburgunder trocken Alte Rebe, 2018
Met schroefdop; makkelijk te openen, makkelijk te drinken, makkelijk te sluiten. Fijne wijn voor iedereen en alledag; alles op de juiste plaats en in de goede verhoudingen. Aangenaam zoet wit fruit, mooie zuren en een prima balans. Het panel was vrijwel unaniem: niet bedoeld om te imponeren o.g.v. kracht en diepgang, maar dit is een lekker glas om zo te drinken. Prima kwaliteit zonder poespas.

Riesling Spätlese trocken Alte Rebe, 2018
Een wijn met wat meer weerstand, meer inhoud en meer lengte, maar ook meer verschil in waardering door de proevers. Geen echte kritiek op de kwaliteit van de wijn, maar gewoon niet ieders ‘smaak’ en enkelen verwachtten er iets meer van. Over een jaartje of zo nog maar eens proeven.  

Riesling Kabinett, Eitelsbacher Karthäuserhofberg, 2018
De minst droge wijn van de serie. Het zoete accent charmeerde bepaalde proevers en zorgde dat anderen juist afhaakten. De structuur van de wijn is vriendelijk te noemen, de stijl is zachtzoet met voldoende zuren voor een correcte balans, maar hij blijft uiteraard enigszins zoet en daar moet je wel van (leren) houden. Leuk om met deze wijn te experimenteren met allerlei gerechten; dat zal de waardering van de wijn zeker ten goede komen!

Riesling Kabinett trocken, Schieferkristall, 2018
Een keurige wijn, zuiver, smakelijk met een gemiddelde structuur en lengte. Veelzijdig qua inzet, want de wijn is niet al te moeilijk en zal velen bevallen. De meeste panelleden zouden de wijn beslist kopen en dat geeft aan dat er niets aan de wijn mankeert. Een degelijke riesling die ook het nodige potentieel heeft. Interessant om de wijn in te zetten in de gastronomie, maar ook aangenaam zonder eten.

Riesling Kabinett trocken, Schieferkristall, 2013
Mooi ontwikkeld, rustiger dan de 2018, fijne balans tussen fruit en wat meer gerijpte tonen. Werd iets meer en hoger gewaardeerd dan de jongere versie en toont aan dat enige flesrijping dit soort wijnen alleen m aar mooier maakt. Aanbevelingswaardig!

Riesling trocken, GG Eitelsbacher Karthäuserhofberg, 2018
Het is meteen duidelijk dat we hier te maken hebben met een Grosses Gewächs. Een surplus aan kracht en complexiteit en dat werd unaniem door alle proevers opgemerkt. Veel diepgang en lengte met aroma’s van wit fruit, fraaie zuren en een perfecte balans. Een wijn die een van de proevers “JA!” deed uitroepen. Geen discussie; een zeer fraaie wijn met alles op de juiste plaats. Nog zeer jong en met een fraai potentieel; hier doen we het voor. Ook een geweldige wijn voor aan tafel, zeker als je het geduld kunt opbrengen om de wijn zich wat verder te laten ontwikkelen.  

Ik heb begrepen dat Richard in contact is met een Nederlandse importeur. Zou een mooie aanvulling op hun assortiment zijn 😉

Rocca di Montegrossi

Tja, wat doe je als je overgrootvader Bettino Ricasoli, de ‘uitvinder’ van Chianti is? Je hebt natuurlijk altijd een keuze, maar voor Marco Ricasoli Firidolfi waren de opties eigenlijk beperkt. Het stond al vrij snel vast dat hij de lijn van de familie zou volgen, want het maken van wijn zit nu eenmaal in het DNA van de Ricasoli’s. De geschiedenis van de Riscasoli’s gaat vele eeuwen terug en het staat vast dat ze al in 1141 wijn maakten op hun Castello Brolio, het domein dat in hun  bezit kwam door een landruil met de monniken van de Badia a Coltibuono. In 1993 bracht Francesco Ricasoli Brolio weer volledig in bezit van de familie, nadat het enkele decennia eigendom was van Seagram en Hardy’s. Het is ook rond deze tijd dat de gebroeders Giovanni Ricasoli-Firidolfi en Marco Ricasoli Firidolfi (neven van Francesco) zich op het maken van wijn richtten; Giovanni op Castello di Cacchiano en Marco bij Rocca di Montegrossi.

Rocca di Montegrossi werd tijdens de overheersing van Italië  door de Longobarden (7-8e eeuw) gevestigd door Geremia, stamvader van de Ricasoli-Firidolfi familie. Het is gevestigd in ‘Localita San Marcellino’ (gemeente Gaiole in Chianti), vernoemd naar de gelijknamige Romaanse kerk. Van de in totaal 100 hectare aan land, zijn er circa 20 beplant met voornamelijk sangiovese, aangevuld met merlot en kleinere delen canaiolo, colorino, cabernet sauvignon, pugnitello en malvasia bianca del Chianti. De wijngaarden liggen op 340-510 meter hoogte en de harde rotsachtige bodem bestaat voornamelijk uit kalkrijke klei, ook bekend als galestro of albarese, afhankelijk van het aandeel zand en daarmee de structuur (de samenstelling is gelijk, maar albarese is losser). In de loop van de jaren is de plantdichtheid toegenomen van 3300 planten per hectare naar maximaal 6211 en varieert de snoeimethode van cordon spur tot Guyot. Met ingang van 2010 is de wijnbouw biologisch gecertificeerd en wordt er ook duurzaam gewerkt, alles in nauwe samenwerking met consultant agronoom Dr. Stefano Dini en oenoloog Attilio Pagli. In de kelder treffen we een mix aan van een moderne en traditionele vinificatie met de inzet van cementen cuves, grote conische vaten, barriques en tonneaux.

Rosato, Toscana IGT, 2019
Een aangename instapper voor altijd en (vrijwel) iedereen; goed gemaakt met voldoende sap en smaak zo was de overheersende conclusie. Niet een ieders persoonlijke favoriet, maar smaken verschillen nu eenmaal; de kwaliteit stond in ieder geval niet ter discussie. Ikzelf drink hem met veel plezier 😉
Prijsindicatie (particulier inclusief BTW) € 15,95

Chianti Classico, 2018
Een wijn in de lijn van de rosato; toegankelijk, technisch prima, voor de kortere termijn en aanbevolen om te genieten aan tafel. De wijn heeft de juiste typiciteit en kwaliteit op dit prijsniveau.  
Prijsindicatie (particulier inclusief BTW) € 19,95; eind 2020 verkrijgbaar

San Marcellino, Chianti Classico Gran Selezione, 2015
Eén van mijn persoonlijke favorieten tijdens de anteprima proeverij begin dit jaar in Florence. Ik ben geen fan van de nieuwe categorie Gran Selezione (de meeste wijnen hebben naar mijn mening een overdaad aan techniek, alcohol en hout), maar er zijn producenten die dicht bij de essentie van Chianti Classico blijven en geen ‘andere’ wijn van hun (vaak single vineyard) Riserva hebben gemaakt.
In mijn ogen (en mijn mond is het hier mee eens) heeft men dit bij Rocca di Montegrossi begrepen en maakt men van hun Gran Selezione geen show-wijn met teveel make-up. Diep en complex met veel lengte, finesse en spanning; een voorbeeldige Gran Selezione.
De Coravin proevers zijn het in grote lijnen met deze bevindingen eens. Vrijwel iedereen herkent de klasse van de wijn, of het nu een persoonlijke favoriet is of niet.
Prijsindicatie (particulier inclusief BTW) € 49,50; eind 2020 verkrijgbaar

Geremia, Toscana IGT, 2015
70% Merlot, 30% Cabernet sauvignon.
Een aanrader, zeker in combinatie met allerlei gerechten, zo oordeelde het panel. Een brede, aantrekkelijke, meer commerciële wijn, modern gestileerd. De meer mondiale stijl past niet alle proevers, maar een ieder begrijpt en accepteert dat dit type wijn goed verkoopt!  De kwaliteit is namelijk prima.
Prijsindicatie (particulier inclusief BTW) € 46,50

Vin Santo del Chianti Classico, 2009
De stijl van Vin Santo kan enorm variëren, niet alleen in kwaliteit, maar ook qua stijl. De slechtste zijn dun en volledig geoxideerd (lees: kapot) of goedkoop zoet zonder enige toegevoegde waarde. De beste daarentegen zijn verfijnd, complex en met een schier oneindige lengte (in proefde deze week nog een fabelachtige Vin Santo uit 1978). Onder de beste onderscheiden we twee soorten: droge(re) en zoete(re); altijd goed voor heerlijke discussies met maar één eindconclusie: we zullen het er nooit over eens worden wat de beste is, maar we blijven ze allebei met veel genoegen proeven…
De Vin Santo van Rocca di Montegrossi behoort tot de zoete versie en zorgt vaak direct voor een soort tweespalt. Het vele zoet overvalt sommigen en sluit dan niet altijd aan op de persoonlijke voorkeur. Zo liepen de meningen over deze wijn ook uiteen; niet zozeer over de kwaliteit, maar meer o.g.v. de stijl. Enkele proevers hadden wat meer zuren verwacht of willen hebben, iets wat ik zelf niet onderschrijf. De stijl beperkt de inzet van de wijn in zekere zin en maakt hem geen makkelijke doordrinker, maar daar is deze heilige wijn ook niet voor bedoeld. Ik denk dat veel sommeliers hier moeiteloos prachtige wijn-spijs combinaties mee kunnen maken en dat gasten heerlijk kunnen genieten van een glas van deze bijzondere wijn.
Prijsindicatie (particulier inclusief BTW) € 58,50

Importeur Rocca di Montegrossi: Eck & Maurick

Volgende keer: Sartarelli en ???


Producenten en importeurs mogen altijd wijnen insturen om hun wijnen te laten proeven door het proefpanel ‘Saved by Coravin’.
Voor informatie: fred@fred-nijhuis.nl

Deel dit bericht:

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn